Pekçoğumuzun blogunda, sitesinde ya da uğraştığı projelerde resim galerisine ihtiyacı olmuştur. WordPress kullanan bloglar bu ihtiyaçlarını eklentilerle bir şekilde çözmeyi başarmıştır. Ancak bunların yanında başaramayanlar da olmuştur mutlaka. Bunu blog değil de bir projede düşündüğümüz zaman biraz oyalayıcı bir etken olabiliyor. Sıfırdan yazmak eminim ki projenin gecikmesine neden olmaktadır. Bunun yanında hepimizin kendi resim galerisini yazacak kadar kodlama bilgisi de yok. Böyle durumlarda internet üzerinde yer alan hazır resim galerilerine yöneliyoruz. Kimisi veritabanı bağlantılı kimisi flash ile yapılmış ancak kullanımı ve güncellemesi zor. Bunların hepsini bulduysak bile mutlaka bir yerinden patlak veriyor. Ben de bir projede kullanmak üzere internetin ve webmaster forumlarının altını üstüne getirerek bulduğum, php ile yazılmış bir galeriyi sizinle paylaşmak istedim.

MiniShowCase isimli bir galeri bu. Kurulum ve kullanımı inanın WordPress’den bile daha kolay. Önce kurulumundan başlayalım isterseniz. Daha sonra aşama aşama kullanımı, bloglar için nasıl entegre olacağına değinelim kısa kısa.

Kurulum için MiniShowCase sayfasında yer alan “Download” linkine tıklayıp galeri dosyalarını indirmek ile işe başlıyoruz. Sıkıştırılmış dosya içinden iki tane klasör çıkacaktır. Bunlardan minishowcase yazan klasörün ismini kendimize göre değiştiriyoruz. Ben “galeri” ismini verdim. FTP dizinine attığımızda ulaşacağımız adres formatı bu durumda şöyle olacaktır:

http://www.adres.com/galeri/

Siz bağlantının nasıl olmasını istiyorsanız klasörün ismini öyle yapın tabi ki. Sonrasında bu klasörü olduğu gibi FTP dizinimize gönderiyoruz. Aktarma işlemi bittikten sonra yukarıdaki gibi adresimizi internet tarayıcımıza yazıyoruz. Bizi siyah temalı bir galeri bekliyor olacak.

İlk bakışta ne yönetim paneli var ne de resim yükleyebileceğimiz bir yer mevcut… Zaten MiniShowCase‘in en çok sevdiğim yönü veritabanı bağlantısı kurmaması ve basitliği oldu. Resim yüklemek ve kategori oluşturmak için sadece FTP dizini üzerinden klasör oluşturmamız ve klasörlerin içine resimlerimizi yüklememiz yeterli olacaktır.

FTP dizininden galeri klasörümüze giriyoruz. Bu klasörün içinde de “Galleries” adında bir klasör daha görüyor olacağız. Bunun içine girdiğimizde örnek galeri olarak “venezuela” klasörünü ve içindeki resimleri görüyoruz. Biz de istediğimiz isimde yeni bir dizin oluşturuyoruz. Dizine vereceğimiz isim galeri sayfasında görünecek kategori ismi olacaktır aslında. Bu işlemin ardından oluşturduğumuz dizinin içine resim dosyalarımızı yüklüyoruz. Bittikten sonra galeri sayfamıza dönüp baktığımızda ise galerinin güncellenmiş olduğunu göreceğiz. Hem de kategorisi ile birlikte.

Galeri sayfasında varsayılan olarak bir metin yer alıyor. Bunu değiştirmek için yine “Galleries” dizini altındaki “_info.txt” dosyasının içini düzenlememiz yeterlidir.

Galeri özelliği olarak küçük resmini kendisi oluşturuyor. Uyarıları arasında da dizindeki “cache” klasörünün silinmemesini not düşüyorlar. Özellik olarak da oldukça geniş bir seçenek sunabiliyor ziyaretçiye. Mesela slayt gösterisi yaptırılabiliyor, resimlerin tam boyları görüntülenebiliyor.

Galerinin yönetim paneli olmadığı için ayarlar da bir php dosyası sayesinde yapılabiliyor. Galerinin hem dil hem de tema seçeneği mevcut. Bu ve bunun gibi ayarları da dizindeki config klasörü altındaki setting.php dosyasından yapıyoruz. Mesela temayı değiştirmek için:

$settings[‘use_theme’] = ‘dark’;

satırını bulup dark yazan kısmı diğer tema isimlerinden biriyle değiştirmek yeterlidir. Diğer temaları dizindeki “themes” klasöründen görebiliyoruz. Galeri ilk ayarları ile ingilizce olarak geliyor. Ancak “languages” klasörü altında diğer dilleri de bulabiliriz. İlk haliyle Türkçe seçeneği yok fakat ben elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Türkçe dil dosyasını da buradan indirip yine “languages” klasörü altına yükleyerek Türkçe çevirebiliriz. Türkçe dosyayı yükledikten sonra yine setting.php dosyasında

$settings[‘set_language’] = ‘en’;

Satırını bulup en seçeneği yerine tr yazıp dosyayı kaydettiğimiz zaman menüler ve seçenekler Türkçe’ye dönüşecektir.

Bunu galeriyi tabi ki sadece projelerde kullanmak için önermedim. WordPress blogu olanlarların da fevkalade kullanabilecekleri bir galeri. Biliyorsunuz WordPress’e kurulan her eklenti blogun biraz daha yavaş çalışmasına kimi eklentiler veritabanının şişmesine neden olabiliyor. Hatta birkaç galeri eklentisi var ki resim yayınlama işlemini işkenceye dönüştürüyor. İşte bunlara çare olabilecek galeri de bu olabilir. Eklenti olarak değil de ayrı olarak çalışması bence daha mantıklı. Blog sahipleri galeriyi nasıl kullanacaklar? Oldukça basit. Buraya kadar olan işlemleri gerçekleştirip bloglarından herhangibir yerden galeriye bağlantı vermek yeterli olacaktır.

Bu durumun daha anlaşılabilir olması için şöyle söyleyelim; sidebar dediğimiz kısma bir galeri klasörü resmi bulup altına resim işleme programlarının birisi ile “Galeri” yazılması ve o resme galerinin linkinin verilmesi ile bu işlem gerçekşeştirilebilir.

Galerinin bir örneğini şuradan görebilirsiniz. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Sorularınızı yorumlar bölümünden ya da iletişim sayfasından sorabilirsiniz.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

8 comments

Ziyaretinize teşekkür ederim. Bunları yapmak için bir de bayan lazım demişsiniz. Bayana ne hacet. Artık erkekler kendi işlerini kendileri görüyor :))
İnanıyorum ki sizde yapabilirsiniz.

@zeytintanesi, ben ve mutfak bir araya gelince facia ile sonuçlanacak bir etkendir 😀 O mutfağa girişi olur çıkışı olmaz 😀

Sağolasın dostum, belki bloğumda kullanmayacağım ama kişisel galeri için pratik ve hoş..

Merhaba,
Öncelikle açıklayıcı anlatımınız için teşekkürler. Benim sormak istediğim 2 konu var :
1. Galeri isimlerinde Türkçe karakter kullanma şansımız var mıdır?
2. Türkçe dil dosyası linki çalışmıyor. Linki yenilemeniz mümkün olabilir mi?
Teşekkürler..

Bir cevap yazın

*