Android Kitap Okuma İçin Uygulama Önerileri

RSS okuyucum ve günlük internet sayfalarındaki haberler dışında uzun uzadıya yazı okumayı sevmeyen bir yapım var kendimi bildim bileli. Yani demek istediğim kitap okumayı pek sevmezdim, sevsem de “okuma” dediğimiz eylemi gerçekleştirmek için gerçekten kendime karşı büyük mücadeleler verdim. Şu yaşıma (27) kadar okuduğum kitapları ezbere sayabilirim; o kadar az yani. Lakin bir gün geliyor bir ışık ile kitap okumaya başlıyor insan hem de birçok şeyin önüne geçerek. Siz deyin heves ben diyeyim iyi bir kafa dağıtma, kitap okumak güzel.

Kitapları okumaya gelince; yaklaşık bir aydır Charles Bukowski, Kinyas Kartal ve Kahraman Tazeoğlu gibi isimleri okudum ki Bukowski’ye tam gaz devam. Kitapların bir çoğu e-kitap formatında yani telefonumdan okuyorum. Her ne kadar gerçek kitap tadı olmasa da akşam otururken cebimden çıkartıp okumam kolay oluyor. Yanımda ekstra birşey taşımama gerek kalmaması belki de cezbediyor. Bu kitapları okumak için de Android telefonumda bazı uygulamalara ihtiyaç duydum. Bunları derleyip sizlerle de paylaşmanın yerinde olacağını düşündüm.

1- Adobe Reader

Eğer okuyacağımız kitap PDF formatında ise kesinlikle ilk yüklenilmesi gereken uygulama Adobe Reader olacak. Sayfa geçişleri, okuma modları, kaldığı yerden devam etme, sayfa işaretleme, arama yapma özellikleri ile kullanıcısına birçok seçeneği aynı anda sunabiliyor. Özellikle kitaptan taratma olmayan, metin olarak PDF’e aktarılmış olan kitaplarda yazı boyutunu ayarlama opsionu okumayı kolaylaştırıyor.

assss

2- Aldiko Book Reader

Elektronik kitap formatı olan epub uzantılarını açmak için gerekli olan uygulama. Aşağı yukarı Adobe Reader ile aynı özellikleri taşıyor. Farklı iki sürüm olarak sunuluyor. Sürümün bir tanesi ücretsiz bir tanesi ücretli… Ücretli olan sürümünde metin paylaşımı, önemli yerleri işaretleme, not alma özellikleri bulunuyor ancak epub formatındaki kitapların birçoğu şifreli olacağından dolayı bu bahsettiğim fonksiyonları yerine getirmek biraz güç olabilir.

aldiko

Aldiko ile ilgili bir ilave bilgi vermemde fayda olacak. Eğer D&R’dan bir e-kitap alırsanız sizi kendi uygulamasını yüklemeye davet edecek ancak D&R’daki arkadaşlar telefon ve Phabletleri yok sayıp bu uygulamayı sadece tabletler için düzenlemişler. Haliyle D&R’dan e-kitap aldıktan sonra telefonunuzda bu şekilde bir sürpriz ile karşılaşmanız mümkün. Bu sürpriz ile karşılaşırsanız Aldiko’yu kullanabilirsiniz. Ancak D&R’dan aldığınız kitabı direkt Android cihazınıza indirmenizi tavsiye ederim aksi taktirde başka kullanıcı tarafından açıldığı yönünde bir hata veriyor.

3- Keep Screen On

Bu uygulamayı anlatmaya geçmeden önce Samsung son seri telefonlarında sunulan “okuma modu” özelliğinin çok çok çok gereksiz bir seçenek olduğunu anladım. Sadece sayfa arkaplanını biraz daha gözü az yoran bir renge ayarlıyor ancak ekranın kapanmaması gibi bir durum söz konusu değil. Misal okuma modu açık olduğunda beklentim kitap uygulamarından biri açık olduğunda ekranın kapanmamasıydı (Aldiko bu özelliğe sahip). Keep Screen On önceden belirlediğimiz herhangibir uygulama açıkken ekranı kapatmıyor. Uygulama açıldığında otomatik devreye girdiği gibi uygulama kapandığında da yine kendi kendine devreden çıkıyor. Tam bir esnaf çocuğu.

4- Google Keep

Google not alma uygulaması ile kitaplardan notlarımızdan çıkardığımız notları kolaylıkla saklayabiliriz. Renklendirme, arşivleme gibi detaylı özellikler işleri kolaylaştırırken masaüstü ortamdan da ulaşma şansımızın olması büyük nimet.

wpid-screenshot_2014-09-05-19-36-17.png

 

AirDroid – Tarayıcı Üzerinden Android Telefonunuzu Yönetin

Android telefonlar yaygınlaştıkça yeni kullanışlı uygulamalar ve servisler de ortaya çıkıyor. Tarayıcı üzerinden telefona link gönderme, bilgisayardan dosya transferi ve daha bir çok uygulamayı kullandık bu süreçte. Ancak şimdi tanıtacağım AirDroid hiçbirine benzemiyor. Telefona kurulacak çok basit bir uygulama ile telefonumuzun tüm verilerini yönetebiliyor, telefonumuzu kullabiliyor olacağız.

Masaüstü Yazılımına İhtiyaç Yok – Tarayıcı Üzerinden Kontrol

AirDroid’i kullanmak için telefonun bir Wi-Fi ağına bağlı olması ve bilgisayarımızdan web.airdroid.com adresine gitmek yeterli olacak. Sayfada bir güvenlik numarası kutusu göreceğiz. Bu kutucuğa telefonumuzdaki AirDroid uygulamasını açtığımızda ekranda bizi karşılayacak olan güvenlik numarasını gireceğiz. Şifreyi yazacağımız bu ekranda iki tür bağlantı şekli var. Express, ev veya ofis gibi güvenli bir bilgisayardan bu bağlantıyı yapacaksak kullanılmalı. Eğer hava alanı, kafeterya gibi ortak bir ağdan bağlantı kurulacaksa Secure sekmesindeki bağlantı kullanılmalıdır.

Sisteme giriş yaptığımızda da bizi çok kullanışlı ve tüm detayları gösteren bir arayüz karşılıyor. Solda yer alan ikonlar yardımı ile telefonumuzda yer alan  rehber, mesajlar, müzikler, videolar, resimlere hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Hatta ekran görüntüsü alma, telefon hafızasını kontrol etme yetkilerine de sahibiz. Sağ kısımda ise telefon marka ve modeli, kapasitesi ve kullanım bilgilerinin yer aldığı bir araç bulunuyor. Alt kısımda ise şarj durumu ve bağlantı seviyelerini görebiliyoruz.

Telefonumuzdaki iletişim numaraları, mesaj, uygulama, resim, müzik, video sayılarını ve hafıza kullanımlarını sağdaki araç yardımı ile görebiliyoruz.

Mesaj Yazma/Okuma, Müzik, Video, Resim Yükleme ve İndirme, Telefon Hafızası Kontrolü

AirDroid yardımı ile bilgisayarımızdan yazacağımız bir mesajı, bağlantı adresini gönderebiliyoruz. Mesajlarımızı okuyabiliyor, gereksiz mesajları silebiliyoruz. Yani telefonumuzun mesajlar uygulamasının tüm yetkisine sahibiz burada.

Telefon rehberimizi de burada yönetmek mümkün hem de tüm detayları ile. Bunun yanında arama geçmişini görebiliyoruz.

Telefonumuzdaki resimleri ve videoları izlemek de mümkün.

AirDroid ile tefona içerik yüklemek de çok basit. Sadece “upload” butonuna basmak yeterli. Dosyalarımızı sürükle bırak yöntemi ile yükleyebiliyoruz. Tabi ki tam tersi olarak telefonumuzdaki bir içeriği de bilgisayarımıza indirmek mümkün.

Buradaki yükleme işlemi bittikten sonra telefonumuzu kontrol ettiğimizde ne kadar güzel bir sistem olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Telefonumuzun hafızasındaki dosyaları da görmek, düzenlemek mümkün.

AirDroid Aynı Zamanda Bir Uygulama Yönetici

Telefonumuzdaki yüklü uygulamaları kaldırma, yeni uygulama indirme işlemlerini yapabiliyoruz AirDroid yardımı ile.

Telefon uygulamasında da sistem kullanımı görüntüleme ve task killer özelliği de bulunuyor.

Faydaları

  • Eğer benim gibi blog yazıyorsanız ve Android ile içli dışlıysanız, hatta sık sık ekran görüntülerine yazılarınızda yer veriyorsanız inanılmaz vakit kazancı sağlar.
  • Herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan müzik, film gibi media dosyalarını çok kısa bir sürede telefona aktarabilir.
  • bazı mesajlar vardır ki bilgisayardan kopyala/yapıştır yardımı ile gönderilmesi gerekir, bunu başarabilir.
  • Akıllı bir telefon kullanıyorsak yedeklemesini de zaman zaman yapmamız gerekiyor. Yedekleme işlemi için başka hiçbir uygulamaya ihtiyaç duymayız. Hatta telefonun kendi orjinal yazılımına bile.
  • ….

İndirme

Uygulamayı telefonumuza Google Play‘den indirebiliriz veya QR kodunu kullanabiliriz.

Chrome’dan Telefona Bilgi Gönderimi

Android işletim sistemine sahip bir telefonunuz varsa Google Chrome üzerinden telefona link, harita vb. bilgileri telefonunuza anlık olarak göndermek istiyorsanız Chrome to phone eklentisi ile sizleri tanıştırmak isterim. Küçük ikonuna basıldığı anda telefona bilgiyi gönderiyor ve ekran kilidini açtığınızda sizi internet tarayıcısında gönderdiğiniz sayfa karşılıyor. Basit ama çok kullanışlı bir uygulama olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.

Eklentinin ikonuna basıyoruz;

Sonra da telefonuma bakıyoruz

Nokia WordPress Uygulaması

WordPress geçtiğimiz günlerde Nokia için bir uygulama yayınladı. Uygulamada; yazı ekleme, yorum onaylama, istatistik görüntüleme ve daha bir çok işlev yerine getirilebiliyor. Bunun yanında resim ve video paylaşımı da imkanlar dahilinde. Destekleyen telefonlar için Symbian 60 serisi telefonlar yazılmış olsa da Nokia 5800’a yüklediğimde uygulamayı çalıştıramadım. Konuyla ilgili forumları inceledim ancak bir sonuç bulamadım.  Kendi sitelerinde her ne kadar S60 deseler de dış kaynaklarda yeni seri S3 ürünlerinin (C6, N8, C7) bu uygulamayı desteklediği söyleniyor. Uygulama ile ilgli WordPress’in resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Google Apps Market

Google’ın birkaç gün önce değişik yerlerde yakın bir zamanda kendi servisleri içinde çalışan uygulamarı dizin halinde sunacağı bir servisi hizmete geçireceğini okumuş, duymuştuk. İşte Google o bahsedilen Apps dizinini duyurdu. Burada tüm Google servisleri için hazırlanmış uygulama ve betikleri bulabiliyoruz. Kategoriler halinde sunulan dizinde arama yaptırmak mümkün. En fazla yüklenen uygulamalar, en fazla rağbet görenleri de ayrı ayrı görmek mümkün. Hem kendisi için hem de kullanıcılar için gerekli olan bir servisi daha hizmete sunan Google’ın çok iyi yaptığını da söylemeden yapamayacağım 🙂

National Geographic Duvarkağıdı İndirme Aracı

İki gün önce National Geographic’in duvarkağıtlarının bulunduğu arşivden bahsetmiştim. Şimdi de bu resimleri siteye bağlanmadan, yılını, çözünürlüğünü seçerek zahmetsizce indirebileceğimiz hoş bir uygulamadan bahsedeceğim. Uygulamanın en güzel yanı portable dediğimiz taşınabilir olması. Yani kurulum gerektirmiyor. Programı çalıştırdığımız zaman gereken yıl ve çözünürlük kriterlerini belirleyip “download” butonuna basıyoruz. Program masaüstünde otomatik olarak bir klasör oluşturup bunun içine resimleri indiriyor.

Continue reading

Google Task Masaüstü Aracı

Google Task’ı birçoğumuz kullanıyor. Kendimden kıyas biçecek olursam hergün yapacaklarımı oradan takip ediyorum. Gerek sunduğu özellikler gerekse Gmail içinde sessiz sakin bir şekilde çalışması beni kendisine hayran bırakıyor. Ancak tek eksiği diğer “to do” servislerinin birer masaüstü aracı varken veya diğer koldaki rakipleri gibi masaüstü bir uygulama olarak çalıştırılamamasıydı. Adobe Air için hazırlanmış bir araç sayesinde şimdi onu da gerçekleştirebiliyoruz.

Continue reading

MapMotive ile Facebook Arkadaşlarının Harita Dağılımını Görme

Facebook’un bu güne kadar ayakta kalmasını sağlayan en önemli etkenlerden birisi de uygulama geliştirmeye açık olmasıdır diye düşünüyorum. Çıkarılan uygulamalar sayesinde arkadaş tablolarını, ilk zamanların popüleri olan birşeyler ısmarlamayı ve nicelerini gördük. Eğer uygulamalar olmasaydı Facebook bu kadar etkili olamamasının yanında biraz daha sade kalıp popülerliğini koruyamazdı. Sadece arkadaş listesinin olup onlarla mesajlaşmak yetmiyor, kullanıcı artık farklı aktiviteler de istiyor. Bu uygulamalardan birisi de arkadaşlarımızın harita üzerindeki dağılımlarını gösteriyor.

Continue reading