Hergün öğle yemeğinde mutfaktaki 37 ekran televizyonu açıp birşeyler seyretmek büyük haz veriyor bana. Onsuz yemek yemeyi düşünemem. Gerçi annemin izlediği gündüz kuşağı programları yüzünden bazen işkenceye dönüşüyor. Eğer annem olmazsa Türk filmlerinden birini açıyorum. Bugün Ferdi Abi’nin bir filmi vardı. Tam evlere şenlik valla. Öyle bir acı çekiyordu ki anlatılmaz, yaşanır yani. Bu film esnasında bu tür filmlerde klasik olan şeyler aklıma geldi.

Mesela bir cinayet işlenince anında polis orada bitiyor. Silah sesi patlar patlamaz bir polis sireni ve arkasından siyah background’a sahip üzerinde bembeyaz harflerle “Polis” yazan arabasından inen poliscanlar… Sonrasını anlatmaya gerek de yok aslında; polisler ateş edeni sanki önceden biliyorlarmış gibi alıp götürüyorlar. Bu durum aslında bir dramı anlatmaya çalışsa da bir anda komediye dönüşebiliyor. Böyle polislere günümüzde de ihtiyaç vardır. O seriden bir üretim daha istemek kesinlikle hakkımız.

Diğer ilginç birşey de bu tür filmlerde mutlaka bol bol müzik vardır. Eğer canınız eskilerden şöyle biraz müzik çektiyse Türk filmini açıp biraz izleyin. Mutlaka ama mutlaka bir şarkı çalacaktır. Eğer Orhan Gencebay, Emel Sayın, Seda Sayan, ibrahim Tatlıses, Ferdi Tayfur ve bunlara benzeyen dişi/kişicanların filmlerini izliyorsanız hiç merak etmeyin, bekleyin. Aslında bu tür filmler uzun birer klip olarak da düşünülebilir 😀

Tabi ki ölümsüz bir Türk filmi düşünülemez. Aktörümüz bir kızı sever. Kızın abisi vardır. Manita ayaklarından anlar bu mevzuyu. Kardeşine düşman olur, sevgilisini de öldürmek ister. Tam karakterleri bir arada öpüşüp koklaşırken bulup ateş edeceği sırada kız abisini görür. Kendisini sevgilisinin önüne atar ve abisi yanlışlıkla kızı vurur. Sonrasında abi kahrolup hapse, kız hastaneye gider.

Hastaneye gitmekle iş bitmez. Göğsünden vurulan kız kör olur 😀 Film devam edecekse kızın gözleri bir şekilde açılır. Yok devam etmeyecekse mutlaka ölür. Ölünce gözler mutlaka açıktır ve kahramanımız hatunun gözlerini kapatır. Bunlar her daim gösterimde olan Türk filmi replikleridir 🙂

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

Eski Türk filmleri gibisi var mı ya. O siyah beyaz olanlardan özellikle… Horoz Nuri’li, Sadri Alışık’lı filmler…

Bir cevap yazın

*