Android: Kişiselleştirme İçin 5 Öneri

Android işletim sistemini üstün kılan özelliklerinden bir tanesi kişiselleştirmenin üst seviyede yapılabilmesidir. Duvarkağıdı, kilit ekranı, simgeler, arayüzler ve tabi ki “widget” dediğimiz küçük araçlar… Bu özellikler iOS7 ile gelmiş gibi görünse de Android’in bu noktada bir üstünlüğü söz konusu. iOS’un genel yapısı ile çok fazla oynama yapmak mümkün değilken Android içerisinde neredeyse tüm yapı ile oynamak mümkün. Bundan dolayı da hem görsellik anlamında hem de kullanabilirlik anlamında her kullanıcı kendi tarzını oluşturabiliyor.

Bu hafta kilit ekranları üzerinde kendi ihtiyacımdan dolayı biraz araştırma yaptım. Kilit ekranı bildirimlerinde iOS daha kullanışlı olsa da birkaç özelleştirme ile Android bu sorunun da üstesinden geliyor. Yazı içinde de bahsedeceğim Android 4.2 ile birlikte gelen “çoklu widget” desteği ile kilit ekranına yapılan eklemeler ile üstün kullanım imkanı sağlıyor. Şimdi hep birlikte özelleştirme ile ilgili notlarıma bakalım.

1- Duvarkağıdı

Zedge, başta olmak üzere yüzlerce duvarkağıdı olsa da ben en güzel duvarkağıdı aracının Google Görseller olduğunu düşünüyorum. Anahtar kelime türüne göre daha kolay duvarkağıdı bulunmasını sağlıyor. Sadece burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var; Full HD çözünürlüğe sahip yeni telefonlarda netliği yakalamak. Bunun için de arama kriterlerine 1080×1920 ibaresini eklemek faydalı olacaktır. Bu çözünürlükte indirilecek bir duvarkağıdı resmi mükemmel olacaktır.

Google Görsellerde yapılmış bir arama

2- Kilit Ekranı

Android 4.2 ile birlikte kilit ekranı üzerinde sadece resim değişikliği değil bunun yanında widget ayarlamarı da yapılabiliyor. Bu sayede kilit ekranında da bildirimleri almak mümkün oluyor. Duvarkağıdı notumdaki herşey kilit ekranı resmi için de geçerli.

Widget noktasında ise öncelikle nasıl yapıldığından kısaca bahsedeyim. Ayarlar’dan Ekran Kilidi ayarlarının olduğu seçeneğe gelip “çoklu widget” özelliğini aktif hale getiriyoruz. Ardından kilit ekranında saati sola veya sağa doğru kaydırıyoruz. Çıkacak olan “+” simgesine bastığımızda da cihazımızda kilit ekranında desteklenen widgetler listeleniyor. Buradan istediğimi seçip yerleştirebiliyoruz. Kilit ekranı widget desteğinin kullanımı ana ekran ile aynı.

Bildirimleri de alabilmek mümkün ancak bunun için iki ufak eklentiye ihtiyacımız olacak. DashClockWidget ve DashNotifier for DashClock eklentilerini indirdikten sonra kilit ekranında gerekli ayarlamaları da yaptıktan sonra bildirimlerimzi görebilmemiz mümkün.

dash

DashNotifier, saat görünümünü, tarih görünümünü değiştirebiliyor. Bununla birlikte gelen bildirimleri ister detayları ile istersek de detayları olmadan ana ekran üzerinde gösterebiliyor. Her uygulama için ikon özelliği bulunuyor böylece bildirimleri görmek daha da kolaylaşıyor. Ayrıca markaların kendi kilit ekranı uygulamalarının yapısını da bozmadan entegre edilebiliyor. Uygulamanın tek eksiği açık renkli bir arkaplan kullanılıyor ise zor görünüyor.

3- Launcher/Tema

Launcher, Android’de kullanıcı arayüzünü barındıran sistemin adı. Tema olarak da adlandırabiliriz aslında. Play Store’da yüzlerce launcher uygulamasını bulmak mümkün. Simgeleri, ana ekranı, ekran araçları, kilit ekranları ve daha fazla alanı kapsayan bir kişiselleştirmeyi ön plana çıkarıyor “launcher”.

launcher

Her üreticinin kendine uyarladığı arayüzler olabiliyor. Bunları da yine internet üzerinden bulup kendi telefonumuza yüklemek mümkün. Temelinde Android olduğu için hepsi birbirine benzeyen bu arayüzlerin en kullanışlı olanları ise Play Store’da sunulanlar oluyor.

Daha fazla esneklik ve daha fazla görselliği kullanıcıya sunuyor. Tabi bazıları da daha fazla pil tüketimini maalesef tetikliyor.  Şöyle birkaç tanesine göz atacak olursak:

Bu listede yer alan ya da almayan herhangi bir launcher kullamanız durumunda ise cihazınızda üretici tarafından hazırlanmış bir launcher özelliği var ise bunu kullanamayacağınızı ise önemle hatırlatmak isterim. Kaldırılması durumunda ise bu durum ile de karşılaşılmayacaktır.

 

 

 

4- Widget

Android’i Android yapan, iOS’tan kullanıcıları en fazla çeken özelliği widgetlar, masaüstü bilgisayar mantığındaki gibi uygulamaların kullanıcıya anlık bilgi akışını sağlayabildiği bir kısayol, bir araç aslında. Hava durumundan takvime takvimden el fenerine el fenerinden hızlı aramalara, gazetelere, sosyal ağlara kadar aklımıza gelebilecek her uygulamanın bir widget’ı var. Kesinlikle Android’de daha hızlı işlem yapmayı veya bilgi almayı sağlıyor.

wpid-Screenshot_2013-12-14-17-44-52.png

5- Klasör Düzeni

Küçüklüğümden bu yana ev içerisinde olmasa da elektronik cihazlarımda ve arşivlemelerimde düzenli biri olmaya gayret etmişimdir. Android gerek ana ekranda gerekse menü içerisinde uygulamaları klasörlerin içerisinde toplamaya izin veriyor. Çok önemli bir özellik gibi görünmese de çoğu zaman hayat kurtarıcı bir yapısı vardır. Uygulamalara daha hızlı erişim, kalabalık yapmama gibi. Menümü tek ekrandan takip ettiğimi söyleyebilirim kendi telefonumda.

wpid-Screenshot_2013-12-14-17-44-36.png