CSS Sprite Tekniği

İnternet standartlarının yükselişi ile CSS, yeni bir soluk getirdi hem kullanıcılara hem de programcılara. Son dönemin de yeni soluğu Sprite CSS yine hem kullanıcı açısından hem de site yöneticileri açısından pek çok avantajı beraberinde getirdi. Makalemizde Sprite CSS’in ne olduğuna, kullanıcılara, site yöneticilerine ve programcılara ne gibi avantajlar sağladığına ve Sprite CSS’in nasıl oluşturulacağına dilim döndüğünce değinmeye çalışacağım. Aslında makaleyi kendi adıma unutmamak için yazdığımı da belirtmek isterim (:

Continue reading

Paylaşımlarınızı Periyodik Olarak Twitter’a Ekleyin

Bir Twitter servisinin incelemesinde daha birlikteyiz. Blogumuzdan, diğer kullandığımız servislerden (Flickr, Del.icio.us vb.) yaptığımız güncellemelerimizi Twitter’dan bizi takip edenlerin görmesini elbette isteriz. Ben kendimden kıyas biçecek olursam Google Reader hesabımda bazen çok güzel içerikler paylaşıyorum. Bu paylaşımlar Facebook profilimde görünüyor, Twitter’a ise elimle bağlantıları tek tek elle ekliyorum. Bu benim için zahmetli oluyor. Gördüm ki bu işi bir servis bizim adımıza yapıyor.

Continue reading

Twitter Hesabımızın Görünümünü Özelleştirme

Anlık bloglama servisi Twitter her yönü ile kullanıcısına esneklik sunabiliyor. Bunlardan en önemlisi de tasarım. Twitter, tasarımı kullanıcının kendi seçeceği renk ve arkaplan desenine göre ayarlamasına olanak sağlıyor. Bu da hem kullanıcının kendisini farklı biçimlerde ifade etmesini hem de bloglarımız gibi tasarımının farklı olmasını sağlıyor. Bu yazımızda Twitter hesabımızın tasarımını nasıl değiştiriceğimize göz atacağız.

Continue reading

Spam Mesajlar için iki Eklenti

Eğer bir siteniz varsa daha doğrusu yorumlara veya ziyaretçilerinizin fikirlerine açık bir sistem kullanıyorsanız spam mesajlarla mutlaka başınız dertte demektir. Eğer dertte değilse de yakın bir zamanda bu konuda muzdarip olacağınızı garanti edebilirim. WordPress kullanıyorum alt yapı olarak blogumda ve son altı aydır bu spam mesajlardan o kadar dertliydim ki anlatmam mümkün değil. Yorumlardan sonra e-postaya da dadanınca içinden çıkılmaz bir hal aldı. Sonrasında da arayışlar içine girmeme sebep oldu.

Continue reading

Kullanışlı CSS Araçları

CSS artık web tasarımla uğraşan herkesin ilgi alanına giriyor. Hatta web tasarımla uğraşmayan, benim gibi bir bloga sahip olan veya internet ile haşır neşir olan insanların bile günlük kullandıkları bir yapı haline geldi. WordPress temaları sanırım buna en güzel örnek olacaktır. internette birçok kaynak bulunmasına rağmen CSS’i tam anlamı ile bilmek pek mümkün olmuyor. Çünkü çok farklı teknikler gerebiliyor bazen. Bu farklı tekniklerin dışında kullanılan standart yapı içinse internette birçok kullanışlı araç yer alıyor. Form araçlarından, seçicilere onda katman yerleşimlerine kadar işe yarayadığını düşündüğüm araçları yazının devamında göreceğiz.

Continue reading

Facebook Analizi

Bir milyonun üzerinde Türk kullanıcı ve dünya çapından milyonlarca kayıtlı kullanıcı derken müthiş bir rekora doğru hızlı adımlarla ilerledi Facebook. Üç gün içinde 500.000’in üzerinde üye aldı ve git gide yayıldı. O sırada Microsoft’un bir kısmını satın alması ile bu popülerlik daha da tavan yaparak internet ile ilgilenen ya da ilgilenmeyen birçok insanın kulağına ismini kazıdı. Peki son günlerde Facebook ne alemde? Nereye doğru gidiyor?

Continue reading

Google Reader ve Eklenen Arama Özelliği

Daha önce RSS’in ne olduğunu uzun uzun şurada anlatmıştım. Bu yüzden şimdi RSS’in ne olduğuna yeniden girmeyeceğim. Sadece RSS okuyucu olarak kullandığım ve diğer insanlara da 5 yıldızla tavsiye ettiğim Google Reader‘ı yeni eklenen arama özelliği ile birlikte kısaca tanıtacağım. Google Reader‘ı kullanabilmek için tabi ki bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Eğer varsa hemen başlayabiliriz.

Continue reading

Çevrimiçi Kod Düzenleme Servisleri

Masaüstü programlarının yerlerini büyük bir hızla internet üzerinde açılan yeni servislerin, oluşturulan programların aldığını her fırsatta anlatmaya, anlamaya ve bizzat yaşamaya çalışıyoruz. Eskiden, yani internetin gerek Türkiye’de gerekse dış ülkelerde yeni tanınmaya başlandığını dönemlerde karşlıklı konuşmak bile hayal iken şimdi arada olan kilometrelerce uzaklığa rağmen görüntülü konuşmalar gerçekleştirilebiliyor. internet üzerinde yer alan programlar, çalışan işletim sistemleri, kullanıcya ait masaüstleri bulunuyor. Bu hızlı değişimden nasibini programlama da almış durumda. Bu yazımızda internet üzerinden çalışan çevrimiçi kod yazma/düzenleme servislerini ele alacağız.

Continue reading

Markalı Bilgisayar mı Yoksa Toplama Bilgisayar mı?

Eskiden yani benim liseye gittiğim dönemlerde toplama diye tabir edilen bilgisayarlar bir hayli revaçtaydı. Bu bilgisayarların konfigrasyonları yani özellikleri; gittiğiniz bir bilgisayarcı tarafından oluşturulur. Bilgisayarcılar ise çoğu teknik eleman olarak görev yapan aslında bu mesleğe okul eğitimini almadan başka bir meslek dalından gelmiştir. Kendi doğrularını tüketiciye de kabul ettirirler. Kasa içinde toplayacağı bilgisayarın performansı onun için önemli olmamaktadır dolayısıyla müşteri memnuniyeti de… Asıl önemli olan ücretidir. Son dönemlerde ise pazar payının artık markalı bilgisayarlara kaydığını, toplama bilgisayarların tahtının sallandığını açıkca görebiliyoruz.

Continue reading