jQuery 1.4.3 yayınlandı

Hafta sonu jQuery’nin yeni versiyonu olan 1.4.3 yayınlandı. 1.4 versiyonunda bulunan bazı hataların düzeltilmesinin ve performans arttırımın yanı sırada 4 tane de yeni fonksiyon eklenmiş durumda. Ayrıca kütüphanenin tüm kodlama standartları JSlint kontrolünden geçecek şekilde tekrar düzenlenmiş ve bazı bağıl metodlardan kurtulunarak kütüphane içinde tam modülerlir sağlanmış.

Yenilikler içerisinde en göze çarpan  kısımlar ise, HTML5 data desteğinin eklenmesi ile CSS modülün baştan yazılması olmuş.

Yeni eklenen fonksiyonlardan belki de en önemlileri, jQuery.type() ve jQuery.isWindow() fonksiyonları olmuş. Bu iki özellikden birincisi, ilgili nesnenin türünü ve boşsa geri dönecek değerin “undefined” mı yoksa “null” mu olacağını kestirebilmenize yarıyor. Özellikle kontrol mekanızmalarında fonksiyonun doğru çalışmasını sağlayabilecek bir fonksiyon olmuş. jQuery.isWindow() fonksiyonu ise, kodunuzun gerçek bir tarayıcı penceresinde mi yoksa iframe içerisinde mi çalıştığı kontrol etmeye yarıyor.

jQuery 1.4.3 sürümü ile alakalı tanıtım yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Yeni eklenen ve yenilenen fonksiyonlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni Nesil Popuplar 1: jQuery Lightbox Eklentileri

2000li yılların ilk başlarında yaşadığımız popup kabuslarından sonra popup engelleyici programların çoğalması ile yazılımcılar yeni arayışlara başladılar. Asıl amacı yeni nesil bir popup gösterici olmasa da, birçok yazılımcı için 2006 yılında Lokesh Dhakar‘ın hazırladığı lightbox fotogaleri uygulaması sadece fotogaleriler için yeni bir dönemi değil aynı zamanda popuplar ve websitesi uygulamaları için kullanılmaya başlayacak bir çok uyarı, tanıtım ve işlem pencerelerinin de hazırlanmasına öncülük etti. Continue reading

Yeni Başlayanlar için jQuery

Son yıllarda javascript kütüphanelerinin artması ve gelişmesiyle web sayfalarının çehresi oldukça değişti. Artık javascript animasyonlarının daha kolay yapılabilmesi, kütüphaneler ve eklentileri sayesinde hazırlanan aksiyonların tekrar tekrar kullanılabilmesini sağladı. İleri seviyede yapılan çalışmalarla flash animasyonlara taş çıkaran javascript tabanlı siteler hazırlanmaya başlandı. Ayrıca sayfalarımızın vazgeçilmezi olan bir çok uygulamanın da (lightbox, tooltip, ajax) ana kaynağı oldu bu kütüphaneler.

Şimdiki yazımızda, bu kütüphanelerden en çok bilinenlerinden biri olan ve eklenti bakımından en zengini sayılan jQuery kütüphanesinin sayfalarımıza eklenmesinin nasıl yapılacağını öğreneceğiz. Continue reading

35 jQuery Resim Galeri Eklentisi

jQuery eklentilere günlük kullandığımız sitelerin birçoğunda rastlamak mümkün. Bunu da hem görsellik yönünden zengin olması hem kullanım kolaylığı hem de kullanılan projelere entegrasyonda kolaylık sağlamasına bağlayabiliriz. Bu eklentileri elimizden geldiğince inceliyorum ve sizlerle de paylaşıyorum. Bu yazımda da değişik türde 35 tane resim galerisine birlikte bakacağız.

1-slide Viewer Pro

2-AD Gallery

3-MB Gallery

4-Superbox

5-Gallery View

6-Pikachoose Image Gallery

7-nyro Modal

8-Simple Gallery

9-Galleriffic

10-Galleria

11-Space Gallery

12-Super Sized

13-Image Scroller

14-Resizable Image Grid

15-Beautiful Image Slider

16-Slide Show

17-Morphing Gallery

18-Flickr Gallery

19-Image Rotator

20-Gallerynews

21-Fancy Thumbnail

22-Fancy Gallery

23-Lightbox

24-s3 Slider

25-Flickr Gallery-2

26-Popeye

27-Smooth Div Scrool

28-Zoom Image

29-Pirobox Ligthbox

30-Panel Gallery

31-jQuery Gallery Plugin

32-EO Gallery

33-Stepcarousel

34-Virtual Tour

35-Image Magnify

Projelerinizde Kullanabileceğiniz 11 jQuery Araç İpucu (ToolTip) Eklentisi

Web sayfalarını hazırlarken kimi zaman yerden kazanmak için, kimi zaman bilinmeyen bir terimi açıklama için, kimi zaman da yapılması gerekenleri anlatmak için, arayüz tasarımcıları bolca araç ipucu baloncuklarını kullanırlar. Genel olarak metin bazlı içeriğe sahip olan bu araç ipuçları, tasarıma ve kullanım yerlerine göre farklı içerik ve görünümlere sahip oluyorlar. Hepsinin bilinen ortak özellikleri arasında ise, metin bazlı içerik, fare ilgili alan üzerine gelince görünme bulunuyor. Kullanışlı olduğunu düşündüğümüz jQuery javascript kütüphanesi kullanılarak hazırlanmış 11 tane araç ipucu eklentisini derledik. Continue reading

jQuery ile Hareketli Arkaplan Yapma

Web tasarımının önemli unsurlarından birisi arkaplanlardır. Arkaplanların da en yaygın kullanım şekli hareketsiz resimlerden oluşan kombinasyonlardır. Hareketli olanlarına şimdiye kadar pek rastlamadım işin açığı. Ben kendim blogumda header resmini hareketli yapmak istemiştim ve bunu flash dosyası yardımıyla yapabilmiştim. Ancak bu da hem blogun yüklenme süresini uzattı hem de kodların bir hayli iç içe girmesine neden olmuştu. Ancak jQuery ile hareketli arkaplanlar oluşturmak artık daha kolay olacak. Burada bir örneğine ulaşacağımız tekniğin nasıl yapıldığını öğrenmek, kaynak kodlara ulaşmak için de şuraya uğramak yeterlidir. Kesinlikle arşive alınması gereken bir döküman olduğu için buraya yazma ihtiyacı hissettim. Belki ilerleyen projelerimde sıkça da kullanacağım.

jQuery Tabanlı Site Yapım Aşaması Aracı

Daha önce birçok sitenin yapım aşaması ekranına şahit olmuştuk. Kimisi geri sayım ekranlarında kimisi başka türde ibareler yerleştirmişti. Bunlardan geri sayım yapanını ben de kullanmıştım. Benim kullandığım Erhan’ın da kullandığı bir javascript uygulamasıydı. Dosya içinde yaptığımız zaman ayarı ile belirlediğimiz bir zamana geri sayım yapıyordu. Ancak bugün çok daha kullanışlı bir araç ile karşılaştım.

Continue reading

CSS3 ile Resim Galerisi

CSS3’ün ne gibi nimetler getireceğini biliyoruz. Bunlardan birisi de resimler ve biçimlendirmeler üzerine. CSS-Tricks de CSS3’den yararlanıp jQuery ve HTML5 yardımıyla çok güzel bir resim galerisi örneği yapmışlar.  Galeri önizlemesinde üzerine geldiğimiz resim büyüyor veya eğimli duran resim düz hale geliyor. Mantık olarak eğik durması ve üzerine geldiğimizde büyümesi için birden fazla önizleme resmi kullanılıyor. Rastgele bir resmin seçilmesi ve önizlemenin oluşturulması için de jQuery kullanılıyor. Oldukça ilginç ve güzel bir galeri örneği.

Hazır Web Araçları

Uzun zamandır yazmayı planladığım bu yazımda bir köşeye ayırdığım web araçlarını hep birlikte inceleyeceğiz. Aslında bu yazıyı bir bakıma kendim için de yazdım. Çünkü hangi araç nerdeydi karmaşası yaşıyorum çoğu zaman. Bunun önüne geçmek için de açıklamaları ile birlikte bir köşeye not etmem gerekiyordu. En güzel not edilecek yerinde burası olduğunu düşündüm. Hem sizlerle paylaşmak adına hem de aradığımı kolayca bulmak adına. Yani en az sizin kadar ben de faydalanacağım bu yazıdan.

Continue reading