Son zamanlarda HDR fotoğraflara olan ilgim bir hayli arttı. Hem incelemesi hem de oluşturması büyük zevk veriyor insana. Google’dan bulduğum dökümanlar ve bloglarda okuduğum bilgilerin ışığında, elimde bulunan birkaç fotoğraf üzerinde denedim. Fakat sonuç olumsuzdu. Sonrasında her yerde yazdığı gibi ek fotoğraf üzerinde çalışmaktan vazgeçip makinemi elime aldım ve -2 0 +2 pozlama değerleri ile fotoğraflar çekip yine oluşturmaya çalıştım. Ancak yine hüsranla biten çalışmalar oldu. Anladım ki bu çalışmayı yapmak için çekilmiş olan fotoğrafın çekim açısı da çok önemli. Her fotoğrafa uygulanabilmesi biraz zor.

Normal yollardan anlatıldığı kadarıyla Photoshop CS2’den itibaren var olan bir özellikle HDR resimler oluşturulabiliyoruz. -2 0 +2 pozlama ile çekilmiş üç resmi de bilgisayarımıza yükledikten sonra Photoshop’da File menüsünden Automode>Merge to HDR’yi seçiyor ve daha sonra”browse” butonundan resimlerimizi çekiyor ve “ok” butonu ile bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Fakat ne yalan söyleyeyim Photoshop bu işi layıkı ile yerine getirmiyor. Bunun yerine Photomatix isminde bir program ile çok güzel daha sonuçlar aldım.

Denemelerimi önce 3 farklı pozlama ile yaptım fakat sonuçlar kötü çıkınca tek bir fotoğrafı ele alıp pozlama değerlerini değiştirmekle işe devam ettim. Bunu nasıl yaptım? Herhangibir resmi Photoshop ile açıp File>Save As seçeneği ile “0.psd” olarak kaydettim. Bu kaydettiğim dosyanın iki tane kopyasını oluşturdum ve birisine “-2” birisine de “+2” adını verdim. Daha sonra Photoshop ile “-2.psd” dosyasını açtım. Image menüsünden Adjustments>Exposure seçeneğine tıkladım ve gelen pencereden Exposure değerini -2 olarak girdim. Dosyayı kaydederek aynı işlemi “+2.psd” dosyası için yaptım. Bu sefer Exposure’ye değer olarak +2 girdim. Bunu da kaydettikten sonra Photomatix programını açıp HDR menüsünden Generat’e tıkladım. Browse butonundan oluşturduğum PSD dosyalarını seçtim. Sonra onaylayıp işleme başladım. işlem bitiminde yine HDR menüsündeki Tone Mapping ayarlarını uyguladım. Bu ayarları Hakkı Abi’nin şurada anlattığından hafif sapmalarla yerine getirdim.

Nihayetinde çok ustaca olmasa da amatörce yapılan bir HDR çalışmasına imza attım. Buında fotoğraf makinemin özelliklerinin de büyük payı var. Daha yüksek çözünürlükte bir makinem olsa belki daha hoş görüntüler ortaya çıkabilirdi. Kullandığım makine HP M417, 5,2 MP bir oyuncak 🙂 Akşam ve gece çekimleri biraz kötü 🙁

Yarın makineyi kaptığım gibi birçok fotoğraf çekmeyi hedefliyorum. Çektiklerimde değişik teknikler deneyip galerime ekleyeceğim. Ha bu arada galeride HDR adında bir albüm oluşturdum. Çalışmalarımı oradan takip edebilirsiniz.

Resmin orjinal hali

Resmin HDR uygulanmış hali

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

12 comments

El atmadığın bi bu sektör kalmıştı onada el at bakalım.Merakla fotolarını bekliyoruz.Bununda üstesinden geleceğinden eminim.

ben de bu gün bir kaç poz çekip deneyecem ve aynı senin gibi bloğumda yayınlayacam, ayrıca yazında çok yararlı oldu 😉

hamdi ellerine sağlık..gerçekten çok güzel bir çalışma olmuş…oyuncak diye küçük gördüğün makinen de aslında güzel kare yakalamış…bence orjinali bile harika…bu HDR olayını bilmiyordum…ben de fotoğraf çekmeye ve çeşitli programlarla üzerinde oynamaya bayılırım..sayende birşey daha öğrendik…bakalım anlattığın yolları izleyip ben de deniycem… senin kadar başarılı olurmuyum bilmiyorum :))

Hamdi fotoğraf gerçekten harika bir halegelmiş yaw 🙂 bilgi için teşekkür ederim!

Merhabalar öncelikle çok güzel olmuş sizden ricam resimli anlatım yaparsanız çok güzel olur teşekkürler 🙂

Uzun zaman düşündügüm ama aklıma takıklıpda yapmadığım birşeydi nasip bu yazıyı okuduktan sonrasınaymış.

Bir cevap yazın

*