Pazartesi günü şuradaki yazımda Türkçe web 2.0 servislerinin az olmasının nedenini bazı arkadaşlara sormuş ve genel olarak Türkiye’deki barındırma hizmetlerinin pahalılığından, ya da insanların uğraşmak istemediklerinden böyle olduğu fikrine varmıştık. Hemen bunun üstüne güzel bir çalışma geldi. Projenin oluşturulması ve izlenmesi Yakuter tarafından olurken arkasında Hakan‘ın da sponsorluğunu yapan ABE internet ve Bilişim Hizmetleri‘nin imzası varmış. e-sayfa ismini taşıyan bu servis blogspot, wordpress gibi ücretsiz bir blog servisi. Üstelik alt yapı olarak da WordPress MU kullanılmış. Ancak diğer ücretsiz blog servislerinden bir takım farklılıkları var. Bu farklara ve kişisel düşünceme yazının ilerleyen kısımlarında değineceğiz.

ilk olarak e-sayfa anasayfasına gittiğimizde bizi sade ve kullanışlı bir arayüz karşılıyor. Ajax ile desteklenmesi kullanılabilirliği arttırırken bir de dizini anasayfada görebiliyorsunuz. Hangi kategoride kaç blog var bunları görebiliyorsunuz. Benim tasarım ile ilgili düşüncem logo üzerinde biraz daha çalışılması yönünde. Daha güzel şeyler mutlaka çıkacaktır. Diğer kısımlar oldukça hoş.

Gelelim özelliklerine,

  • Benim üstüne basa basa söylemek istediğim bir özellik burada edindiğiniz bloga yazı yazarken aynı zamanda para da kazanıyorsunuz. Nasıl mı? Tabi ki Google Adsense sayesinde. Şimdi diyeceksiniz eee zaten bunu sağlayan ücretsiz servisler vardı, bu fark mı yani? Efem, o sizin bildiğiniz servislerde sistemde yayınlanan reklamların %50’den fazlası ya da buna yakın bir rakamı sisteme giderken size sadece %40-30’luk bir pay kalıyordu ki zaten ne kadar kazanacaksınız ve onu da paylaşacaksınız. Fakat e-sayfa‘da durum çok farklı. Site sadece %20’lik bir payı kendisine alırken size koskoca %80’lik dilim kalıyor. Diğer servislerde bu oranı bulmak çok zor.
  • Google’ın blogunuzu daha kolay bulabilmesi için servis SEO uyumlu hale getirilmiş. Yani link şekilleri olsun, diğer optimizasyonlar olsun tamamı yapılmış vaziyette.
  • Sistemde etiket özelliği mevcut hem de Türkçe karakter sıkıntısı çekmeden.
  • Sistemde bir tema havuzu mevcut ve bu havuz gün geçtikçe genişleyecek.
  • Ayrıca temel ihtiyaç duyulan eklentileri yönetim panelindeki “eklentiler” sekmesinde bulabiliyorsunuz. Mesela iletişim formu.
  • Üye olduktan sonra adresiniz uyeadi.e-sayfa.com şeklinde oluyor.

Bu güzel proje için ABE internet ve Bilişim Hizmetleri ve Erhan‘a teşekkür eder, böyle servislerin artmasını, projelerin deskteklenmesini dilerim.

Erhan’ın servis ile ilgili kendi tanıtım yazısı Işınlan

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

10 comments

Geri bildirim: Hayat? » Hayat nedir …

Yalnız Buradan Nasıl bize para geleck anlamadım onların google hesabına yatarsa bize nasıl gönderecek biz ne kadar para kazandırdık nasıl öğreneceğiz.!

biraz saçma sistem !

@n.tayipoğlu, eksiklerini bizimle payşaırsanız eminim ki daha güzel olacaktır.

@Engelci, bir yanlış anlama var sanırım. Siz kendi adsense kodunuzu gireceksiniz. Yönetim panelinde bununla ilgili bir kısım mevcut.

Merhaba herkese…

Ben wordpress kapandıktan sonra bir arkadaşımın söylemiyle e-sayfaya mecburen taşındım ve eğer daha yi bir blog bile varsa (ki ben çok araştırdım. eksikleri olmasına rağmen wordpressten sonra e-sayfa beni kaldırabildi.) daha iyisini bulursam üşenmeyip taşınacağım… En başında e-sayfa kullanışsız bir hitap.

Ben size genel bir yorumla sitenin şuanki halinden bahsedeyim;

en kapsamlı temanın dış görünüşü bir şeye benzemiyor -yani şu an benim kullandığım…-

hem yazar isminin göründüğü, hem her sayfada yorum yapılabilme özelliği bulunan, hem de görünümü iç açıcı bir tema bulmak çok zor! her blogda aynı problem var şu anda. WordPress’te de vardı. E-sayfanın en kötü özelliği temayla oynayamamanız ve sadece 5 çeşit tema olması… widgetlar da bulunmuyor. Panel wordpress’ten neredeyse farksız. Zaten paneli görenler anımsayacaktır wp’i.

Çok popüler olduğunu söyleyemeyeceğim e-sayfanın. Tanınmaya başladı ama kullanıcıları arasında pek bir gelişim yok. Yani sayıda artış var ama içerik kötü. Kullanılmayan bloglar sırayla dizilmiş ve sergileniyor. Kimse girip çıkmıyor…

video müzik ekleme gibi faaliyetlerden önce temaya önem verilmesi konusu üzerinde ısrarla duruyorum.

Selamlar…

Bir cevap yazın

*