SynchTube ile Video Paylaşımı ve Eş Zamanlı Sohbet

Artık paylaşılan video, resim ve diğer öğelere yapılan yorumlar da hız kesmezken “eş zamanlı” sözcüğünü kullanmaya başladık. Bunu yakın zamanlarda en çok duyduğumuz ve gördüğümüz yer ise Google Wave oldu. Paylaştığımız herhangibir şeyin altına arkadaşlarımız sohbet eder gibi fikirlerini belirtebiliyorlar. Bunun biraz daha ilerisinde ise sohbet (chat) kavramı ortaya çıkıyor. Sohbet her ne kadar internetin gelişmeye başladığı günden bu güne kadar bizlere eşlik etse de şekil değiştirerek karşımıza çıkıyor. Bunun bir örneğini de Justin.tv’de kanalı izlerken aynı zamanda video ile ilgili sohbet edilebilmesidir.

Şimdi bahsedeceğim synchtube da aynı Justin.tv modelinde ancak gördükleri işlevler farklı. synchtube, Youtube üzerindeki bir videoyu arkadaşlarımızla paylaşmamızı ve eş zamanlı olarak sohbet edebilmemizi de sağlıyor. Bunun yanında hangi arkadaşımızın videonun ne kadarlık kısmını izlediğini görmemize olanak sağlıyor. Şimdi şöyle kısaca kullanımından bahsedelim.

İlk olarak synchtube adresine gidiyoruz. Burada yer alan Youtube Video Link kutucuğuna istediğimiz Youtube videosunun bağlantısını yapıştırıyoruz ve “create room” butonuna basarak bizi karşılayacak olan kullanıcı arayüzüne gidiyoruz. Buradaki ekranı şöyle biraz resimle desteklersek:

  1. Arkadaşlarımızı odaya davet etmek için sarı kutucukdaki linki göndermemiz yetiyor.
  2. Paylaştığımız Youtube videosu.
  3. Burada kendimizle birlikte arkadaşlarımızın bu videonun ne kadarlık kısmını izlediğini görebiliyoruz. Tabi arkadaşlarımız odayı terkederse görünmüyor.
  4. Sohbet alanı. Yazılanlar bu kısımda görünüyor. Ayrıca odayı terkeden arkadaşımız bildiriliyor.
  5. Başka bir videoyu odaya dahil etmek için kullanıyoruz.

Ben örnek olsun diye bir oda oluşturdum. Video adına ve numaraların çirkinliğine de aldırmayınız lütfen 🙂

Windows Live Web Messenger

Anlık ileti sistemlerinden en yaygını şüphesiz LiveMessenger. Bu tür servisleri web üzerinde herhangi bir programa bağlı kalmadan çalıştıran onlarca site de mevcut. Ancak en güzeli sistemlerin kendi üreticisi tarafından yapılandırılan web araçlarıyla kullanılmasıdır. Örneğin Gtalk en güzel Gmail içinde kullanılıyor. Facebook da ona keza aynı. Yani hepsi kendi yerinde güzel. Messenger da bir adım atıp kullanıcılarına web üzerinden hizmet veriyor. Üstelik arayüzü ve diğer özelliklerinin birçoğu da benzer bir biçimde.

Continue reading