Bloglar artık çok yaygınlaştı ve hemen hemen bu kavramı öğrenen herkesin bir blogu var. Peki blogunuza nasıl daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz? işte bu soru birkaç haftadır bana çok fazla soruluyor. Aslında bu mevzuda çok bilgim yok, yani blog nasıl daha popüler yapılır, daha çok ziyaretçi nasıl çekilir? Bunları açıkcası ben de çok iyi bilmiyorum. Lakin kendi yaşadığım tecrübelerden yola çıkarak birşeyler karalamaya çalışacağım.

Blogun Amacı

Mutlaka her blogun bir amacı vardır ve hemen hemen bütün blogların ortak noktası paylaşım için kurulmuş olmalarıdır. Paylaşım derken forum sitelerindeki gibi bir mp3 dosyasını paylaşmaktan bahsetmiyorum. Mesela Hakan PHP üzerine bildiklerini, yeni bulduğu dosyları paylaşırken Yemek Şenliğinden Hülya ablamız sadece yemek tariflerini paylaşıyor. Skykhan günlük yaşadıklarını bizlerle paylaşıyorken, Fatih Hayrioğlu CSS makaleleri ile bize kaynak sağlıyor. Hasan sadece internet ve bilgisayar konulu makaleleri paylaşıyor ki bizler öğrenelim diye. Son örnek olarak ben. Ben aslında ortaya bir karışık yapsam da ağırlık üzere günlük yaşantım ve internet konulu yazılara ağırlık verdiğimi göreceksiniz. Blogu kurarken önce ziyaretçi kaygısı değil de konu olmalı aklımızda. Acaba ne yazabilirim? Benim blogu kurduğumda olsun, kurduktan sonra kesinlikle ziyaretçi kaygım olmadı. Çünkü bir kişi bile yazılarımı okusa blogumun amacına ulaştığına inanıyordum. Neden mi? Çünkü paylaşım bir kişi bile olsa yapılabilen bir faaliyettir :). Önce ne yazacağınızı belirleyin.
Ne Yazacağıma Nasıl Karar Vereceğim?

Kesinlikle her insanın yeteneği farklıdır ve buna bağlı olarak yazacağı şeyler de. Blogun da en önemli kısmını içerik belirliyor. Yani hangi konuya hakimseniz o konuda makaleler yazmayı deneyin. Mesela ben kalkıp da yemek tarifleri ile ilgili yazılar yazamam, ya da bilmediğim bir programlama dilinde makaleler yayınlayamam. Tabi yazarken tarz da önemli. Yine ben (:, eğlenceli bir şekilde yazmayı seviyorum ve gördüğüm kadarı ile benim severek yazdığım yazılardan ziyaretçilerim de zevk alıyorlar. Bu konu her ne kadar ziyaretçi çekmekle doğrudan bağlantısı olmasa da gelen bir ziyaretçinin sürekliliği açısından belki de en önemli faktördür.

Başlıklar Önemlidir

Blogunuzda hangi tür yazılar yayınlayacağınıza karar verdikten sonra yazdığınız yazıların başlıklarını belirlerken de dikkatli olmalısınız. Madem çok ziyaretçi çekmek istiyorsunuz o zaman başlığı hem yazıya uygun, hem arama motorlarında daha fazla aratılabilecek, hem de ziyaretçinin ilgisini çekecek biçimde seçmelisiniz. Ben bir bloga ziyaretçi olarak girdiğimde ilgimi çeken başlıkların altındaki yazıları incelerim mesela.

Arama Motorları

Arama motorlarının katkısı çok ama çok büyüktür bu konuda. WordPress’in muazzam programlama yapısı arama motorlarının sitelerimizden bilgiyi daha güzel almasını sağlıyor. Çok iyi bir indexleme sağlıyor. Kendi blogumu ziyaret edenlerin çok büyük kısmı arama motorlarından gelmekte. Arama motoruna tesadüfen bir kelime grubunu yazarak siteme rastlayanların çok fazla olduğunu söyleyebilirim. Tabi arama motoru bu kısma kadar elinden geleni yapmıştır yani sitenize ziyaretçiyi çekmeyi başarmıştır. Bundan sonraki iş az önce değindiğim içeriğinizde. Sitenizin Google optimizasyonunu daha iyi nasıl yapıalacağını şuradan daha detaylı olarak okuyabilirsiniz.

Güncel Kalın

Bir diğer ziyretçi çekme yöntemi de içeriğinizi sık güncellemeniz. Ben boş kaldıkça (hergün) birşeyler ekliyorum ve popüler bloglar da hep böyle. Ziyaretçi bugün geldi yazıyı okudu, yarın geldiğinde başka yazılar ister mutlaka. Yarın derken, kısa süre içinde. Yani ziyaretçi bir blogun iki hafta boyunca güncellenmediğini görürse bir daha ziyaret etmeyebilir. Güncel kalmak Google tarafından da önemli sayılmaktadır. Eğer bugün blogum Google tarafından iyi bir sıralamaya sahipse güncel kaldığımdan dolayıdır :).

Önemli noktalar bunlar. Ancak benim dikkat çekmek istediğim nokta şudur ki önemli olan ziyaretçiyi çekmek, günlük hitin artması değil. Önemli olan kalıcı ziyaretçiyi elde etmek ve onlara gerçekten birşeyler vermek. Eğer sitenizde birşeyleri paylaşmıyorsanız daha doğrusu kendi ürünlerinizi (yazı, müzik, video vs.) paylaşmıyorsanız blog amacına ulaşmaz ve sadece hit kaygısı üzerine kurulmuş bir siteden öteye gidemez. Güncel kalmak için de başka blogların yazılarını kesinlikle çalmayın. Bu da kaliteyi düşürdüğü gibi diğer insanların hakkına tecavüz etmiş olursunuz. Bu da hoş olmayan bir davranıştır. Siz kendi içeriğinizle bir yerlere gelmelisiniz. Öyle yaptığınız taktirde zaten devamlı ziyaretçiyi de elde edeceksiniz, eminim 😉
Bu konuda daha teknik bir yazı geçtiğimiz günlerde Wolkanca’da yazılmıştı. Şuradan o yazıya ulaşabilirsiniz.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

22 comments

o yazi wolkana ait degil.yazinin en altina bakarsan anlarsin.r10 na ben yazmistim.

Blogunuza ziyaretçi çekmeyi kafanıza koyduysanız hostunuzun sağlamlığından emin olmalısınız.. ayrıca ileride fazla kasılmalar olduğunda sql sorgularıyla uğraşabilmelisiniz.. yaşadım denedim tecrübe konuşuyor 😛

@Ali, evet ali bey ne güzel bir tesadüf oldu değil mi? Ben o makaleyi Wolkanca’da görmüştüm ve Wolkanca yazarları tarafından yazıldığını biliyordum. Siz önce kendi sitenizi bence düzene sokun. Bir hafta önce yazdığım “Etiket Nedir?” başlıklı yazımı; anket sonuçlarıma kadar kopyala yapıştır yaparak sitenize koymuştunuz ve sadece ölü link koymuştunuz. ee insanlar nasıl ki ben Wolkanca’da sizin yazınızı görüp ona ait olduğunu sanıyorsam aynı şekil benim yazımı da sizin sanıyorlar. Bu kadar açıklama kafi gelmiştir umarım ;).

@Dmry, eyvallah Hakan

@Tataryigit, olm hosta suç atma 😀 sorun sende 😀

Sıkılmıyormusun bu kadar yazı yazmaktan 😀 Ama güzel olmuş. Ellerine Sağlık

Yeni bir blogcu olarak aranıza katılmaktan çok mutluyum 🙂
Faydalı bir yazı hamdi eline sağlık 🙂
Benide aranıza kabul edersiniz artık 😛

bak şimdi okudum gerçekten süper olmuş ellerine sağlık çok teşekkür ederiz

Sosyal medyanın önemi bir çok wm tarafından atlanıyor. Bence yapılan en büyük hatalardan biri bu.

Bu yöntemleri denemekte fayda var. sağolun.

Bir cevap yazın

*