Bir internet sitesinin verdiği hizmetler hoşunuza gitti ve üye olmak istiyorsunuz.Bu e-mail sitesi olabilir, forum olabilir, müzik sitesi olabilir…Üyelik sırasında, daha sonra doğabilecek tehlikelere karşı site bir üyelik sözleşmesini sizin önünüze sunar.Ve sözleşmeyi okuyup kabul ederek siteye üye olabiliyoruz.Ancak çoğumuz bu sözleşmeleri okumadan direkt işareleyip yoluna devam ediyoruz.Bu makalemde sözleşmenin önemli noktalarını anlatmaya çalışacağım.

Sözleşme yasal bir değer taşıyor mu?

Herhangibir yasal değeri olmasada mahkeme önünde siz kabul ettiğiniz için yasaldır.Yani siz sözleşmeyi kabul ederek üye oluyorsunuz.Eğer sözleşmeyi kabul etmiyorum derseniz ya üye olamaycaksınız ya da sistemin dışına çıkarılacaksınız.Bu yönü ile de size imza attırmış oluyorlar.Aslında sözleşmenin bir suç işlemedikçe ve oradaki maddelere uyulduğu çerçevede bir zararı yoktur.

Tanınmayan adreslerden yığın yığın gelen e-postaların arka yüzünde ne vardır?

O okumadığımız sözleşmenin içinde “adres.com, üyenin başka web-sitelerine geçişini sağlayabilir. Bu taktirde üye geçiş yapacağı sitelerin içeriğinden adres.com’un sorumlu olmadığını kabul eder” şeklinde bir madde geçer.Ve sonra tanımadığınız adreslerden düzine düzine e-postalar almaya başlarsınız.Yani gerçek yüzü bu.

Bu adamlar benim adresimi nereden buluyorlar?

Hesabınıza bir baktınız ki birçok reklam içerikli mail veya tanımadığınız yerlerden gelen mesajlarla karşılaştınız.ilk sorduğunuz soru mutlaka “bu adamlar benim adresimi nereden buluyorlar?” şekline olmuştur.Aslında cevabı çok da zor değil.Şöyle geriye dönüp baktığınızda sebep yine üyelik sözleşmesi.Sözleşmede “adres.com, üyelerinin ilettiği kişisel bilgileri adres.com ve adres.com iş ortaklarının tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri için kullanmaya tam yetkilidir. Üyeler bu konularda adres.com ve adres. com iş ortaklarından e-posta almayı kabul ederler.” şeklinde bir madde yer almıştır ve biz okumadığımız için bunu bilemiyoruz.Ne kadar uyanıklar değil mi?

Telif hakkınızı koruyun!!!

Aslında mail üzerinden gönderilen resim ve videoların telif haklarının e-mail sitesine ait olduğunu biliyor muydunuz?(Tamamında değil sadece birkaçı)Nasıl mı.Sözleşmede “Üyelerin göndermiş olduğu fotoğraf, video gibi materyallerin telif ve kullanım hakları adres.com’a aittir. adres.com bu materyaller üzerinden ticari gelir sağlama, reklamlarda, yazılı, duysal ve görsel yayın ortamlarında kullanma hakkına sahiptir” şeklindeki madde ile site hiç yoktan mirasa konuyor.Bu da özelliğimizi tüzellik yapıyor.Sakıncası oldukça yüksek bir madde.Mecbur kalmadıkça bu maddeyi içeren sitelere üye olmamak gerekiyor.

Peki sadece internet sözleşmeleri mi tehlike yayıyor?

Elbette hayır.Bazen öylesine kullanışlı ve işimize yarayabilecek yazılımlara rastlıyoruz ki bunları hemen bilgisayarımıza yüklüyoruz. Sonra bir bakmışız, istenmeyen bir araç çubuğu, bir casus programı veya benzeri bir yazılım daha bilgisayarımıza kurulmuş. Elbette hepimiz haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Ancak yazılımı kurarken aceleyle kabul ettiğimiz sözleşme, haklı çıkmamızı engelliyor.Sözleşmede aslında “Yazılım beraberinde ……. işlevlerini yapan …….. yazılımını da yükleyecektir. Bu konuda doğan sonuçlardan kullanıcılar sorumludur. Yazılımların yol açacağı tahribat, teknik problemler ve sağlık sorunlarından …….. firması sorumlu tutulmayacaktır” gibi bir madde yer alıyor.Ama okumadığımız için yine suçluyuz.

Sonuç?

Sonuç olarak sözleşmeler mutlaka okunmalı ve bu konuda hassas davranılmalı.Ve bence üyelik işlemleriniz için kullanacağınız ve sadece bu amaçla kullanacağınız bir e-posta hesabınız olsun.Ben şahsen öyle yapıyorum.Üyelik işlemleri için ayrı bir e-posta hesabı kullanıyorum.Hem rahatım hem de dertsiz :D.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

4 comments

ben daha hiç birisini okumadım ama 10 larca siteye üyeliğim var.bir adresimi kapatmak zorunda kaldım reklam maillerinden.artık seninde dediğin gibi ayrı bir mail adresi kullanıyorum üyelikler için.

ewet yaw deli ediyor beni bu reklam mailleri, bende ayrı bir adres kullanıyorum 😀 hotmail çöplik gibi bnm o güzelim gmaili o kdr pislikle uğraştıramam 😀

ben bir siteye uye oldum.yalnız uyelık ıcın para alındıgını bilmıyordum site almanyada bulunmakta. bana 2 gun önce siteye uyelik yaptırdıgım ıcın 1 avro96 yatırmam gerektıgını ve bu parayı almanyadaki bir banka ya yatırmamı istediler.bu isteklerini e posta ile gönderdiler.aralıgın 4 une kadar yatırmamı yoksa mahkeme ye verilecegimi ve avkatlık hizmetleri içinde 160 auro hizmetininde benım karsılayacagımı yazmıslar.ben bu sitenin parasız oldugunu biliyodum .siteye girdigimde ucretsiz oldugunu yazıyordu. ..ne yapmalıyım .lütfen yardımcı olun.ne yapmam gerekiyor.

Bir cevap yazın

*