Son günlerde Facebook adını çok sık duyuyoruz. Televizyon programlarında, internet üzerinde, radyo programlarında hatta umumi tuvalet kapılarının arkasında bile… Facebook‘un tanımı herkese göre değişebilirken ortak tek bir görüş var; o da bir çılgınlık olduğu. Facebook teknik olarak bakıldığında sadece bir sosyal ağdan ibaret olduğu ap açık görülebiliyor. Fakat diğer sosyal ağlardan onu ayıran birçok yönü var. Bu yazımda, bu farklı yönlere ve Facebook üzerindeki neşeli gruplar ile neşeli araçlara göz atmaya çalışacağız.

Facebook‘u da diğer sosyal ağlar gibi üyelik işlemini tamamladıktan sonra kullanabiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptığınızda karşınıza gelen sayfada ağınıza eklenmiş olan arkadaşlarınızın yaptığı yeniliklerin size bildirildiği news bölümü yer alıyor. Ayrıca MSN’den aşina olduğumuz “durum” kısmı da burada yer alıyor. Aynı MSN’deki gibi kişisel durumunuzu bu bölümden (profil sayfanızın sağ kısmında prfil fotoğrafınızın bulunduğu kısımda) ayarlayabiliyorsunuz. Arkadaşlarınızın doğumgünlerini de burada size hatırlatılıyor.

Facebook‘u diğer sosyal ağlardan daha öne çıkaran özellik geçmiş yıllarda hayatınızın bir bölümünü de olsa paylaştığınız yani yaşantınızda yer almış olan insanları bulabilmeniz oluyor. Bu kısmı biraz daha açacak olursak; uzun süredir görüşmediğim, iletişim bilgilerini bulamadığım birçok arkadaşımı Facebook yolu ile buldum ve hasret gidermeye başladım 🙂 Üye olurken size, mezun olduğunuz okul ve mezun olduğunuz yıl veya çalıştığınız şirket ile çalıştığınız zaman bilgileri Facebook tarafından soruluyor. Eğer aynı bilgileri giren başka insanlar varsa profil sayfanızın bir kısmında görünebiliyor.

Facebook‘un bir ayrıcalıklı kısmı da applications kısmında bulunan araçları Facebook sayfanıza ekleyebilmeniz oluyor. Araçlar çok fazla olduğu için maalesef tek tek tanıtmam mümkün değil. Ancak kendi kullandığım ve faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç eklentiyi sizinle de paylaşmak istiyorum.

Eğer bir blogunuz var ve blogunuzdaki yazılarınızı Facebook sayfanızda da göstermek istiyorsanız; Blog RSS Feed Reader’ı kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Olayın mantığı; RSS desteği olan bir sitenin son başlıklarını RSS’den bilgi çekerek ve Facebook‘da yer alan bu RSS okuyucu araç ile görüntüleyebiliyoruz.

Facebook sayfanızda mevcut bulunan ve arkadaşlarınızın size yazılar bırakmasını sağlayan araç resim, video ve buna benzer içeriklerin görüntülenmesine izin vermiyor. Bunu da FunWall aracını kurarak sağlayabilirsiniz.

Benim gibi Flickr hesabı olanlar, Flickr üzerindeki hesabını Zuport:Flickr eklentisi ile sayfasının bir köşesinde gösterebiliyorlar.

Bunların yanında Osmanlı Pokesi‘ni de mutlaka kullanmalısınız.

Zamazingo denilen eklenti ile de arkadaşlarınıza ilaçlı bir Nuri Alço gönderebilir böylece bir eğlencenin yayılmasına ev sahipliği yapabilirsiniz. Tabi trip moduna da girip arkadaşlarınızı sinir edebilirsiniz 😀

Zaten, Facebook sayfalarında dolaşırken eğer sizde kurulu olmayan bir eklenti arkadaşınızda kuruluysa o eklentinin sağ üst köşesinde “add” linki aktif oluyor. Hoşlandığımız eklentileri bu link yardımı ile de kurabilir. Ve tabi sadece bunlarla sınırlı olmadığı için Applications bölümünü de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Profil sayfanızın dizaynına gelince; istediğiniz eklenti penceresini istediğiniz yerde kovuşlandırabiliyorsunuz. Pencereler taşınabilir tasarlandığı için sayfa dizaynında bir hayli esneklik sağlıyor biz kullanıcılara.

Servis içinde birçok gruba katılabiliyorsunuz. Çok eğlenceli grupların olduğunu da söylemek mümkün. Gruplarda ise çok faydalı başlıklar bulabiliyorsunuz. Ayrıca gruplar sayesinde arkadaşlarınız ile birlikte kampanyalara dahil olabiliyorsunuz. Şu sıralar “Facebook’a Türkçe dil seçeneği eklensin” kampanyası en meşhur olanından. Hemen hemen her Türk Facebook kullanıcısının sayfasında bununla ilgili bir not bulabilirsiniz.

Facebook‘un üst kısmında bulunan “Friends” menüsündeki “Online Now” seçeneği ile o esnada servis içinde bulnan diğer arkadaşlarınızı görebilirsiniz. Bu, mesaj yazdığınızda arkadaşınız size geri dönme hızında bir hayli etkili olabilir. Aklıma gelmişken arkadaşınıza mesaj gönderirken giden bölümünde isimlerin klavyenizden tuşlamanıza göre otomatik çıkması da hayranlık yaratacak cinsten. Bu duruma daha önceden Gmail kullananlar zaten alışık 🙂

Püf Noktası

Önemli olduğunu düşündüğüm bir nokta daha var. O da üyelik isimleri. Birçok siteye ya da servise “nick” adı verilen takma isimlerle dahil oluyoruz. Şayet Facebook‘da yine takma isimle giriş yaparsanız arkadaşlarınızın sizi tanıması veya bulması güçleşecektir. Eğer arkadaşlarınız sizi eski önceki zamanlarda da o takma isimle giriş yapmanız mantıklı fakat aksi bir durum varsa tam adınız ile giriş yapmanız çok daha akla yatkındır. Bir de fotoğraflar sayesinde daha kolay hatırlanabildiğinizi unutmayın!

Facebook hakkında aklıma gelenler, çözebildiğim kısımlar ve söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Facebook ile ilgili herhangibir sorun ile karşılaşırsanız iletişim bölümünden mesaj gönderebilir ya da aşağıdaki formdan yorum ile sorunuzu dile getirebilirsiniz.

Sürpriz mahiyetinde de bir tane Facebook oyuncağı Işınlan 😀

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

8 comments

Ayrıca yazıda belirtmeyi unuttum; Facebook’un sadece %1.6’lık kısmı Microsoft tarafından 240 milyon dolar gibi fahiş bir rakama satın alındı. Bu da Facebook’un değerinin 15 milyar dolar civarında olmasını sağlıyor. Fakat bu kadar para dökülmesine rağmen Facebook da birkaç ay sonra kendini nadasa alacak sitelerden birisi diye düşünüyorum. Zira Youtube da Google tarafından alındığında aynı yaygınlık olmuştu. Herkes Youtube’dan bahsetmiş böylece onu duymayan kalmamıştı. Fakat şu günlerde Youtube’un o zamanki popülerliğini göremiyoruz. Facebook da ilerleyen günlerde benzer bir hal alacaktır.

Güzel bir tanıtım olmuş hamdi 🙂 amma velakin bu facebook denen şey bi süre sonra internette hoş zaman geçirdiğimiz bis siteden çok, bize gelen requestleri kontrol ettiğimiz 123123 tane eklenti tavsiyesi, 324453 tane grup üyeliği,4234234234 poke’a falan dönüyor 😀 ki gördüğünüz gibi sayfayı kapatıyorsunuz öyle oluncada 😀

@Yaman
Evet abi,söylediğin gibi facebook’unda geleceği youtube gibi olacak gibi geliyor banada.işin cılkı şimdiden çıkmaya başladı gibi.

Bir de olayın şu kısmı var; bu tür servisler yani sosyal ağlar bir dönem patlama yaparlar ve o dönemde birçok kullanıcı elde ederler. Fakat şöyle baktığınızda o dönemden sonra git gide dilden düşerler. Bir dönem mesela Sosyomat bu durumdaydı. Youtube yine eskisi kadar olmasa da ziyaretçi alıyor çünkü videoları izliyor kullanıcılar. Fakat facebook ya da tarzı servislerde böyle birşey mümkün olmadığı için belli bir süre sonra insanlar bıkabiliyorlar. Açıkca söylemem gerekirse şunun şurasında 1 haftadır aktif olarak kullanıyorum Facebook’u ve şimdiden sıkılmış durumdayım. Birkaç haftaya kadar da böyle giderse boşlayabilirm. En güzeli blog, ohh miss 😀

iyi bir anlatım olmuş 🙂 Eski arkadaşları bulmak ve oyunlarla vakit geçirmek güzel oluyor..

Bir kaç ay önce kendisi farketmiş ama nedense “ısınamadığımdan” ötürü abone olmamış ve kullanmamıştım. Dün bir dergide gördüm ve yine pek sallamadım açıkcası 🙂 , şimdi hamdi senin yazını da okuyunca “dur bir daha bakayım şuna” tribine kapılıp tekrardan kendilerini ziyaret ettim. Üye oldum! ancak yaklaşık 5 dk. dayanabildim 😀 . Hoşlanmadım hoşlanmadım hoşlanmadım. Sıradan bir sosyal ağ gibime geliyor ve pop’unun kısa sürede senin gibi bende “söneceğini” düşünüyorum…

Bir cevap yazın

*