Tasarımcılar için ya da profesyonel tasarımcı olmasa bile kendi çapında tasarım işleriyle uğraşanlar için bir web sitesinin görünümü, renk uyumu; en az yerleşimi ve programlaması kadar önemli bir etkendir. Bir de bunun yanına Web 2.0 tarzında tasarımlar çıkınca  renk şemaları ya da renk paletleri dediğimiz araçların popülerliği üst düzeylere çıktı. Değişik renk paletleri sunan birçok site mevcut internette.

Renk paleti ya da renk şeması dediğimiz şey ise değişik renk kombinasyonlarının yer aldığı küçük bir resimdir. Bu renk şeması üzerinde bir sitede kullanılan ya da kullanıbilecek birbirinin zıttı olmayan, gayet uyumlu ve göze hoş gelebilecek renkler bulunur.

Genelde birçok tasarımcı arkadaşım bu tür sitelerden renk şemaları alarak çalışmalarını yapıyorlar. Ortaya çıkan şey ise genelde çok hoş duruyor. Çünkü bir şemaya göre yapılan tasarımlarda renk uyum sorunu yaşanmıyor. Hani yerleşim kötü olsa bile bazı sitelerde renklerin uyumu bu açığı kapatabiliyor.

Tabi her zaman renk şeması hazır olmayabilir. Mesela ben kendimden örnek verecek olursam bugüne kadar çizdiğim yaptığım tasarımların hiçbirinin renk şemasını oluşturmadım. Blogum da dahil olmak üzere hiçbir tasarımın renk şeması elimde yok. Mevcut tasarım üzerinden renk şemasını oluşturmak da biraz vakit alıcı olabilir. Bu soruna çözümü ise Color Combos sitesi sundu bana.

Color Combos hem renk şeması kütüphanesini içinde barındırarak ziyaretçilerine hazır renk şemaları sunuyor hem de mevcut bir sitenin renk şemasını çıkartıp detaylı bir şekilde sunabiliyor. Bu işlemi yapabilmek için Color Combos adresine girip sağ tarafta yer alan GRAB WEBSITE COLORS başlığı altındaki kutucuğa renk şemasını çıkartmak istediğimiz sayfanın adresini giriyoruz. Sonrasında renkleri Hex kodları ile birlikte şema olarak gösteren sayfa gelecek karşımıza.  Bu sayfada yer alan şema ilk hali ile tabi biraz büyük olacak küçüğünü almak için hemen bu kısmın üstünde bulunan açılır menüden get the image seçeneğine tıklıyoruz. Böylece küçük şemayı birkaç boyutta resim olarak verecektir.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

4 comments

Bu konuda bence en başarılı web uygulaması Adobe’nin Kuleri. Birçok programı denedim ve kendimce en iyisini yani kuleri buldum.

Bir cevap yazın

*