Jpeg Mini: Resim Kalitesini Düşürmeden Boyutunu Küçültün

Blog ve sayfalarımızın açılış hızına, bant genişliğine, alana tartışmasız en büyük etkilerden birini resimler yapıyor. Sadece sayfalarla sınırlamak da yanlış olur aslında; arşivlerimiz veya resimleri kullandığımız diğer alanlarda da resim kalitesinden ödün vermek istemiyoruz ancak kapladığı alanlar alıp başını gidiyor. Sayfalarda da kaliteden ödün vermezsek geç açılmasından fazla bant tüketimine kadar sorunlar karşımıza çıkıyor.

Jpeg Mini, bu sorunları aşmamızı sağlayacak güzel bir Jpeg “diyet” servisi. Resim kalitesini bozmadan 5 kata kadar boyutunu küçültebiliyor.

Servisin kullanımı ücretsiz. Yine ücretsiz üyelik ile çoklu resim yükleme, limitsiz yükleme ve Flickr gibi resim servislerinde hızlı paylaşım imkanları sunuyor. Kazanç ise hem parasal hem de hız (siteler için) konusunda oluyor.

Netbook İçin Windows 7 Hız Optimizasyonu

Windows 7 yayınlandığı zaman Atom işlemcili Asus Netbook oyuncağıma hemen yüklemiştim. O zamandır bu zamandır aynı yükleme ile kullanıyorum. Bilgisayarlara sık format atma taraftarı olmadığım için de inatla kullanmaya devam ediyorum. Ancak son zamanlarda çok aşırı derecede yavaşlama sorunuyla karşılaştım. Açılış, klasörler arası dolaşım, program açılışları, web tarayıcılar ve aklınıza gelebilecek herşey ilk yüklediğim zamankinden çok farklıydı.

Belirli ve sık periyotlarda CCleaner, disk birleştirme işlemlerini yaptığım halde durum maalesef buyfu. Bunun üzerine adım adım notlar alarak istediğime ulaşacak bir optimizasyon haritası çıkardım.  Bunları da maddeler halinde sizlerle paylaşıyorum.

  • Açılışı hızlandırmak için açılışta çalışan programların sayısını en aza çekiyoruz. Çalıştır/msconfig ayarları ile bunu sağlayabiliyoruz. Gtalk, MSN tarzı programları bile daha sonra çalıştırmak ciddi katkı sağlıyor.
  • Arkaplanda çalışan programlarda cihazı çok fazla yoruyor. Bunun için arkaplan programlarını da kaldırıyoruz.
  • Kablosuz ağ bağlantısı, touch pad gibi markaların çıkardığı özel yazılımlar yerine Windows’un kendi özelliklerini kullanmak çok daha faydalı.
  • Antivirüs yazılımı olarak Kaspersky gibi güçlü koruma sağlayan ancak cihazı yoran ürünler yerine Nod32 gibi daha az yoran programlar kullanmak yerinde olacaktır. Benim tavsiyelerimden birisi de ücretsiz Microsoft Essential Tool olacaktır.
  • Windows 7 kenar araçları (widget) kullanmak maalesef aşırı bellek kullanımına yol açıyor. Kullanmamak daha hızlı çalışmayı sağlayacaktır. Yine üçüncü parti özelleştirme araçlarından kaçınmak gerekiyor.
  • Windows 7’nin çok güzel bir kullanıcı arayüzü var. Saydam pencereler, güzel efektler… Ancak bunlar da sistemi çok yoran unsurlar arasında. Ben şahsen temayı kapatmaya kıyamadım ancak Aero özelliklerinin tamamını kıstım. Sadece temayı kullandım ki bu bile rahatlama sağladı Not: Cihazımda 2Gb ram mevcut. Eğer 1 Gb olsaydı sanırım klasik temayı kullanacaktım.
  • Programları en az eklentilerle kullanmayı tercih etmek de doğru olacaktır. Örneğin Winamp’ın son sürümleri yerine Winam Lite kullanmak gibi.
  • Tarayıcı olarak Firefox, Chrome veya istediğimizi kullanabiliriz. Ancak ben kesinlikle Chrome’u tavsiye ediyorum. Sebebi sistemi daha az yorması. Firefox’da sık sık şişmeler yaşadım. Chrome’da ise hemen hemen hiç yaşamadım. Ancak Chrome’da da dikkat edilmesi gereken şey fazla eklenti kurmamak. Hatta hiç eklentisiz kullanımı başarabiliyorsak ne mutlu. Mümkün olduğu kadar yer imlerini de seyrek tutmak güzel olacaktır.
  • Tüm bunların dışında iki üç günde bir CCleaner’ı çalıştırmak ve hataları gidermek güzel olacaktır.
  • İki haftada bir Windows sistem araçları içindeki “Disk birleştirme” özelliğini kullanmak da büyük katkı sağlıyor.
  • Son olarak ayda bir veya birkaç defa 360 Amigo System Speedup ve IObit ToolBox programlarını çalıştırmak gözle görülür derecede hızlanmayı sağlayacaktır. Bu her iki program da ayrı ayrı sistem hatalarını denetleme, onarma genel optimizasyon, kaldırma gibi işlevleri yerine getiriyor.
  • Windows, güvenlik programları, tarayıcı ve varsa diğer özel programların da en güncel halini kullanıldığında hatalar en aza ineceği için sistemi daha az yoracaktır.

Ben bu maddeleri uygulayarak şu an sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Darısı sizin başınıza diyerek sözümü noktalıyorum.

Firefox’un Şişmesine Birkaç Çare

İş yerinde kullandığım bilgisayar  üstün özelliklere sahip olmayan sadece 512 Ram ve P4’ün ilk serilerinden birine sahip bir emektar. Yıllardır Firefox kullanan ben, bu emektarda geçtiğimiz günlerde Firefox’dan vazgeçmek zorunda kaldım. Sebebiyse hem simge durumuna küçülmüş halinde hem de açık halinde Firefox’un bilgisayarı çok aşırı bir şekilde şişirdiği neredeyse ikinci bir işlemi yapmaya izin vermediğinden kaynaklanıyordu. Chrome denedim ama onda daha kötüydü durum. Birkaç gün Opera ile fölrt ettik. Ama Opera da sarmadı. Gönlüm hep Firefox’dan yana olduğu için olsa gerek…

Ben de şöyle ufak çaplı bir araştırma yapıp Firefox’u optimize etmeye karar verdim. Sırasıyla şu iki işlemi yaptım.

  • Firefox adres çubuğuna about:config yazıp konsola giriyoruz. İlk satıra sağ tıklayıp “Yeni>Boolean” komutundan gelen ufak pencereye config.trim_on_minimize yazıp tamam diyoruz. Gelen ikinci pencereden true seçeneğini işaretleyip işlemi tamamlıyoruz.
  • İkinci olarak yine about:config‘de il satıra sağ tıklayıp “Yeni>Sayı” komutunu veriyoruz. Gelen iletişim kutusuna browser.cache.memory.capacity komutunu yazıyoruz. İkinci gelen pencereye de eğer bilgisayarımızdaki ram 128MB ile 512 MB arasındaysa 5000, 512 MB ile 1 GB arasındaysa 15000 yazıp tamamlıyoruz.

Sonuç ise görülmeye değer. Önceden şişen bilgisayar daha kanlı canlı çalışıyor. Öncesinde Firefox’u simge durumuna bile alsak ram tüketimi uçuyorken bu düzeltmeler ile 1600 KB’a kadar iniyor. İkinci bir program açtığımda bilgisayarı camdan dışarı fırlatma isteği oluşmuyor içimde. Ayrıca Facebook ya da diğer ağlardaki videoları takılmadan izleyebiliyorum. Yani kısacası kesinlikle yapılması gereken bir optimizasyon.

CSS Compressor:CSS Optimizasyon

Günümüzdeki internet sayfalarının görsel olarak ön plana çıkmasını sağlayan CSS bazen çok büyük boyutlara ulaşır. Satır aralarındaki boşluklar, yorumlar ve buna benzer unsurlar CSS’in şişmesine ve her yüklenişinde site sahibine ek maliyet getirir. Bu unsurları kaldırıp sıkıştırma işlemine de optimizasyon denir. Bunu yapmak için onlarca program ve internet servisi mevcut. Onlardan birisi ve en başarılı olanlardan birisi de CSS Compressor‘dur. Çalışması için sadece CSS kodunuzu kutucuğa basıp onaylamanız yeterlidir. Ücretsiz olan servis benim kendi sitemde bile %20’ye yakın sıkıştırma yaptı. Mutlaka deneyin.

Resim Optimizasyon Servisi PunyPNG

Resim optimizasyonu aslında web açısından çok önemli bir konudur. Büyük boyuttaki resimleri paylaşım sitelerini yüklerken çekilen sıkıntıları az çok hepimiz yaşadık. Bunun yanında kendi alanını kullanan site sahipleri de bandwidth dediğimiz sitenin trafik kotasına takılabiliyor. Ancak resim kalitesini bozmadan büyük boyutlu resimlerimizi bile çok küçük bir büyüklüğe ayarlamamız mümkün olabiliyor. Bunu sağlayan birçok masaüstü yazılımı mevcut. Biz yazılımdan ziyade bu işi güzelce yapan bir internet servisine değineceğiz.

Continue reading