Blogunuzda, hazırladığınız web sitesinde yapacağınız bir çok değişikliği, dosyalarınızı her seferinde sunucuya yüklemeden önce kendi bilgisayarınızda kuracağınız bir lokal sunucu ile kontrol edebilirsiniz. Özellikle son yıllarda kullanımı çok yaygınlaşan bloglar ile hemen hemen her blog sahibi bir lokal sunucuya ihtiyaç duymaya başladı. PHP derslerimizin birinci adımı olarak bu ilk dersimizde bilgisayarımıza XAMPP programı yardımı ile bir lokal PHP sunucusu kuracağız.İnternet aleminde pek çok hazır Apache/MySQL/PHP kurulumu yapan paketler bulunmakta, bunların en popülerleri arasında XAMPP, WAMP, MAMP, LAMP serisi, Easy PHP sayılabilir. Ayrıca geliştirmesini Onur Toker’in yaptığı NucServ programı da hem kolay kurulumu ve küçük dosya boyutu hem de Türkçe desteği olması bakımından yukarıda saydığımız pazarın büyük oyuncularının yanında sayılması gereken bir Hepsi Bir Arada (All In One) kurulum paketi.

Yukarıdaki programların açılımlarına gelirsek, AMP serili programlardaki AMP, Apache, MySQL, PHP’nin kısaltılmış hali. İlk harfler ise hangi platform için hazırlandıklarını belirtiyor, W (windows), M (Mac OsX), L (Linux). Bizim kullanacağımız XAMPP ise, çoklu platform desteği olan bir paket. X cross platformun kısaltması. Ayrıca XAMPP içerisinde Perl desteği de bulunmakta, ismindeki ikinci P harfi Perl için kullanılyor. Cross platform Apache MySQL PHP PERL şeklinde açabiliriz ismini.

Kurulum kısmına geçecek olursak, öncelikle windows versiyonunu buradan indirebilirsiniz. Ayrıca XAMPP’in sitesinden kullandığınız sisteme uygun olacak şekilde Linux, Mac OS X ya da Solaris sürümlerini de indirebileceğiniz bağlantılara ulaşabilirsiniz. Windows versiyonu yaklaşık 44 mblık bir dosya ve kurulum tamamlandığında kullandığınız eklentilere göre 220mb’tan 400mb’a kadar bir yer kaplıyor.

İndirme işlemi bittiğinde kurulumu başlatınca ilk olarak kurulum klasörünü seçeceğiniz ekran ile karşılaşıyorsunuz. XAMPP’in sitesinde, Windows Vista ya da Windows 7 kullanıyorsanız, yazma yetkilendirmesinde problem yaşamamanız için XAMPP’i Program Files içine kurmayın diye bir öneri getirmişler. Ben işi biraz daha ileri götürüp, bilgisayarınıza format atacağınızda bilgi kaybı yaşamamak için, XAMPP’i C sürücüsü dışında bir sürücüye kurmanızı öneririm. Zira, websitesi dosyalarınızı bulunduracağınız “htdocs” klasörünün standart olarak belirlenmiş yeri XAMPP kurulum klasörünün içerisidir.

xampp-01

Programı kuracağımı sürücüyü belirledikten sonra “Install” tuşuna basarak kurulumu başlatıyoruz. Biraz uzun süren bir dosya ayıklama ve yerleştirme işleminden (Ekran görüntülerini aldığım laptopda yaklaşık 8 dakika sürdü) sonra genel kurulum tamamlanmış oluyor. Bu aşamada kısayol ve saat ayarları için bir kaç tane command ekranı ile karşılaşıyoruz. Bunlardan birincisi, kısayolları oluşturmak isteyip istemediğimizi soran sorgu ekranı. Masa üstü ve Başlat menüsünde kısayol bulunması için “y” yazıp “enter” tuşuna basıyoruz 🙂

xampp-02

Kısayolları oluşturduktan sonra, XAMPP’i C:/xampp klasörü dışında (biz D:/xampp klasörüne kurduk) bir klasöre kurduğumuz için, dosya yollarının tekrar kontrol edip bizim dosya yolumuza göre ayarlanacağı ekran dizini görüyoruz. Genel olarak ekranlarda çıkan otomatik cevapları değiştirmeden gidebiliriz. Aşağıdaki ekranda yolları tekrar düzenlemeyi kendisinin mi yoksa bizim mi yapacağımızı soruyor, beni uğraştırma sen hallet herşeyi deyip “y” ile yolumuza devam ediyoruz.

xampp-03

Dosya yolları tamamlandıktan sonra, bu sefer de, kurduğumuz XAMPP sürümünü portable çalıştırmak isteyip istemediğimizi soruyor. Portable çalıştırmayacağımız için, bu sefer “n” deyip enter ile işleme devam ediyoruz.

xampp-04

Daha sonrasında program otomatik olarak yeni yollarını tekrar düzenliyor ve bizi saat ayarlama ekranına yöneltiyor.

xampp-05

Saat ayarlarını otomatik olarak Windows’un ayarlarından düzenlemesini yapıyor.

xampp-06

Yine “Enter” ile saat ayarımızı da tamamlayıp kurulumu bitiryoruz.

xampp-07

Kurulum aşaması tamamlandıktan sonra, sistemimizi denemek ve MySQL veritabanı için erişim şifrelerimizi atamak için XAMPP kontrol panelini açıyoruz.

xampp-08

Yukarı gördüğünüz gibi kontrol paneli gayet basit ve kullanışlı. Ağırlık olarak Apache ve MySql sunucularını açma-kapama için kullanacağız bu paneli. Ayrıca ileri seviye kullanımlar için istersek XAMPP yardımı ile bir ftp sunucusu ve e-posta sunucusu da kurabiliyoruz. FileZilla ftp sunucusu için Mercury ve Tomcat ise e-posta sunucusu için olan kısımlar.

Sunucuların yanlarındaki Svc kutucukları bu sunucuyu bilgisayarın başlamasıyla otomatik olarak başlatmayı aktif hale getirmek için. Svc kutusunu işaretlediğimiz sunucular bilgisayarla beraber otomatik olarak başlayacaklar.

Apache satırındaki Admin butonuna basınca internet tarayıcımızıda XAMPP splash sayfası açılacaktır. İsterseniz bunu elle http://localhost şeklinde de açabilirsiniz.

xampp-09

İngilizceyi seçtiğimizde lokal sunucumuzun genel anasayfasına geliyoruz. Sol taraftaki menüden çeşitli sunucu bilgilerini, güvenlik düzenlemelerini yapabilir, örnek PHP uygulamalarını görebilir ya da phpMyAdmin, FileZilla gibi ekstra araçlarınıza ulaşabilirsiniz.

xampp-10

Güvenlik ayarlarını düzenlemek için soldaki menüden “Security” kısmına geliyoruz. Güvenlik sayfasını ilk defa açtığımızda henüz sunucularımızda bir şifre atamadığımız için  “UNSECURE” (güvenli değil) uyarıları ile karşılaşıyoruz. Şifrelerimizi tanımlamak için tablonun altında bulunan “http://localhost/security/xamppsecurity.php” bağlantısına tıklamamız yeterli.

xampp-11-hq

Açılan şifre oluşturma sayfası iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım MySQL kök (root) kullanıcı şifre tanımlama, ikinci kısım ise lokal sunucumuzun klasörüne erişim kısıtlaması için kullanıcı ve şifre tanımlama.

İlk kısımda, “root” kullanıcısı için şifremizi tanımlayıp istersek bu şifreyi unutma ihtimaline karşın bir dosyada saklamasını seçebiliyoruz.

xampp-12

“Password changing” butonuna basınca aşağıdaki gibi “The root password was successfully changed. Please restart MYSQL to enable these changes!” uyarısını göreceğiz. Yaptığımız MySQL şifre değişikliğinin geçerli olabilmesi için MySQL sunucumuzu kontrol panelinden durdurup sonra tekrar başlatmamız gerekiyor.

xampp-13

Daha sonra sunucu klasörümüze erişimi kısıtlamak için, ikinci kısımdaki formda kullanıcı adımızı ve şifremizi yazıp kaydediyoruz. Bu kısımda da aynı şekilde unutma ihtimaline karşı şifremizi bir dosyada tutma seçeneğini işaretleyebiliriz.

xampp-14

Şifremiz başarıyla atandıktan sonra aşağıdaki ekranı göreceğiz.

xampp-15

Tekrardan güvenlik sayfasına gelmek istediğimizde karşımıza bir kullanıcı adı ve şifresi soran pencere çıkacak. Bu pencereye gerekli bilgileri yazdıktan sonra güvenlik sayfamızı görebileceğiz.

xampp-16

Güvenlik sayfamıza tekrar döndüğümüzde, aşağıdaki gibi artık MySQL erişimimizin ve sunucu dosyalarımızın güvenli konuma geldiğini göreceksiniz.

xampp-17-hq

Bu aşamalardan sonra temel ayarlarımızla bilgisayarımıza PHP ve PERL desteği olan bir web sunucusu ve MySQL desteği olan bir veritabanı sunucusu kurmuş oluyoruz.

Web sitesi dosyalarımız, yukarıdaki anlattığım ayarlar ile yaptıysanız D:/xampp/htdocs içerisinde olacaktır. Kendi blogunuzun bir kopyasını ya da bir web sitesi çalışmanızı kendi klasörü ile bu klasörün içerisine koyup lokal sunucunuzda çalıştırabilirsiniz. Örnek olarak lokal sunucuzda bir wordpress çalıştırmak için D:/xampp/htdocs/wordpress klasörüne dosyalarınızı kopyalayıp, internet tarayıcınıza http://localhost/wordpress adresini yazdığınızda, wordpressin kurulum ekranını görebilirsiniz ve buradan wordpress kurulumunuzu tamanladığınızda bilgisayarınızdaki blog sayfanıza erişmek için tarayıcınıza http://localhost/wordpress adresini yazmanız yeterli olacaktır.

2 comments

Merhaba,
Güzel bir yazı dizisi olmuş.Oldukça yararlı ve ben yararlandım.Açıklamalrın doğrultusunda XAMPP Server kuruluşunu gerçekleştirdim.
Emeğin için Teşekkür ederim.
Saygılarımla
RIDVAN ARIK Eskişehir Namı Değer ESES

çok teşekkürler açıklama için çok ayrıntılı olmus ama kafam karıştı, easyphp daha kolay geldi, yinede teşekkür ederim

Bir cevap yazın

*