Mobil İşletim Sistemi Piyasası Karışıyor

Windows Phone, IOS, Android, Bada, Blackbarry, Firefox OS derken mobil cihazlar için hali hazırda çok sayıda işletim sistemi bulunuyor. Hatta Samsung yine Linux tabanlı yeni bir işletim sistemi üzerinde son hızıyla çalışıyor. Muhtemelen bu yıl da bu işletim sistemine sahip ürünlerini duyuracak. Tüm bu gelişmelerin yanında Linux’un meşhur dağıtım sürümü Ubuntu, mobil pazarında ben de varım diyerek Ubuntu da telefonlor için yeni bir işletim sistemini yayınladı.

Bu yeni işletim sisteminin en büyük avantajı Android’in çalıştığı her cihazda çalışıyor olması, yani kısacası aynı sürücüleri kullanıyor. Linux tabanlı olduğu için sıkıntı oluşturmayacak bir diğer avantajı da üreticilerin de tercih merkezinde bulunabilmesi olacak. Diğer yandan masaüstü ya da taşınabilir bilgisayar ile telefon arasında senkronize çalışabilecek bir işletim  sistemi olarak kurumsal tabanda tercih edilme ihtimali daha yüksek. Yani ofisimdeki bilgisayarımda yaptığım çalışmaları mobil cihazımdan da takip edebiliyor olacağım. Bu aslında çok büyük bir avantaj. Birçok şirket kurumsal çalışmaları için bu yüzden Windows Phone’u tercih ediyor.

Ekran Alıntısı

İçeriğinden de biraz söz edecek olursak HTML 5 uygulamarını çok rahat çalıştırabilirken “multi-task” hedeflenerek yapılandırıldığı için aynı anda birden fazla işlemi hem daha yüksek performansla hem de daha hızlı yapabiliyoruz. İlk görüntülere göre de sol da sık kullanılan uygulamalar için bir şerit var ve bu şeritten ulaşılabiliyor. İlk bakışta hem Ubuntu’nun masaüstü versiyonuna hem de Samsung Galaxy S3 ve Note2’de bulunan “multi-view” özelliğine çok benziyor.

ubuntuforphone

Ubuntu telefonlar iki versiyon olarak karşımıza çıkıyor. Birisi giriş seviyesindeki 1 GHZ  Cortex A9 işlemci, 512 Mb ram gibi özelliklere sahip sürümü diğeri de dört çekirdekli işlemci minimum 1 GB ram ile çalışan Ubuntu “superphone” oluyor.Bu yıl ilk Ubuntu cihazları ile tanışacağız ancak marka hakkında şimdilik bir bilgi yok.

Firefox OS veya Samsung’un yeni işletim sistemini bilemem ama hem Android hem de Windows Phone için en ciddi rakip bence Ubuntu olacak. Hem kurumsal hem kişisel kullanımda büyük avantajı değerlendirilecektir. Ayrıca Android cihazlarda çalışabildiği için mevcut Android kullanıcılarının bir kısmının yine Ubuntu’ya geçeceğini de göz önünde bulundurduğumuzda Canonical’ın isabetli bir çıkış yaptığını söyleyebilirim.

 

RSS Dönüştürme

RSS internette yeni bir dönemi başlatan harika bir teknoloji oldu. İnsanlar internet üzerinden takip ettiği siteleri her gün ayrı ayrı ziyaret etmek yerine RSS okuyucuları sayesinde sadece güncellenen içerikleri görme hakkına sahip oldular. Sonrasında RSS teknolojisi daha da ileri safhaya giderek bir başka siteden bilgi çekme, masaüstü yazılımlarını internet ile uyumlu hale getirme gibi birçok yeniliği de yanında getirmiş oldu. Ayrıca mobil uygulamaların gelişmesine de katkıda bulunmuş oldu.

Bu kadar büyük bir teknolojinin yanında buna ayak uydurmaya çalışan, RSS teknolojisini daha farklı kılmayı sağlayan servisler de hızla çoğaldı. Bu servislerden bir tanesi olan xFruits, RSS besleyicimizi değişik RSS formatlarına veya diğer platformlara dönüştürmek için bizlere hizmet veriyor.

Servis içerisinde bir çok dönüştürme işlemi gerçekleşebiliyor. Bunları detaylı olarak birlikte inceleyelim:

Aggregator RSS

OPML, Atom veya RSS 2.0 ile oluşturulmuş birkaç RSS beslemesini tek besleme altında toplayan bir uygulama. Menüden ilgili kısma girildiğinde karşılayan sayfada yeni oluşturulacak RSS beslemesi için bir başlık, etiket, herkese açık olup olmadığı gibi ayarlar ve RSS adreslerimizi girebileceğimiz kısım bulunuyor.

RSS to Web

RSS besleyiciden web sayfası için xHTML 1.0 Strict formatında widget oluşturan bir uygulama. İlgili kısımda başlık, etiket ve dönüştürülecek RSS adresini yazacağımız kısım yer alıyor. Sonucunda da aşağıdaki gibi bir araca sahip oluyuyoruz.

RSS to Mobile

RSS beslemesi olan web sitemizin veya blogumuzun otomatik olarak mobil versiyonunu hazırlayan bir uygulama. Yapmamız gereken ilgili kısımda başlık, etiket, RSS adresini girmek ve oluştur butonuna basmak olacak. Sonrasında girdiğimiz RSS feed ile hazırlanmış mobil web sitemizi göreceğiz. xHTML 1.0 standart formatında oluşturulduğunu da hatırlatalım.

Post to RSS

RSS desteği olan e-posta hesaplarından RSS beslemesine bilgi çeken bir uygulama. İlgili kısımda e-posta adreslerinin RSS adreslerini girmek yeterli olacaktır. Sağlayacağı fayda birden fazla e-posta hesabı kullanıyorsak sürekli kontrol etmekten kurtulup RSS okuyucumuzdan sadece gelen mesajlar olduğunda görmemizi sağlamak olacaktır.

RSS to PDF

RSS beslemesinden PDF formatında dökümanlar oluşturmamıza izin veriyor bu uygulama da. PDF dosyasına dönüştürme halinde RSS beslemesindeki içerikleri bilgisayarımızda saklama, yazıcıdan çıktı alma gibi işlerde kullanabiliriz.

RSS to Mail

RSS beslemesine düşen içerikleri kendi belirleyeceğimiz e-posta adresine gönderen uygulamada saatlik, günlük olmak üzere iki tane de alarm zamanlaması bulunuyor. Yani e-posta adresimize ya saat başı ya da günlük olarak RSS içeriklerini gönderecek.

RSS to OPML

Farklı RSS feedlerinden tek OPML dosyası ile besleme oluşturmayı sağlıyor.

OPML to Mobile

Aynı RSS to mobile için anlattıklarımızı OPML için de yapan uygulama.

Mail to RSS

E-posta adreslerimizi RSS beslemesine dönüştüren mükemmel bir uygulama. Uygulama içinde ilgili kısımda gireceğimiz e-posta adreslerine gelen mesajları RSS olarak gösteriyor. Private olarak oluşturulması da güvenlik açısından daha uygun olacaktır. Ardından oluşacak RSS beslemesini RSS okuyucumuza alıp gelen okunmamış mesajları zahmetsizce bizlere sunacak.

RSS to Voice

RSS beslemesindeki içerikleri VocalFruits servisinin de yardımıyla sesli mesaj haline getiriyor bu uygulama. Uygulamayı seçtiğimiz zaman VocalFruits hesabımızın şifresi, kullanıcı adı ile bağlantı kuruyoruz. Tabi sesli mesaj oluşturmak için VocalFruits içerisinde kredimizin olması gerekiyor. İlk hesap açılışında 100 kredi veriyor.

RSS to Blog

RSS içeriklerini API desteği sayesinde blogda yayınlamaya yönelik bir uygulama. Uygulama, sadece çevrimiçi blog servislerini destekliyor (blogspot, wordpress…). API adresi, kullanıcı adı ve şifre ile hesabımıza bağladığımız taktirde günde 100 tane içeriğe kadar yayınlama hakkını elde etmiş oluyoruz.

Hepsi kullanışlı araçlar olup web veya blog ile içli dışlı isek bir gün muhakkak bunlardan birinin karşımıza çıkacağını hatırlatarak yazımızı sonlandıralım.

Google Docs Artık Cep Telefonunda

Her geride bıraktığımız gün bir servis ile karşımıza çıkan Google, mobil sektöründe de kullanıcılar için yelpazesini genişletiyor. Daha önce Gmail hesabımızı cep telefonlarımız üzerinden istediğimiz yerden kullanabiliyorduk. Daha sonrasında ise Google cep telefonunda Gmail‘i daha rahat kulandırmak için bir yazılım yayınlamıştı. Şimdi ise Google‘ın çevrimiçi döküman, tablo ve yakın geçmişte hizmete sunduğu slayt servislerine de cep telefonlarımız üzerinden ulaşabiliyoruz.

Continue reading