Küresel kriz her sektörde olduğu gibi internet sektöründe de kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Kriz ortamında olduğumuz için şirketler hakkında her gün yeni haberler veya söylentiler ortaya çıkıyor.  Krizin ilk çıktığı günlerde Google’ın Adsense’yi kapatacağı haberlerini bile duymuştuk. Son haberler ise Facebook‘un ücretli olabileceği yönünde.

Şirketin sürekli yaptığı yatırımlar, eklediği servisler ve sunduğu hizmetlerle orantılı olarak maliyetleri de artıyor. Bunun yanında şirketin elde ettiği gelir ise sabit kalınca ortaya bir açık çıkıyor. İşte söylentiler de bu noktadan sonra ortaya çıkıyor.

Şirket gelirlerini arttırmak için iki farklı hesap türünü kullanıcılarına sunabilir. Şöyle ki birçok internet servisinde olduğu gibi ücretsiz üyeliğe kısıtlamalar getirilirken ücretli  üyeliğe herhangibir kısıtlama getirilmeyecek. Mesela Yahoo’nun fotoğraf sevisi Flickr ücretsiz üyeliklere sadece 3 tane albüm oluşturma ve bunun yanında günlük belli bir sayıda fotoğraf yükleme imkanı veriyor. Ayrıca fotoğrafların 100 MB’ı geçmeyecek şekilde olmak zorunda. Ücretli yani her yerde gördüğümüz Premium hesapta ise hiçbir kısıtlama yok. Kullanıcı istediği kadar albüm oluşturup limitsiz fotoğraf yükleyebiliyor. Eğer Facebook böyle bir girişimde bulunursa aklıma gelen birkaç kısıtlama noktası var:

  • Fotoğraf yükleme/paylaşma sayısına sınırlama getirilebilir. Şu an istediğimiz kadar fotoğraf yükleyebiliyoruz.
  • Posta kutusunda bir sınırlama yapabilir.
  • Arkadaş sayısında da kısıtlama yapılabilir.
  • Arkadaş aramalarında değişiklik olabilir.
  • Uygulama kullanımlarında limit getirilebilir. Ücretsiz üyelikte istediğimiz uygulamarı kullanamayabiliriz.
  • Daha fazla reklama maruz kalabiliriz.

Bir diğer söylenti de şirketin kullanıcı bilgileri üçüncü şahıslara satabileceği yönde. Bunu yapabilir mi peki? Yani buna kanuni olarak hakkı var mı? Çok rahat yapar. Çünkü kullanım koşullarında ve telif haklarında bu konulara değinmiş. Sadece iki cümlesi tüm bunları yapmaya imkan veriyor:

  • Facebook’u kullanarak veya Facebook’a girerek Gizlilik İlkesini kabul etmiş olursun.
  • Zaman zaman bazı üçüncü şahıs Platform Geliştiricilerle farklı veya ek hükümler içeren ayrı sözleşmeler imzalayabiliriz

Bu iki madde şirkete bu hakları da sahip olmasının özeti.

Yani özetleyecek olursak mali kriz devam ederse, şirketin gelirlerinde artış olmazsa Facebook ücretli olabilir. Çünkü yapılan yatırımlar boşuna yapılmıyor, şirket para kazanmadıktan sonra kepenkleri indirir gider. Ücretli yaparsa ya da bilgileri üçüncü kişilere satarsa ne derece kazanç getirir bilinmez ama bunları yapmaya yetkili olduğu da ortada. Zaten birçok kullanıcı hesabını kapatmak için bahane ararken ücretli olması bahanenin kaymağı olacaktır ve birçok kullanıcısını da kaybedecektir.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

4 comments

Pek dert değil 🙂 Fazla vakit geçirmiyorum zaten, bırakmak için güzel bir sebep olur.
İşin kötü yanı eğer Facebook bu hamleyi yaparsa, binlerce arkadaşlık sitesi türeyecektir, herkes kendince bir atılım yapmaya çalışacaktır. Gazetelerin ilan sayfasında “Facebook gibi site yapabilecek webmasterlar” ilanlarına rastlarız diye düşünüyorum.

Evet bende bununla ilgili bir yazı yazmıştım fakat duyduğuma göre facebook kullanıcı kaybetmeyi göze alamamış ve iptal etmiş, rahat olun 😀

Bildiğim kadarıyla en son 168milyon üyesi vardı ve günlük 50 milyon kişi giriyordu..
O sağdaki küçük reklam alanı bile dünyanın parasını getiriyordur o siteye.
Bence facebookun paralı olma ihtimali yok bile…
Bu tarz haberler sadece sansasyon yaratmak, ilgi çekmek için.

Bir cevap yazın

*