Sosyal Medya Resim Hazırlayıcısı

Günlük yaşantımızın bir parçası haline gelen sosyal medyayı hem kişisel iletişim için hem de kurumsal iletişim aracı olarak kullanıyoruz. Bundan üç dört yıl önce sayıları ve işlevleri kısıtlı olan sosyal ağların günümüzde insanı şaşırtacak rakamlara ulaştığını görüyoruz. Tabi ki bu trendin gerisinde kalmayı da kimse istemez. Gerisinde kalmamak için de sadece sosyal ağlarda içerik paylaşmak yetmiyor. Biraz da resimlerle desteklemek gerekiyor. İnsanların aklında kalıcı olmak için kapak fotoğrafları, profil resimleri gibi birçok ayrıntıya ihtiyacımız var. Her sosyal ağ için de farklı ölçülerde, farklı içeriklerde bu resimleri hazırlamak oldukça sıkıcı.

Bu sıkıntıyı duyduğumuz anda ise imdadımıza yetişen internet servisleri yetişiyor. Bun servislerden bir tanesi olan Autre Planéte Social Media Image Maker bir çok yeteneğini bir arada barındırıyor. Bir çok sosyal ağ sitesi için desteği bulunan servis, yapılmak istenen resim türünü seçtikten sonra kendi resmimizi yüklememizi ve değişik efektler vermemizi sağlıyor. En güzel özelliği ise boyutlandırmanın otomatik olarak gerçekleştiriliyor olması.

maker

Servis:

  • Facebook için profil, kapak, gönderi, öne çıkan gönderi, uygulama ve etkinlik resimleri 
  • Twitter için arkaplan, profil, üst kısım resimleri
  • Youtube için profil ve arkaplan resimleri
  • Google Plus için profil ve arkaplan resimleri
  • Vimeo için profil ve video ön izleme (16:9/4:3 boyutlarında) resimleri
  • Pinterest, Skype, Flickr, Tumblr, Gravatar, Slideshares, Foursquare için profil resimleri
  • Linkedin için profil, küçük/büyük logo, banner resimleri
  • Xing için profil resmi ve logo
  • Viadeo için logo
  • About.me için arkaplan resmi

Tüm bunları hazırlayabilme özelliğine sahip. Özellikle kurumsal anlamda sosyal medya kullanımı yapıyorsak her servis için ölçüleri bilmeden, resim editöründe oradan oraya zıplamadan rahatlıkla kullanabiliriz.

 

Facebook İnşaat Alanı Gibi

Son iki gündür sosyal ağ Facebook’ta her şey yerle bir olmuş durumda desem yanlış bir cümle kurmamış olabilirim herhalde. Kendi içlerinde bir şeyler deniyorlar, yeni özellik ekliyorlar, tam oturmadan kaldırıyorlar, tekrar bir yerleri dağıtıyorlar… Kış tadilatındaki oteller gibi.

En başta girişte sorun yaşamıştım dün belli bir vakit aralığında. Değişik bilgisayarlarda, IP numaraları ile çerezler temizlenmiş halde denediysem de giriş yapamadım. Mobil sürümü kullanarak deneme yapmama rağmen giremedim ve hesabımın ele geçirilmiş olacağını düşünerek birkaç yol denedim. Ama hiçbiri çalışmaz durumdaydı şifre hatırlatıcılarının. Akşam saatlerine doğru da giriş yapmayı başardım eski şifremle.

İş bununla kalmadı tabi; dış servislerden içeri aktarım yapan birçok eklenti görevini yerine getirmez duruma geldi bugün de dahil. RSS aktarıcı, Twitter’da yazılan iletileri içeri atan resmi uygulama da başta olmak üzere çoğu uygulama aktarımda başarısız durumdaydı. Hatta birkaç kez Twitter bağlantısını kesip yeniden bağladım ancak sonuca mutlu bir şekilde ulaştığımı söyleyemeyeceğim. Bu sorunları tek ben değil birçok arkadaşımın yaşamış olması da bir problemin ortada olduğunu gösterdi. Bu aktarım sıkıntısı yılbaşında da yaşanmış ve birkaç gün içerisinde çözülmüştü. Umarım o kadar uzamadan sorun ortadan kalkar.

Bunların dışında çerezleri temizlememe rağmen birçok yorum yaptığım gönderideki yorumları göremiyordum. Bu sabah bu durum biraz şekil değiştirerek son yapılan yorumlar haricinde diğer yorumları göstermez durumdaydı ki öğle saatlerinde bu sıkıntı gitti. Tekrar hatırlatmak isterim hatadan emin olmak için farklı bilgisayarlarda denedim.

Bir takım yeniliklerin yapıldığı da şüphesiz tabi. Bunlardan şimdilik keşfedebildiğim:

Resimden çok birşey anlaşılmıyor tabi ki de. Bir arkadaşımızın fotoğrafına yorum yaptığımız zaman hepimiz biliyoruz ki bu kendi profilimizde “Hamdi Angelina Jolie’nin fotoğrafına yorum yaptı “yorum”” şeklinde bir gösterimi oluyor. Fotoğrafa buradan bağlantı kurulabiliyordu ki normalde yeni sayfada açılırdı resim. İşte artık “lightbox” dediğimiz sayfa değiştirmeden modern pencerede gösterim yapıyor fotoğraf için. Hatta albüm görüntüsü oluşturuyor ki diğer resimlere de bakabiliyoruz. Yine fotoğrafa yapılan yorumlar, beğeniler görüntüleniyor. Çok paraya ihtiyaçları olacak ki bu kısımda bile reklam gösterimini boş geçmemişler.

Bu yeni özelliğin bir sıkıntısı olmayacaktır çünkü işleyişi önceki sistemle aynı sadece biraz daha modernize edilmiş. Diğer yenilikleri de birlikte keşfedip göreceğiz.

Duygu Durum ile Halet-i Ruhiye

Doğuş yayın grubunun pörtlettiği yeni sosyal ağda anlık duygu durumumuzu, halet-i ruhiyemizi paylaşıp bizimle aynı duygular içinde bulunanları görmek mümkün. Oldukça geyik ortamı olan beta durumundaki servis ayrıca Türkiye için günlük ortalama duygu durumu gözlemlenebiliyor. İster e-posta istersek de Facebook hesabımız ile üye olabiliyoruz.

Duygu paylaşımı oldukça basit. Twitter kullananların alışık oldukları etiketleme sistemi gibi “#” işareti yerine “*” işareti kullanılıyor. Örneğin *sevinçli şeklinde etiketleyip duygu durumumuzu bildiriyoruz. Zaten havuz içerisinde bulunuyorsa önerme şeklinde de duygu durumu görüntüleniyor. Eğer yazdığımız durum havuzda yoksa tek biz yazmışsak maalesef etkin olmuyor. Ancak aynı duyguyu birkaç kullanıcı daha etiketlerse otomatik olarak havuza ekleniyor.

Tasarım olarak çok beğendiğim servise gün gün yeni özellikler, kullanıcılara yönelik arayüzde düzeltmeler yapılıyor. Fotoğraf ekleme, Twitter, Facebook, FriendFeed hesaplarına gönderi yapma özelliğini de barındırıyor. Gelenleri de profilime bekliyor iyi duygular diliyorum.

Butns ile Sosyal Ağlarda Arama Butonu Oluşturma

Dün RSS beslemelerime göz atarken gördüm Butns servisini. Servis belirtilen bir kelime için sosyal ağlarda arama yapmak üzere bir buton oluşturmak için kullanılıyor. Örneğin hyaman kelimesini yazıp arama yapılacak servisleri seçiyoruz ve butonumuz oluşuyor. Butonun üzerine gelince de servis listesi çıkıyor ve hangi servis seçilirse orada hyaman için arama yaptırıyor. Şimdi resim ile biraz destekleyelim ve nasıl oluşturacağımıza bakalım.

  1. Arama butonunun üzerinde yazacak kelimeyi yazıyoruz. Yapılacak aramalar buraya yazacağımız kelime etrafında gerçekleşecek.
  2. Buton daha doğrusu link için özel tip belirtiyoruz. Altı çizgili, noktalı, çizgisiz, üstü çizgili gibi.
  3. Arama listesinde hangi servislerin çıkmasını istiyorsak onları seçiyoruz. Hali hazırda birçok servis mevcut ama bunların yanında kendi özel arama bağlantısı da verebiliyoruz.
  4. Buton kodumuzu ve buton örneğimizi görüyoruz.

Örnek buton:

hyaman

Sosyal Ağ Hesaplarını Nasıl Sileriz?

Facebook, Twitter, Friendfeed, Flickr, Google derken onlarca ağa üye oluyoruz. Tabi ilerleyen zamanlarda bu tür ağların sıkıntıları da olabiliyor. İşte bu tür zamanlarda ya hesabımızı dondurmak ya da tamamen o ağ üzerinden silmek isteriz. Facebook’un misal olarak bir hesap dondurma bağlantısı hesap ayarları içinde yer alıyor. Ancak diğer ağların kapatılması bazen sorun olabiliyor. Delete Your Account ise tüm bu sıkıntılarımıza deva olan müthiş bir dizin. Bu dizinde hangi hesabın nasıl yapılacağı alfabetik olarak sıralanmış. Ayrıca popüler olanları görebiliyor, dizin içerisinde arama yaptırabiliyoruz. Hesapların kapatılacağı sayfalara da direkt bağlantı vererek işimizi daha da kolaylaştırıyor.

Artık Twitter Benim İçin Daha Değerli

Sosyal ağlardan ilk olarak Twitter hemen ardından Facebook’dan faydalandım. İkisi zaten aynı zamanlara denk geliyor. Ardından uzun bir süre sonra Friend Feed ile macerama devam ettim. Tabi bunlar dışında Flickr, Last.fm gibi işlevsel ağlarda da sıkça ve aktif bir şekilde yer aldım ve almaya da devam ediyorum. Bunlara da zaten sosyal ağlarımın dışında özel ağ olarak yer ver veriyorum. Tüm bu ağlarda yer alana birisi olarak da artık Twitter’a daha fazla önem veriyorum.

Continue reading

Elektronik Kartvizit Oluşturma ve Paylaşma

Sosyal ağların ilerlemesi elbette iş alanında da değişimlere yol açtı. Önceden matbaa basımı kağıt kartvizitler artık yerini elektronik ortamdaki portfolyo ve elektronik kartvizitlere bırakıyor. Elektronik kartvizit oluşturmak ve dağıtmak diğer usule göre daha ekonomik ve daha kolay. Bu yönde internet servisleri de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir WordPress temasını da tanıtmıştım. Bu yazımda da elektronik kartvizit oluşturabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz bir servise göz atacağız.

Continue reading

İndirim Kodu Arama ve Paylaşma

Son zamanlarda internet üzerinden satış yapan firmalar konusu ne olursa olsun, kategorisi ne olursa olsun müşterilerine özel seçeneklerde indirim kuponu niyetine indirim kodları veriyorlar. Bundaki asıl amaç kendilerine müşteri çekmektir çünkü bu kodlar ile yaptığınız alışverişlerde ciddi indirimler sağlanıyor. Yani bu durumdan hem birinci müşteri hem birinci müşterinin çevresindeki insanlar hem de firma kazanç sağlamış oluyor. Türkiye’de de yavaş yavaş yaygınlaşan bu hizmet için bazen kod bulmak zor oluyor. Bu yazımızda bu kodları bulmamızı kolaylaştıracak ve elimizdeki kodları paylaşmamızı sağlayacak bir servisten bahsedeceğim.

Continue reading

Bloguma Google Friend Connect Aparatı Ekledim

Blogumuz sosyal olsun, ağlara girsin, web 2.0 muhabbetinde göbek atsın, hani bizi kim takip ediyor kim takip etmiyor bilelim (tabi ki şaka), olmadı cümlemiz daha kolay ulaşalım, connect dedikleri olayı yapalım diye Google Friend Connect kutusu ekledik. Bu kutu tip box olmadığı gibi adisyon da kesmiyoruz. Girmek çıkmak serbest olup ücret talep etmiyoruz. Tabi eklenen kişiler yüzümüzde gülümseme sebebidir. Karşılık beklemiyoruz, siz de beklemeyiniz. Biz zaten kendiz gördüğümüz siteleri hemen “Join” yapıyoruz. Eh bu kadar laf yeter ekleyiniz 🙂

Google’dan 2008 Beklentilerim

Google, 2007’yi birçok açıdan dolu dolu geçirdi. Elindeki mevcut servislere eklediği yeni özelliklerle ön plana çıktı. Bunun yanında uygulamaya geçirilecek projelerini de önümüzdeki aylarda hizmete geçirmek için duyurdu. Peki 2008 yılında Google’da neler olabilir, ne gibi gelişmeler yaşanabilir, hangi servisler hayata geçebilir? Bunlara biraz göz atalım.

Continue reading