Bundan bir süre önce “Benim Dünyam” kategorisinde 100. yazıyı devirmiştim. Bu yazımda da internet üzerindeki güzel servislerin tanıtımını, kullanımını, güvenlik sorunlarını ve buna benzer bilgileri paylaştığım “internet” kategorisinde de 100 yazıyı geride bırakmışım. Nerdeen nereye? ilk yazımı hatırlıyorum da ne kadar acemiydim :D. Yazı eklemeye bile korkuyordum. Neyseki şimdi o halime göre birazcık ilerleme var. Bu kadar gevezelikten sonra haber bültenmize geçebiliriz :D.

ilk haberim bir süre önce Google tarafından satın alınan YouTube’den gelecek.Haber aynen şöyle “Video paylaşım sitesi Youtube’un popülerliği, Amerika’da kendisine benzer bir isme sahip olan yapı ve makine firmasının başını derde soktu. 1995 yılında Universal Tube&Rollform Equipment adıyla kurulup tüp geçit ve makine aksamı alanında faaliyet gösteren şirket web adresi olarak ise ‘utube.com’u kullanmaya başladı.ingilizcede ‘You’ ve ‘U’ kelimelerinin, benzer biçimde teleffuzundan dolayı, Universal firması başının belada olduğunu ve bundan çıkış yolu aradığını şu aşamada da Youtube’u satın alan Google’a dava açmaktan başka yol kalmadığını açıkladı.Sitenin aylık 1.500 kullanıcıyı kapsayan trafiği olduğunu açıklayan şirket yetkilileri Youtube’un popülerliğinin ardından kendi sitelerindeki trafiğin 2 milyonlu rakamları aştığını kaydetti.Sitelerindeki sorun nedeniyle, gerçek müşterilerine hizmet vermekte zorlandıklarını, 10 yıllık bir marka olarak bu aşamadan sonra isim değiştirmenin de zor olduğunu açıklayan şirket yetkilileri, ‘Tek yolumuz dava açmaktı’ diyor” . Bu duruma güler misin ağlar mısın ? :D.iki taraf için de zor olsa gerek.

ikinci haberim elektronik kütüphane özelliğini taşıyan Wikipedia’nın Almanya sitesinde yaşanan bir olay ile ilgili. Günden güne popülerliği artan Wikipedia.de adresinde bir süre virüs tehlikesi yaşanmış. Saldırgan kişiler virüsün bulunduğu bir yönlendirme linki verirler. Sonra olanlar olur. Sorun şu anda giderilmiş ve virüs tüm Wilipedia.de arşivinden temizlenmiş. Bu saldırgınları da kutsal kütüphanemize zarar verdikleri için kınıyoruz.

Üçüncü haberim de Wikipedia ile ilgili olacak. Wikipedia, Amerika istihbarat Sistemine model olmuş. Nasıl mı? Amerikan istihbarat topluluğu online ansiklopedi ‘Wikipedia’nın casuslara özel versiyonunu kullanıma sunmuş.Amerikan istihbaratının başındaki isim olan John Negroponte, bu sistem için kullanılacak ismin ‘Intellipedia’ olduğunu açıkladı. Sistem, ajanların ve diğer yetkili kişilerin bilgi eklemesine ve düzenlemesine imkan tanıyor. Birçok kişi bilgi girişi yapacağından dolayı bir olay ile ilgili bilgiye en hızlı ve doğru şekilde bu yöntem ile ulaşacaklarmış. Aslında güzel gibi görünse de riskli bir proje. internet casuslarının gözü şimdi bu sistemde olacaktır. Eğer bu sisteme yabancı bir kişi giriş yapabilirse tüm bilgileri ele geçirecek ve dolayısıyla bilgi sızmış olacak :D.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

3 comments

nice 101. yazılara inşallahh..yolun açık olsun..
internett haberlerin içinn de teşekkürler…

Asıl ben teşekkür ederim. Hep sizlerin sayesinde h-yaman bugün internet aleminde az bir kitle tarafından da olsa tanınan bir kişican 😀

Bir cevap yazın

*