Eğer bir siteniz varsa daha doğrusu yorumlara veya ziyaretçilerinizin fikirlerine açık bir sistem kullanıyorsanız spam mesajlarla mutlaka başınız dertte demektir. Eğer dertte değilse de yakın bir zamanda bu konuda muzdarip olacağınızı garanti edebilirim. WordPress kullanıyorum alt yapı olarak blogumda ve son altı aydır bu spam mesajlardan o kadar dertliydim ki anlatmam mümkün değil. Yorumlardan sonra e-postaya da dadanınca içinden çıkılmaz bir hal aldı. Sonrasında da arayışlar içine girmeme sebep oldu.

Yorumlar için spam mesajları önleyen ya da önlediği söylenen akismet’i kullanıyordum uzun zamandır. Akismet, günde yakşalık 150 tane spam mesaj yakalıyordu. Açıkcası bana çok da inandırıcı gelmiyordu bu mesajlar. Akismet’in bazı planlar içinde olduğunu düşündüm, bizi keklediğini düşündüm. Neden diye soracak olursanız; aynı mesaj hem akismete yakalanıyor hem de yorumlarda görünüyordu. Yani pek bir işe yaramadığını düşündüm. Eğer dört dörtlük bir koruma sağlasaydı yorum sahasına bir tane bile spam mesajın gelmiyor olması lazımdı. Ama yaklaşık üç haftadır akismet bu konuda hiç bir işe yaramadı. Çareyi spam engelliyici kelimelerde aradım. Fatih Abi‘nin de kullandığı eklentilere göz diktim.

Yorumlar için Custom Anti-Spam adında bir eklentinin derdime deva olacağını düşündüm. Aynı eklentiyi Fatih Abi’nin de kullandığını görünce denemekte fayda var deyip işbaşı yaptım. Eklentiyi indirdikten sonra ftp dizininde wp-content/plugins klasörüne kopyaladım. Daha sonra panelden aktifleştirdim. Ve kendiliğinden yorum formuna eklendi. Ancak bir sorun var ki eklenti Türkçe değil. Onu da Türkçe’ye çevirdim (Lazım olan kısımlarını). Yazının sonunda Türkçe’ye çevrilmesi gereken dosyayı bulabilirsiniz.

Ayrıca yorumlar için kullandığım eklentinin arka arkaya gereksiz yorum yazan arkadaşlara da faydası olcağını düşündüm. Özellikle Google aramalarında üst sıralarda çıkan yazılarımda bir iki kelimelik yorum olduğuna 100.000 şahidin gerekli olduğu mesajlar geliyor. Üstelik aynı mesaj 5-6 defa yazılıyor. Belki bunlar için de bir çözüm olabilir düşüncesindeyim.

Aynı spam sorununu iletişim bölümünde de yaşıyordum. Buradan da günde yaklaşık 30-40 tane spam mesaj alıyordum. Gmail kullandığım için bu mesajların büyük çoğunluğu spam klasörüne düşüyordu. Ama buna ne gerek vardı? Sunucuyu boşu boşuna neden yorayım ki? Hemen bunun da çaresini aradım. Yine Fatih Abi’nin de kullanmış olduğu Ready Contanct Form adındaki bir eklentiyi kurdum. Eklenti dosyalarını her zamanki gibi wp-content/plugins dizinine kopyaladım. Akabinde de etkinleştirdim. Eklentinin detayı oldukça fazla. Telefon numarasından daha birçok bilgiye kadar forma ekliyor. Formun en güzel yanı ise spam için kendimizin belirlediği bir sorunun cevabının formda çıkması. Spam mesajı engelleyen bu. Çok kapsamlı ve ingilizce olduğu için kendime uyarladım formu da. Eğer isterseniz onu da yazının sonundaki linkten indirebilirsiniz. Örneği de şurada mevcut.

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra panelde “Contact Form” adında bir sekme oluşuyor. Formun ayarlarını buradan yapıyoruz. Mesajların hangi e-posta adresine gideceği, şekli, temaya uygunluğu, bir kopyasının saklanıp saklanmayacağını buradan ayarlıyoruz. Ben açıkcası bir kopyasını saklama ihtiyacı duymadım onun için de o seçeneği kaldırdım. Bir de mesaj konusunu da seçtirebiliyorsunuz. Bu da faydalı bir özellik.

Eklentiyi etkinleştirdikten sonra iş bitmiyor tabiki. Yeni bir sayfa oluşturup onun içine formu çalıştıracak komutunu yazmak gerekiyor. Bunun için ilk olarak panelden Yaz sekmesine ve oradan da “Sayfa oluştur” kısmına geliyoruz. Başlık olarak ben “iletişim” yazdım. Siz de isteidiğiniz bir şey yazabilirsiniz. Daha sonra metin editörünün “code” sekmesine tıklayarak şuradaki kodu yazdım. Daha sonra da yayınla butonuna basarak formu yayınladım. Ha unutmadan oluşturduğunuz sayfanın likini form ayarlarındaki “Your form page URL:” yazan yerin karşısındaki kutucuğa girmeniz gerekiyor.

Anlatacaklarım bu kadar. Eğer bir sorunuz olursa iletişim bölümünden ya da yorumlardan soruyu yöneltebilirsiniz. Aşağıdan da dosyalara ulaşabilirsiniz. Dosyaları dizine atmadan önce eski dosyaların yedeğini almanız lehinize olacaktır. Aksi taktirde bir sorun çıkması halinde mes’uliyet kabul etmem 🙂

wp-gbcf_form.rar: Bu dosya iletişim formu için gerekli olan dosyadır. Dosyayı indirdikten sonra RAR içindeki dosyayı çıkarıp /wp-content/plugins/wp-gbcf/ dizinine atınız.

custom_anti_spam.rar: Yorumlar için gerekli olan anti-spam eklentisine ait dosyadır. Dosyayı indirdikten sonra RAR içindeki dosyayı çıkarıp /wp-content/plugins/custom-anti-spam-image/ dizinine atınız.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

10 comments

ilk deneme benden olsun ozaman.Eğer çalışırsa ki çalışacağından eminim süper bir eklenti biz blogçular için.
Spam yapan deyuscanlar 🙂 için biraz olsun caydırıcılık olur 🙂

Hamdi kardeşim güzel bir konuya değinmişsin. Zira benimde artık Akishmet ile başım fena halde dertte. Her zaman onlarca spam yorum yakalıyor ancak birçok yorumu denetlenecek yorum alanında görmek ve bunların içinden yine “spam” yorumları ayıklamak bana işkence gibi geliyor.

Kaldı ki yazında da bahsettiğin gibi bazı işgüzar ve uyanık arkadaşlar farklı farklı gönderilere 6-7 tane yorum yazıyorlar. Yorumların içi boş belli sadece web site adresini yazıyor ve konuyla alakasız bir yorum katıyor. Bunları da engelleyecek bir sistem olması bakımından Custom Anti Spam’ı yakında sitemde kullanmaya başlayacağım.

iletişim formunu da gördüm gerçekten çok güzel. Allah’tan o bölümle ilgili fazla sorunum yok.

Başarılar dilerim.

bunlarla uğraşmaya hiç gerek yok bence. bloglar için kesin spam engelleyicisi olarak bunu tavsiye ediyorum. robotlar matematik işlemlerini yapamadıklarına göre sorun olmuyor. 6 aydır 1 spam bile almadım önceden custom anti spam eklentisini kullanırken neredeyse hergün spam geliyordu ama şimdi rahatım.

Math Comment Spam Protection Plugin

http://sw-guide.de/wordpress/plugins/math-comment-spam-protection/

Bu spam mesajlar her yerde insanın başına belâ. Ben de zamanında 5 adımda blog sitenizi spam’dan koruyun başlıklı çeviri bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıdaki yöntemlere şimdiye kadar ihtiyacım olmadı ama son günlerde iyice artan spam mesajlardan dolayı ihtiyacım olacak gibi. Senin bu yazıda tanıttığın eklentiler de güzelmiş. Sağolasın.

bu arada yorum formu harikaymış hem üste hemde sayfayı yenilemiyor ,acaba buna benzer bir yorum formu bende bulabilirmiyim ki??

Bir cevap yazın

*