Buzz Arama Motoru

Sosyal ağlar içinde arama yapmak için birçok servis mevcut. Bunlara bir yenisi de Google Buzz içinde arama yapmamızı sağlayan Buzzzy oldu. İstediğimiz arama kelimesini girdikten sonra bütün profillerde arama yaparak karşımıza başarılı sonuçlar çıkarıyor. Oldukça başarılı.

WordPress İçeriklerini Google Buzz’da Paylaşma

Geçtiğimiz hafta duyrulan Google Buzz için eklentiler ve araçlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan birisi de WordPress blogumuzda yayınladığımız içerikleri Google Buzz’da paylaşmak için diğer sosyal ağ butonlarının yanına Google Buzz’u da ekleyen Wp Google Buzz. Kullanımı oldukça basit. Öncelikle eklentiyi indiriyoruz. Eklentiyi plugin dizinine atıyoruz ve aktifleştiriyoruz.

Panelde eklentinin ayarları ile ilgili kısım karşımıza geliyor. Buradan buton ayarlarını ve diğer ayarları kendimize göre uyarlayıp aşağıdaki kodu temamızın single.php (tema yerleşimine göre comment.php dosyası da olabilir) dosyasının içinde uygun bir yere yerleştiriyoruz.

<?php if(function_exists('add_wp_google_buzz')) { add_wp_google_buzz(); } ?>

Hepsi bu kadar. Artık ziyaretçilerimiz veya kendimiz yazılarımızı bu yolla Google Buzz’da paylaşabileceğiz.

Gmail’i Buzz Tuttu

Gmail içinde yeni bir Google oyuncağı olan Buzz yerini aldı. Dün biraz oynadık tabi bu oyuncakla. Genel izlenim iyi yönde.  Wave fiyaskosunun ardından FriendFeed’e alternatif olarak Buzz’un gelmesi aslında sürpriz oldu. Ayrıca dün Google DNS kullanıcıları bir süre FriendFeed’e erişim sağlayamadı. Ancak her yeni servis gibi Buzz’un da çeşitli eksikleri ve hataları var. Ben kendimce şöyle bir liste yaptım.

  1. Gmail’e girmeden açılmıyor.
  2. Google Profilinden görünüyor anca canlı akış değil sadece kendi iletilerimizi görebiliyoruz.
  3. Diğer servislerdeki gibi tasnif yok. Yani gelene mesajlar, bizim katkıda bulunduğumuz girdileri görme imkanı sandığımızdan daha zor.
  4. Yorum bıraktığımız girdilere gelen yorumlar e-postamızın yani Gmail’in gelen kutusuna düşüyor ki bu çok büyük bir yanlış. Kimse posta kutusunun böyle şeylerle dolmasını istemez.
  5. “Mute” dediğimiz girdileri geri çağırma özelliği yok. Bunu bıraktık bunların toplu olarak listelendiği bir yer de yok.
  6. Aylar önce yazdığımız bir yazıyı Buzz yeni çektiği için sanki yeni bir girdiymiş gibi gösteriyor. Bu çok kaka bir durum.
  7. Kullandığımız servisleri entegre etme, içeri çağırma özelliklerini seçme gibi bir bölüm yok.
  8. Arkadaş listesini düzenleme gibi bir yetki sahibi değiliz.
  9. FriendFeed’deki gibi bir akış yok. Yani son eklenenler hemen ilk sırada çıkmıyor. Her girdiğimizde aynı yazılarla, aynı paylaşılan öğelerle karşılaşabiliyoruz.
  10. Büyük boyutlu resimleri küçültmüyor.
  11. Çok yavaş çalışıyor.
  12. Madem bir Google oyuncağı öyleyse Google Reader’daki beğendiğimiz veya yorumladığımız içeriklerin Buzz’a da aynı eylemle düşmesi.
  13. Yeni düşen iletilerin daha belirgin olması.

İyi yanlarını da şöyle gösterelim.

  1. Kendi arkadaşlarımızla etkileşim içinde olma.
  2. Sahte hesapların bir miktar da olsa azalması.
  3. FriendFeed’deki gibi primli kişilere prim verilmemesi.
  4. Kendi girdimizi kendimizin beğenebilmesi.
  5. Bloglarla daha içli dışlı çalışabilecek olması.
  6. Şimdilik çok kalabalık olmadığı için daha sade ve daha güzel içeriklerin paylaşılması.
  7. Grup halinde gelen iletileri (Twitter iletilerinin toplu olarak gelmesi gibi) grup halinde göstermesi, kalabalık yapmaması.
  8. Dış kaynaklardan içeri alım yapılan resimleri lightbox ile açması ve resim kaynağını göstermesi.
  9. Paylaşım yapan arkadaşlarımızın Gtalk durumlarını göstermesi (meşgul, çevrimiçi, çevrimdışı).
  10. Daha önceden Google servislerini kullananların takip/takipçi sayılarının açılır açılmaz belli bir miktarda olması ve yabancılık çekilmemesi.
  11. RSS beslemesi var. #link

Aklıma gelenler olursa ekleyeceğim. Şimdi iki konuya el atalım.

  1. Az önce bahsi geçen yorum bıraktığımız veya beğendiğimiz iletilere gelen yeni yorumların Gmail gelen kutumuza düşmesi ve bizi rahatsız etmesi hususunda alınabilecek önlem filtre kurmaktır. Bunun için Gmail içinden Setting bölümüne buradan da Filters sekmesine gidip “create a filter” linkine tıklıyoruz. Şimdi karşımıza gelen ayarlardan subjet kutucuğuna Buzz yazalım ve bir sonraki adıma geçelim. Buradaki Skip the Inbox seçeneğini işaretliyoruz ve bir de etiket atayıp işlemi tamamlıyoruz. Artık Buzz ile ilgili iletiler Gelen Kutusu’na değil bu yeni oluşturduğumuz etiket altına düşecektir.
  2. FriendFeed veya diğer kullandığımız servislere Buzz’u entegre etmek için RSS adresi kullanıbilir. Bunun için http://buzz.googleapis.com/feeds/hamdiyaman/public/posted adresinde hamdiyaman yazan kısma kendi profil isminizi yazmanız yeterli.

Son olarak söyleyeceğim beni takip etmek isteyen arkadaşlar için profil adresim buradadır. Hepinizi beklerim. İki çift lafın belini kıralım. Olmazsa okey oynarız, çifte gider tur deriz 🙂