Hergün birçok siteyi takip ediyor, blogları dolaşıyor ya da haber sitelerine göz atıyoruz. Ancak çoğu zaman vaktimiz bu duruma engel oluyor. Sabah geliyorsunuz ve bir hışımla internete girip günlük baktığınız sitelere bakıyorsunuz. Ancak bu kadar zaman kaybına ve zahmete gerek kalmadığını biliyor muydunuz?. Günlük gezdiğiniz siteleri, e-posta hesabınızı ve buna benzer diğer nesnelerini “Live” ile kolayca takip edebiliyoruz.Hem de Web 2.0 teknolojisi ile. Bu yazımda Live hesabı ile başlangıç sayfamızı nasıl kişiselleştireceğimizi ve Live.com‘un püf noktalarına değinmeye çalışacağım.

Live Hesabı Nedir?

Eğer bir MSN ya da Hotmail hesabı kullanıyorsanız zaten Live hesabınız var demektir.Eğer yoksa da ücretsiz edinerek bu kervana katılabilirsiniz.Yani şöyle diyebiliriz MSN ve Hotmail hesapları Microsoft’un bu yenilenmesinin ardından Live hesabı oluverdi.Takibini ise Live.com‘dan yapabiliyoruz.

Eğer bu hesaplardan birisine sahipseniz Live.com‘dan hesabınıza e-posta adresi ve şifreniz ile giriş yapın.Sonrasında ise teknolojinin bize sağladığı bu güzel nimeti kullanalım.

Kişiselleştirme

Hesabımıza giriş yaptıktan sonra sıra geldi bu sayfayı kendimize göre kişiselleştirmeye.Öncelikle RSS desteğini bir hatırlayalım.RSS bir siteye giriş yapmadan çeşitli siteler ya da programlardan siteyi takip edebilmemizi sağlıyordu.Son zamanlarda birçok haber sitesi, blog ve buna benzer siteler RSS desteğini veriyor, aynı benim sitem gibi. Bu hatırlatmadan sonra sayfamızı kişiselleştirmeye geçebiliriz.

Öncelikle başlangıç sayfamızın kaç sütun olacağını, hangi renk temasını kullanacağımızı belirleyelim.Sütunları belirleyelim ki hangi sütuna neleri yerleştireceğimize karar verelim.ilk önce giriş yaptığımız hesabımızdan “Kişiselleştirilmiş Sayfa” linkine tıklıyoruz.Karşımıza gelen sayfada varsayılan ayarlar ile oluşturulmuş kişsel sayfamız bulunuyor.Burada bulunan haberler gördüğünüz gibi RSS ile alınıyor.Yani biz burayı RSS okuyucu olarak kullanacağız.Ben uygularken başlangıç seviyesinde olan arkadaşlar için şurdaki gibi bir şema hazırladım.Eğer şema ile takip ederseniz daha kolay olacağından eminim :).Şemayı tanıyacak olursak 1 numaralı kısımda yazan “Yeni Sayfa” o anda aktif olan sayfayı gösteriyor.Bu sayfanın adı değişebiliyor.Mesela kullanacağımız içeriğe göre birinci sayfaya “Başlangıç Sayfam” adını verebiliriz. Bunun için “Yeni Sayfa” yazısının kenarındaki küçük ve aşağı bakan oka tıklayıp açılan menüden “Yeniden Adlandır” komutunu veriyoruz. 2 numaralı bölümde ise aynı ilk sayfamız gibi bir sayfa ekleyip içeriğini kendimize göre yine ayarlayabiliyoruz.Bunu şu amaçla da kullanbilirsiniz örneğin ilk sayfada bloglar yer alırken ikinci sayfada haberlerin yer almasını istiyorsunuz.Bunun için yapmanız gereken sayfa eklemek olacaktır. 3 numaralı bölümde yani “Seçenekler” linkine bastığımızda açılan sekmede ise başlangıç sayfamızın yapısı yer alıyor.Sütun sayısı; 4. bölümde dikkatimizi çeken başlıkların 2 sütuna yayılmış olması, yani sayfamızın 2 sütunlu olması demektir.Ben bu yazımda 3 sütunlu bir anlatım sergileyeceğim.Siz istediğiniz gibi düzenleyebilir, kendinize göre sütun sayısını belirleyebilirsiniz.Sütunların hemen altında da renk seçenekleri yer alıyor. 5. bölümde ise sayfamıza ekleyeciğimiz öğeleri seçeceğimiz sekme yer alıyor.

Şemadan genel olarak sayfamızı tanıdığımıza göre işe koyulabiliriz.Ben 3 sütunlu bir yapı seçmiştim.Şimdi ilk iş olarak sayfa içeriğime otomatik olarak eklenmiş bütün öğeleri silmek yani yanlarındaki “X” işaretine basmak olacak.Bütün hepsini temizledikten sonra “Öğe Ekle” linkine tıklıyoruz ve açılan sekme altında bulunan “Gadgets” kategorisini seçiyorum.Açılan yeni bölmeden iste “Posta” öğesine tıklıyoruz, yan tarafında aktifleşen “Ekle” butonuna tıklıyoruz.Bu işlemden sonra hotmail hesabımızdaki gelen kutusunu burada görebiliyoruz.Yine “Öğe Ekle” linkinden sekmeyi açıyoruz.Bu sefer “Haber” kategorisi açıyoruz ve NTVMSBC, Hürriyet ve diğer istediklerinizi ilk baştaki yöntemimizle ekliyoruz.Şimdi benim kafamda tasarladığım sayfa düzenine göre en solda e-posta mesajlarım, ortada yani 2. sütunda haberler, 3. sütunda yani en sağda da bloglar olacak.Ancak sizin de fark ettiğiniz gibi bütün eklediklerimizi en sola yerleştirdi.Ancak başlangıç sayfamız o kadar esnek ki sürükleme özelliği de mevcut.istediğiniz öğeyi başlığında çıkan dört yönlü taşıma oku ile farenizi sürükleyerek istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz.

ikinci kısmı da yani orta sütunu da haber başlıkları ile doldurduk (ya da sizin istediğiniz şekilde).Şimdi en sağdaki sütuna da takip ettiğim bazı blogları ekleyeceğim.Ancak bunlar sekmedeki kategorilerde mevcut değil.Tabi bu olay dert de değil.Yine “Öğe Ekle” linkinde sekmeyi açıyoruz ve “Gelişmiş Seçenekler” bölümünü aktif hale getiriyoruz.Bu bölümde eklemek istediğimiz blog ya da sitenin “RSS” adresini gireceğiz.Bu kısmı sadece blog için değil haber siteleri ya da RSS desteğini sağlayan diğer gezdiğiniz siteleri ekleyebilirsiniz.Ben örnek teşkil etmesi amacı ile kendi blogumu ve bir kaç blogu gireceğim.Benim “feed” ya da “RSS” okuma adresim şöyle:”https://www.h-yaman.com/feed“.Bu adresi şuradaki gibi giriyor ve “Abone Ol” butonuna tıklıyoruz.Tabi yine en soldaki sütuna eklenecek bu içerik de.Yine fare yardımı ile istediğimiz yere yerleştiriyoruz (Mesela ben en sağdaki sütuna yerleştirdim).Rss yardımı ile takip ettiğimiz bu sitelerin normal ayarlarda 5 başlığını gösteriyor.Ancak bunu dilediğimiz kadar artırıp, azaltabiliriz.Başlıkların kenarında bulunan “Düzenle” linkine tıklayıp açılan sekmeden “Seçenekeler” komutunu veriyoruz ve “Başlıklar” ın yanındaki kutucuğun içindeki rakamı istediğimiz gibi değiştiriyoruz.Yani şuradaki gibi yapabiliriz.Bu işlemden sonra o başlık altında yazdığımız kadar konu başlığı görünecektir.Son hali ile şuna benzer bir görüntü alacaktır tabi sizinki de kendi belirlediğiniz kriter ve eklediğiniz içeriğe göre farklılık gösterecektir.

Gördüğünüz gibi hem zor değil hem de avantajı çok.Zamandan tasarruf ediyorsunuz, çünkü okurken ya da başlıklara gözatarken her sayfaya ayrı ayrı girmek yerine tek sayfadan takip ediyorsunuz.Hem de Web 2.0’ı kullanarak daha yenilikçi ve daha eğlenceli oluyor.

Benim bu konu hakkında söyleyeceklerim de bu kadar.Umarım faydalı olabilmişimdir.Ha bir ekleme yapayım bu konu hakkında sorusu olanlar ister yorumlarda sorabilirler, isterlerse de özel mesaj atabilirler.Ekleme yapmak isteyenler de yorumlarda belirtirlerse sevinirim.Bir dahaki internet makalemizde bulumak üzere esen kalın.(Yayın danışmanım Cem yok ohh :D)

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

6 comments

Çok güzel olmuş be Hamdi.Eline sağlık koluna sğlık.Bir de kısa zamanda benim bilgisayara el atarsan sevinirim :D.

Vala hamdi eğer hotmail kullanıyor olsaydım süperdi ama 🙂 ben gmailciyim sonuna kadar 🙂 ama anlatım güzel 😉

Ben de Gmail kullanıyorum aynı zamanda da Hotmail hesabım var.Her nekadar Google ya da Gmail daha güzel hizmet sunsa da ortada Hotmail kullanıcılarının fazla olması gibi bir gerçek var.Ama Gmai’i hiçbirisi tutmuyor 😀

Güzel bi’ yazı olmuş, eline sağlık 🙂

Ama şunu da belirtmek isterim ki “Olmamış bu, geliştirin!”… Bi’ zahmet iletiveriniz. 🙂

Bir cevap yazın

*