Samsung Note3 Android 5.0 Lollipop Sorunları

Birkaç hafta önce Samsung SM-N900 serisi yani Note3 telefonlar için Android 5.0 güncellemesinin yayınlandığını şurada aktarmıştım. Bu güncelleme N900 yani Rusya cihazları için gelmişti. Ülkemizdeki cihazların model numarası ise SM-N9000Q, aslında N900 ile hiçbir farkı bulunmayan sadece ülkeden dolayı numarası değişen bir model. Yani N900 serileri için üretilen tüm yazılımlar sorunsuz çalışabiliyor. Lakin güncelleme sonrasında birkaç problem ile karşı karşıya kaldım.

  1. Wi-Fi bağlantısında devamlı kopma sorunu yaşadım, gerçi bunu Android 5.0’a bağlamak haksızlık olacak çünkü bu sorun önceki sürümlerde de devam ediyordu. Burada çözümünü buldum.
  2. Telefon Android 5.0’a geçmeden önce oldukça stabil çalışıyordu. Donma, yavaş çalışma veya yeniden başlatma gibi bir sorun ile karşılaşmadım önceki sürümlerde. Yeni sürüm ile birlikte telefonun eski performansı maalesef yok, çözümünü ise birkaç madde sonra bulacaksınız.
  3. Telefon ısınınca “sim kartı takılı değil” hatası vermeye başladı. Hatta öyle sorun olmaya başladı ki Whatsapp ya da rehbere girince bile bu hatayı almaya başladım. Oyunları zaten oynamak mucize gibi birşey. Sim kartından olacağını düşünüp başka bir sim kartı ile denedim aynı sorun devam ediyor. Düşünsenize çok hararetli bir yazışma yaparken “pat” hata alıyorsunuz, yerle bir olursunuz (:
  4. Daha önce HTC One’da bir arkadaşımın başına gelen yakınlık sensörü problemi ortaya çıktı. Görüşme esnasında sensör telefonun kulağa tam oturmaması durumunda devreye girmiyor veya arama bekletmede sorun çıkıyor. Bu problem daha önceki sürümde yokken Android 5.0 ile beraber gün yüzüne çıktı. Sorun yazılımla ilgili.
  5. Samsung ile igisi olmayan tamamen Android 5.0 ve Chrome’dan kaynaklanan bir sorun da Flash Player’ın artık tarihe gömülmesi. Bazı video sayfalarında halen Flash Video oynatıcılarının bulunduğu gerçeğini bir kenara bırakmak çok da hoş olmamış. Bunun çözümü Flashify eklentisini kurup Flash video bulunan sayfayı “paylaş” butonu yardımı ile Flashify’ye yönlendirmek olacak.
  6. Sessiz Mod’un bulunmaması Android 5.0’ı yerden yere vurmak için yeterli bir sebep.
  7. Güç tuşuna basınca titreşime alma ya da sessize alma dönemi bitiyor.
  8. Ram kullanımı yüksek.

2,3 ve 4 numaralı sorunlar bahsettiğim gibi Rom’dan kaynaklanıyor. Çözümü için Rusya Rom’unu değiştirip Kazakistan cihazları için yayınlanan Rom’u kurmak yeterli oluyor. Türkiye’ye ne zaman geleceğini bilmediğimiz için Kazakistan Rom’unu da deneyebilirsiniz. Buradan Rom’a ulaşabilirsiniz.

Android Facebook Otomatik Video Oynatımı Kapatma

Facebook geçtiğimiz günlerde yayına alabileceği o kadar güzel özellikler varken saçma ve bir o kadar da gereksiz otomatik video oynatma özelliğini devreye aldı. Bu özellik sayesinde de data kullanımları arttı. Özellikle mobil data paketi kullananlar zarar gördü bu durumdan. Yeni uygulama guncellemesi ile bu sıkıntıya son veriyoruz. Android için uygulama ayarlarına girip “video otomatik oynatım” bölümünü seçiyoruz. Eger data paketini kullanmamak istersek sadece wi-fi seçeneği, tamamen kapatmak istersek de kapalı seçeneğini işaretliyoruz.

image

Samsung Galaxy Note 3 Arama Sonrası Ekran Kararması

Yaklaşık 7 aydır Samsung’un Galaxy Note 3’ünü kullanıyorum. Her yönü ile telefondan memnunum bunu en başta belirtmek isterim. Hatta şu ana kadar Sony Xperia S, Xperia X10, Galaxy S4, S3 de dahil olmak üzere kullandığım en performanslı telefon diyebilirim. Ta ki telefonun yaklaşık bir aydır yüz gösteren ya da benim bir aydır farkında olduğum ekran kararma sorununa kadar.

Sorun; sesli görüşme yaptıktan sonra ekranın kararması çok çok düşük bir aydınlatma ile çalışması ve bu durumun güç düğmesi ile telefonu bekleme konumuna almadan geçmemesiydi. Hem yerli hem de yabancı Android kaynaklı sitelerden durumu araştırdım, sorun aynı HTC One’daki gibi genel bir durumdu. Yani birçok kişi bu durumdan şikayetçi. Kimisine göre sorun sensörün arızalı olmasından kimisine göre de sensöre toz kaçmış olmasından kaynaklanıyordu ancak bana göre böyle değildi.

Mantıklı düşünecek olursak sensörden donanım kaynaklı bir problem olsa yüzüme telefonu götürdüğümde ekran kapanmazdı ki bu görevini fevkalade yerine getiriyordu. Ancak yine de emin olmak için sensör test ekranını *#0*# ile açtım ve Proximity Sensor değerlerine baktım ve tepkilerine baktım. Herşey gayet iyi durumdaydı. Yani sorun kesinlikle donanım kaynaklı değildi.

Yazılımsal olarak da telefonumu Android 4.4.2’ye güncelledikten sonra da bu durumun olmadığını fark ettim. Sonra uygulama yöneticisinden son bir ayda yüklediğim ve güncellediğim programları kaldırıp denedim ancak sorun yine devam etti. Son olarak ise Samsung Push Service güncellemerini kaldırıp fabrika versiyonuna geri döndürdüm. Sorun düzeldi. Hatta emin olmak için uygulamanın güncellemesini yapıp tekrar sorunu denedim ve sorun aynen geri döndü, kaldırınca da sorun ortadan kalktı. Durumu Samsung’a ilettim ancak geri dönüş henüz yapılmadı.

Aynı sorunu siz de yaşıyorsanız bu yolu mutlaka deneyin, Samsung Push Service güncellenmeden de çalışsa çok bir sorun olmaz.

 

Sony Xperia S Almadan Önce Birkaç Defa Daha Düşünün!

Sony Xperia ürünleri hem tasarım hem de özellik olarak her zaman ilgimi çekmeyi başardı. Askerlik sonrası güzel bir telefona sahip olabilmek için Xperia S’in çıkmasını bekledim ve nihayetinde de bu telefona sahip oldum.  Yaklaşık 40 gün sıkıntısız ama ICS güncellemesinde geç kalmış bir şekilde kullandım. Sonrasında ise “sarı leke” hatası ile karşılaştım.

Hata diyorum çünkü ilk partide çıkan ürünlerin bir çoğunda bu sorun ile karşılaşılmış ve Sony bunun kendilerinden kaynaklanan bir durum olduğunu duyurarak bu soruna sahip cihazların onarılacağını, değişiminin sağlanacağını garanti etmişti. Sarı leke hatası ekranın kenarlarında ve ortasında hafif bir ısınmadan sonra sonra ortaya bariz bir şekilde çıkıyor. Çoğu kişide belli bir noktada bulunurken benim cihazımda ekranın çoğu yerinde bulunuyordu.

Yaptığım araştırmalar neticesinde telefonunu servise gönderen herkes isyan bayraklarını çekmişti aslında. Kimisi servisin “durum kabul edilebilir” şeklinde rapor tuttuğunu kimisi ekrandaki sorunun çözüldüğünü ama NFC’nin bozulduğunu kimisi de arızanın giderildiğini ancak tekrar meydana geldiğini belirtmiş. Yani bir kişi de çıkıp benim sorunum sıkıntısız çözüldü, sorunsuz kullanıyorum demiyor.

Bu bilgilerin de ışığında cihazımı servise göndermeden önce Sony Xperia müşteri hizmetlerini aradım ve durumu anlattım. Endişelerimi söyledim. Onlar da servis ile iletişime geçip cihazımı servis merkezine göndermemi söylediler. Nihayetinde 16.07.2012 tarihinde telefonumu kargoya verdim, 17.07.2012 tarihinde de Ankara Teleservice merkezine teslimatı gerçekleşti. Aradan geçen bir kaç güne rağmen telefonumun arıza izlenimiyle ilgili bir kayda ulaşamadım ve tekrar Xperia müşteri hizmetlerini aradım. Aradan birkaç dakika geçtikten sonra da telefonum kayda alındı (19.07.2012).

Kayda göre belirttiğim arıza durumu yazıyordu ancak herhangi bir servis notu yoktu. 23.07.2012’ye kadar yine bir bilgiye ulaşamayınca  müşteri hizmetlerini tekrar aradım ve yaptığım telefon konuşmasının hemen ardından “Telefonunuz yedek parca beklemektedir” notuna ulaştım. Bugün ise 31.07.2012 ve bu not olduğu gibi duruyor. Hem Xperia müşteri hizmetleri hem de Teleservice ile defalarca görüşme yaptım ve hiç kimse yedek parçanın ne zaman geleceği ile ilgili bir bilgi vermiyor. Twitter, Facebook gibi sosyal ağlardan da resmi hesaplarına gereken notları yazmama rağmen bana bir geri dönüş sağlanmadı.

Bunlar şimdiye kadar yaşadıklarım. Şimdi de düşüncelerime yer vereyim. Ortada üretimden kaynaklı bir hatanın olduğu bariz şekilde ortada ve marka bunu kabul etmişse servisin elinde yeterli sayıda yedek parçanın hazır olarak bekletilmemesi markanın bu işe ne kadar ciddiyetsiz yaklaştığını ortaya koyuyor. Kanunen 20 işgünü hakları var ve bunu sonuna kadar kullanmak istiyorlar. Ancak diğer tarafta müşterilerini de mağdur ediyorlar. Bugün 9’uncu iş gününü dolduracağız ve kaç gündür telefonum olmadan haberleşmeye çalışıyorum. Yani Sony için müşteri memnuniyetinden önce yasalar ve kendi hakları önemli. Öyleyse bundan böyle de param benim için önemli yani Sony markalı hiçbir ürünü elime almam. Diyecek olursanız ki kaç tane Sony telefon kullandın diye söylerim hemen; SonyEricsson X10, SonyEricsson X8, arkadaşıma tavsiye ettiğim SonyEricsson Arc S ve son olarak Xperia S. Şu ana kadar akıllı telefonlardan yana tercihini hep Sony’den yana yapan bir kullanıcısını küstürmek Sony için çok önemli bir şey değil.

Bundan sonra olacakları ise özetlemek gerekirse; benim için telefon 20 iş gününden çok daha önemli. E-posta takibi, internet vs. hepsi benim için bu süre zarfından daha önemli. Koskoca Sony için çok önemli olan bir telefon benim hiç önemli değil bu yüzden de gidip başka bir markanın ürünüyle tanışacağım muhtemelen. Bu da Samsung S3 olacaktır. En azından görüştüğümde muhatap bulabileceğim, sosyal ağlardan yazdığımda cevap bulabileceğim bir marka. Pazarda büyümeye de ihtiyaçları olduğunu düşünürsek müşterilerini Sony gibi küstürmeyeceğinden eminim. Zaten bir markaya alıştığımda o markanın dışındaki ürünleri tercih etmeme gibi de bir huyum var. 20 iş günü dolacak ve telefonum belki arızası giderilip gelecek belki de bir başka yeri bozuk olarak gelecek. Eğer arıza giderilirse uygun bir fiyata satacağım. Yok arızalar devam ederse de mahkemede hakkımı arayacağım.

 

Firefox’dan Chrome’a Göç Var!

İnternetle ilk tanıştığımda her yiğit gibi ben de Internet Explorer kullandım. Hem de uzun süre… Blogumu kurduktan sonra Firefox ile tanıştım ve bir daha da bırakmadım. Önceleri bir sorununu görmedim ancak son 6-7 aydır hep sorunlar yaşadım. Ardı arkası kesilmeyen çökme sorunları en başta yer alıyordu. Hiç sebebi yokken kendi kendine çöken bir tarayıcı oldu son zamanlarda. Ancak eklentilerinden dolayı da bir türlü bırakamıyordum kendisini.

Bir taraftan da Google Chrome cephesindeki gelişmeleri izliyordum. Son yapılan Beta güncellemesi ile tarayıcı biraz daha güzelleşmişti. Bunun ötesinde eklenti dizininin duyurulması ve çok çeşitli eklentilerin burada yer alması beni ortadan ikiye böldü. Bir tarafta yıllardır kullandığım ve bir türlü vazgeçemediğim Firefox, diğer tarafta ise yenilikleri takip eden Chrome…

Üç tane kullandığım bilgisayar var ve hepsinde her iki tarayıcı da yüklü. İş yerindeki bilgisayar hantal olmasından dolayı Firefox’u açtığım zaman beni çileden çıkarıyor. Sadece Firefox açıkken bile düzgün video izlenmiyor, yeni web görsellerine sahip teknolojileri barındıran sitelerde kitlenme problemi yaşıyorum. Örneğin Friendfeed ve Facebook açıkken kasayı tekmelemek istiyorum çok derinlerden.

Netbook ise uzun zamandır Firefox’dan memnundu ancak son yaptığım birkaç eklenti güncellemesinden sonra bir türlü rayına oturmadı. Tema kullanıyordum ki onu iptal etmeme rağmen dikiş tutmadı bir türlü.

Evdeki bilgisayarımda ise bir sorun yok. Firefox da aynı seviyede çalışıyor Chrome da. Ancak diğer bilgisayarlarımı göz önüne aldığımda Firefox’un gerek işlemciyi gerekse diğer bileşenleri çok fazla rahatsız ettiği, ikinci bir program açtığım zaman bilgisayar işlemcisi kaç çekirdekli olursa olsun %100 etkilediği aşikar. %100 deme sebebim, Firefox’un açık olduğunu tamamen hissettirmesinden dolayıdır.

İşte tüm bunları göz önüne aldım, aynı makinelerde Chrome ile de denemeler yaptım. Dün akşam saatleri itibariyle tamamen Chrome tarayıcısına geçmiş oldum. Firefox’da kullandığım birçok eklentiyi de buldum tabi ki geçiş esnasında. Bu kullandığım eklentileri kategorilere ayırarak yazacağım zaten.

Şimdi işyerindeki bilgisayarda Chrome açıkken birkaç program daha açabiliyorum. Videoları takılmadan izleyebiliyorum internet üzerinden. Ayrıca FriendFeed, Twitter, Facebook ve yanında birkaç site daha açıkken tüm işlerimi halledebiliyorum. Netbook ise halinden çok memnun. Evde zaten sorun yoktu ama şimdi daha iyi oldu.

Kesin kararımı ise burada tekrar belirteyim; Firefox 4 çıkıncaya kadar Chrome’un son beta sürümünü kullanacağım. Firefox 4 çıktığında elbette deneyeceğim. Aynı sorunlar devam ediyorsa ebediyen Firefox’dan elimi ayağımı çekeceğim. Yok düzelmişse, Chrome gibi hızlı davranabiliyorsa yeniden barışabiliriz.

Football Manager 2010 Netbook Küçük Ekran Sorunu

Football Manager 2010 çıktığı günden beri oynamak tek düşüncemdi. Ancak evdeki bilgisayara kurmaktansa netbooka kurmayı tercih edip büyük bir hata yaptığımın farkına vardım. Sebebi de ekranın küçük olması ve maç öncesi basın toplantısında seçenkler çıkmadığı için bir türlü oyunda ileri gidememekti. Zaten hangi takımı alırsanız alın bu durumla karşılaşmak zorundayız. Bugün biraz araştırma yapıp sorunun çözümünü buldum. Birkaç adımda bunu anlatayım.

Continue reading

Safe Mode Kapatma

Sunucularda Safe Mode dediğimiz dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı bir önlem bulunmaktadır. Bununla dış kaynaklardan bilgi çekilemiyor. Ancak asıl sorun resim dosyalarında çıkıyor. Kendi sunucumuz içindeki bir resimde bile sorun çıkabiliyor. WordPress kullananların da bir numaralı engellerindendir Safe Mode. Özellikle resim galeri eklentilerini kullanabilmemiz için sunucuda Safe Mode özelliğinin pasif olması gerekir. Tabi sunucu sahipleri de bu özellik işe yaramasa bile açık durumda kalmasını ön görüp kapatmıyorlar. Biz de bir durumda bu engelle karşılaştık. Sevgili Bilal Çınarlı da bize iki parça kod verdi.

Continue reading

WordPress Yönetim Paneli Sorunu

Dün akşam uzun bir aradan sonra tekrar yazı yazmaya karar verip bilgisayarın başına oturdum. Şu aralar işlerim yoğun olduğu için pek yazı giremediğim için elimde bir hayli şişen “yazılacaklar listesi” mevcuttu. Bunu biraz azaltabilmek adına WordPress yönetim paneline girmek istedim. Ancak şans yüzüme gülmediği için yazı girmek yerine yönetim panelindeki hata ile boğuştum. İlk girişimde panele ulaştım ve bazı yorum onaylamarını yaptıktan sonra panel beni dışarı attı. Sonrasında da FTP’ye bağlantıda sorun yaşadım ve bunun yanında yönetim panelinin adresini yazdığımda “Internal Server Error” hatasını aldım. Sonrasında da panel ile bir türlü bağlantı kuramadım.

Continue reading

Football Manager Netbook Açılmama Sorunu

Tam bir ay önce bir tane Asus 1000Ha netbook almıştım. Netbooklardan bir oyun performansı beklemek yanlış olsa da en azından Football Manager ile bana cevap verebileceğini düşündüm. Daha önce masaüstü bilgisayarımda oynadığım Football Manager 2009 sürümünü netbooka yükledim. Herşey normaldi ancak oyunu başlatmak istediğimde ekrana hiçbirşey gelmiyordu. Görev Yöneticisi’nden baktığımda ise işlemler sekmesinde “fm.exe” dosyasının çalıştığını görüyordum. Tekrar açmaya çalıştığımda ise “already running” hatasını alıyordum. Bu sorunu birçok yere bakarak gidermeye çalıştım ancak Türk forumlarında maalesef çözüme ulaşmayan bilgiler yer alıyordu. Gerçi yabancı forumların da bizden kalır tarafı yok ancak daha akla yatkın cevaplar vardı.

Continue reading

WordPress Kategori İçerik Sayısının Alt Satıra İnmesi ve Çözümü

Eğer benim gibi kategorilerin yanında parantez içinde kategorilerin içinde ne kadar içerik bulunduğunu gösteriyorsanız her WordPress güncellemesinden sonra sıkıntı yaşamışsınız demektir. Sıkıntı derken, bu içerik sayıları bir alt satıra iniyor ve normal stilden ayrılarak farklı bir görüntü oluşturup temada bozulma meydana getiriyor. Bu sorunun çözümü bir dosya içinde yapılacak birkaç ufak değişikliğe bağlı. Yalnız şunun altını çizelim WordPress’in 2.7 sürümüne kadar farklı bir yol 2.7 sürümü de dahil sonraki sürümü 2.8 için farklı bir yol izleyeceğiz.

Continue reading