Uzaktan destek almak veya aynı şekilde uzaktaki bir bilgisayara destek vermek için masaüstü paylaşım sistemlerini kullanırız. Bunlardan en bilineni LogMeIn idi. Ancak LogMeIn’in ücretli olması ve belli bir süreden sonra ücretsiz olarak iyi imkanlar sağlamaması servisin popülerleğini kaybettirip yeni sistemlere arayışa sokuyor kullanıcılarını. Ben bu tür bir sisteme rastladım ve ciddi anlamda güzel. En güzel yanı ücretsiz olması.

Genelde tüm masaüstü paylaşım sistemlerinde; ileti yazma, dosya paylaşımı gibi birçok özellik mevcuttur. Aynı şekilde Mikogo da bu özelliklere ve daha fazlasına sahip.

İlk olarak sistemi çalıştırabilmemiz için servisin Download bölümünden işletim sistemimize uygun aracı indiriyoruz. Diğer sistemlerde yönetici ve terminale kurulan programlar farklı olurken Mikogo‘da her ikisine de aynı program kuruluyor. Programı indirdikten sonra sisteme ücretsiz üye oluyoruz ve gereken bilgiler e-posta adresimize geliyor. E-posta adresimize gelen şifreleri indireceğimiz programda kullancağız.

Mikogo‘nun programını indirip çok kolay bir kurma aşamasından geçtikten sonra görev çubuğunda simgesi belirecektir. Sağ tıklama yaptığımız zaman kalabalık ancak anlaşılır bir menü karşılıyor bizi. Sistemin en beğendiğim yanı ise programa sahip bilgisayarların birbirine dilediği şekilde bağlanabilmesi. Yani ID sistemi ile çalışması diyebilirim.

Programı e-posta adresimize gelen bilgiler ile başlattığımız zaman açılış ekranın bir ID numarası verecektir. Biz “start meeting” seçeneğini seçtiğimiz zaman karşıdaki bilgisayarın bize bağlanması için bu ID numarasını karşıdakine veriyoruz ve bağlanmasını sağlıyoruz. Aynı şekilde “join meeting” dediğimizde karşıdaki bilgisayara bağlanabilmemiz için o bilgisayar için üretilen ID numarasına ihtiyacımız var.

Bağlanıldığı taktirde, arka plan desteği sağlanabilir. Mesela başka şehirde bulunan bir tanıdığımızın bilgisayarındaki problemi çözebilir, yazılım desteği sağlayabiliriz. Dosya paylaşımı olduğu için işi biraz daha kolaylaştırıp kendimizden karşı bilgisayara karşı bilgisayardan da kendi bilgisayarımıza dosya transferi yapabiliriz.

Toplantılara uzaktan katılan kullanıcılar için de çok güzel bir paylaşım sistemi olabilir. Mesela çizelgeler, sunım için gerekli dosyaları yönetme ve daha birçok durum. Bunun dışında iş yerimizideki bilgisayara bağlanıp gereken evrağımızı tatildeyken bile tamamlayabilir, patronumuzun gözüne girebiliriz 🙂

Diğer masaüstü paylaşım programlarında görmediğim bir özellik de ekranda yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasıdır. Zira karşıdaki bilgisayarın kendi bilgisayarımıza bağlandığında yaptığı işlemleri biz başında olmasak bile kaydedebilecek ve karşı bilgisayarın bu özelliği iptal edemeyecek olması da çok iyi.

Yani kısaca özetlersek türündeki en iyi sistemlerden biri ve ücretsiz olması çok ciddi bir artıdır.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Bir cevap yazın

*