Daha önce RSS’in ne olduğunu uzun uzun şurada anlatmıştım. Bu yüzden şimdi RSS’in ne olduğuna yeniden girmeyeceğim. Sadece RSS okuyucu olarak kullandığım ve diğer insanlara da 5 yıldızla tavsiye ettiğim Google Reader‘ı yeni eklenen arama özelliği ile birlikte kısaca tanıtacağım. Google Reader‘ı kullanabilmek için tabi ki bir Google hesabınızın olması gerekiyor. Eğer varsa hemen başlayabiliriz.

isterseniz Google Reader‘a geçmeden önce çevrimiçi bir RSS okuma servisinin faydalarına gözatalım. insan hali, tatiller, geziler ve şehir dışına çıkmak ya da kısaca bilgisayarımızdan uzaklaşmak her an meydana gelme olasılığı bulunan bir eylemdir. Bilgisayara kurduğumuz RSS okuma yazılımları sadece kendi bilgisayarımızdan siteleri takip etmemize yararken çevrimiçi bir servis dünyanın neresinde olursanız olun sizin yanınızdadır. Sadece kullanıcı adı ve şifre ile hesabınıza giriş yaparak takip ettiğiniz sitelere bakmaya başlayabilirsiniz. Bu yüzden kişisel tavsiyem bilgisayara yazılım kurarak RSS okuma yerine çevrimiçi servisleri kullanın.

Google Reader‘a gelecek olursak; yukarıda tavisye ettiğim gibi çevrimiçi bir servistir. Yani istediğiniz yerden istediğiniz zaman takip ettiklerinize ulaşabilirsiniz. Üstelik Google servislerinden olduğu için diğerlerine göre daha da fazla güven ve kalite ile bizlere sunuluyor.

Google Reader arayüz olarak oldukça basit ve kullanışlı bir düzene sahip. Kullanıcı adı ve şifremiz ile servise şuradan giriş yaptıktan sonra karşımıza çıkan ekranın sol kısmında takip ettiğimiz RSS destekli siteler ve sağ tarafta en son içerik eklenen sitelerin yazıları yer almakta.

Google Reader‘a site bir RSS adresi eklemek için sitenin sol tarafında yer alan “add subscription” linkine tıklayıp adresi çıkan yere yazmak yeterli olacaktır. Daha sonra sol tarafta yine bu kısmın hemen alt tarafında görüntülenmeye başlayacaktır. Yeni içerik eklendikçe de eklenen içerik miktarını, takip ettiğiniz sitenin isminin yan tarafında gösteriyor. Ayrıca eklediğiniz siteler için kategorize özelliği de unutulmamış. Böylece daha kolay bir erişim sağlıyorsunuz. Erişimi kolaylaştıran tek unsur tabi ki kategorilere ayırmak değil. Google Reader‘da etiket sistemi de kullanılıyor.

içeriklere gözatmaya başlayalım şimdi de ve tabi ki içerikler için varolan özelliklere de… Her içeriğin altında şuradaki gibi bir araç çubuğu ile karşılaşmak vazgeçilmezdir.Bunlar ne anlama geliyor derseniz kısa kısa gözatalım:

Add Star: Bu araç kendinize göre önem teşkil eden ya da bir şekilde işaretleminiz gereken içerikleri sol tarafta bulunan “Starred Items” altında toplamakta ve yıldız koyduğunuz tüm içeriklere buradan ulaşmanızı sağlamakta. Ben burada bir de ipucu vermek istiyorum; her hafta salı günleri yaptığım haber turlarını bu özellik sayesinde hazırlıyorum 😉

Share: Bu özellik de diğer insanlarla paylaşmak istediğiniz içerikleri işaretlemenizi sağlıyor. Yeri gelmişken Google Reader‘ın da diğer servisler gibi paylaşım özelliği bulunuyor. Ve paylaştığınız içerikleri bu araç sayesinde seçiyorsunuz.

Email: Bu butona tıkladığınızda ise Ajax teknolojisinin verdiği güzellikle ufak bir form çıkacaktır. Bu formda “to” gidecek adresi ve mesajınız yer alacaktır. Evet, tabi ki istediğiniz içeriği arkadaşlarınıza e-posta yolu ile ulaştırmanızı sağlıyor. Çok hoşuma giden özelliklerden ve araçlardan birisi de budur.

Mark as read: Faydalı sayılabilecek bir özellik olan “okunmamış say” seçeneği. Okuduğunuz içerikleri size hatırlatması açısından okunmamış olarak işaretleyebilirsiniz.

Edit tags:Google Reader‘da etiket sisteminin kullanıldığından bahsetmiştim yukarıda. içerikleri kendinize göre bu araç sayesinde etiketleyebilirsiniz.

içerikleri de iki değişik şekilde görüntüleyebiliyorsunuz. Birinci seçenek mevcut halindeki gibi içeriğin tamamı görünürken ikinci seçenek yani liste biçiminde ise aynı Gmail’deki gibi bir liste halinde bize gösteriyor.

Herhangibir sitenin ismine tıkladığımızda karşımıza gelen sayfada “feed setting” isimli bir açılır menü bulunuyor. Burada da “unsubscirpt” ile siteyi listenizden çıkarabilir “rename” ile de yeniden isimlendirebilirsiniz. Ayrıca hızlı bir şekilde kategorisini (klasörünü) değiştirebilir, bir yenisini ekleyebilirsiniz.

Sol tarafta ise “All Items” linki altında okunmamış tüm içeriği sırası ile görebilirsiniz. Yanındaki parantez ayı zamanda sitenin tarayıcının penceresindeki parantez içindeki rakamla aynıdır. Bu ise toplam okunmayan içerik sayısını bizlere gösteriyor. Starred Items; yıldız koyduğumuz, share Items de paylaşım için seçtiğimiz içerikleri görüntülememize olanak sağlıyor. Paylaşım sayfasının üst kısmında paylaşım linki bizlere sunuluyor. Bu linki diğer insanlara vererek ya da sitenizde, blogunuzda uygun yere yerleştirerek paylaşabilirsiniz. Benim paylaşım adresi ise şudur:

http://www.google.com.tr/reader/shared/18027514319515428563

Google Reader‘ın sol tarafında bir de “Trends” linki mevcut. Bunun altında da takibatımız ile ilgili istatiskler görüntüleniyor. içerikleri okuma oranlarımız, en fazla güncellenenler vs bilgilere ulaşabiliyoruz.

Add Subscript butonu yanındaki “browse” linkinin altında ise gizli bir hazine var 😀 del.icio.us, myspaces, livespaces, blogger, flickr gibi servislerdeki kullanıcı isimlerini girerek içerikleri izlenenler arasına alabiliyorsunuz.

Son ve en son eklenen (hatta biraz geç kalınan) özellik de arama fonksiyonudur. Bu özellik eklenmeden önce aradığımızı istediğimiz kadar etikesek de bulamayabiliyorduk. Ve  Google Reader‘ın ben de dahil olmak üzere birçok kişiye göre eksik gelen yanı arama özelliğinin bulunmamasıydı. Bu da eklenince dört dörtlük oldu diyebilirim.

Gün geçtikçe eklenecek yeni özellikleri ile daha da kullanışlı hale geleceğinden şüphemiz yok. Az kalsın unutuyordum bazı bölgelerde bağlantıdan dolayı içerikler bir türlü açılmıyormuş. Bu konu ile ilgili Google’ın yardım sayfalarına bakmakta fayda var. Bir sonraki yazıda buluşmak ümidiyle…

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

Nerede bir google reader ile ilgili yazı görsem altına yorum yazarım ama mutlaka sorduğum yegane soru şu olmuştur “Eyy derya gibi web sitelerini bütün web’i arayan google bre mel’un neden google reader’a da bir arama özelliği eklemezsin” ama en sonunda eklemişler iyide etmişler.

Bir cevap yazın

*