Flickr’ı Neden Bıraktım?

Takip edenler bilir, Flickr’ı pek severim ve birkaç yıldır da ücretli hesabını kullanıyordum. Yıllık 19 $ gibi komik bir ucreti olsa da bu yıl hesabımı bazı nedenlerden dolayı uzatmadım. Bunları da şöyle sıralamak isterim:

Birkaç yıl öncesine kadar fotoğraf paylaşımında ideal bir yerdi ancak artık Facebook gibi bir gerçek var. Artık fotoğrafları arkadaşlarımla Facebook üzerinden paylaşmak daha mantıklı geliyor.

Facebook için güzel bir içe aktarım aracı yok, haliyle Flickr üzerinde paylaşılan fotoğraflar orada kalıyor.

Facebook üzerinde paylaşım ve albümler ücretsiz aynı zamanda sınırsız.

Flickr’in hala WordPress ile çalışan güzel bir eklentisi yok. Mesela şu anda kullandığım eklenti eski sürüm.

Eskiden Flickr kalabalıktı, Facebook olmadan önce takipciler ve site ziyaretçileri ilgi duyuyordu ancak artık çok ıssız.

Video paylaşımında hala yetersiz.

Mobil kullanımında Facebook daha düzgün çözümlere sahip.

Hosting trafiği ve alanı yönünde iki yıldır sıkıntım yok ve bir süredir yazı görsellerini kendi alanımda yayınlıyorum.

Diyeceklerim şimdilik bu kadar. Ayrıca bu yazıyı Android telefonum üzerinden yazdığım için yazım hataları olabilir, şimdiden affiniza sığınıyorum.

Renk Koduyla Resim Arama

Bazen tasarımlarımıza uygun renklerde resim bulmakta zorluklar yaşıyoruz. Tasarımın bütünlük ifade etmesi için de resim tonlarının yaptığımız tasarım ile uyumlu olması belki de en önemli etkenler arasında yer almakta. Renk koduna göre resim aramamızı sağlayan birçok araç ve internet servisi var. Ancak fotoğraf paylaşım sitesi Flickr üzerinden bu işi yapmamıza imkan sağlayan ColorApi işimizi daha da kolaylaştırıyor.

Kullanım için arama kutucuğuna renk kodunu yazıp arama butonuna tıklıyoruz. Resimdeki arama #ff6600 renk koduna göre yapıldı ve sonuç oldukça güzel.

Flickr Fotoğraflarını Facebook’da Gösterme

Pazar günü gezimin fotoğraflarını Flickr’a aktarmadan önce Facebook’da bu fotoğrafları nasıl gösterebileceğimi düşündüm. Önceden eklenti kullanıyordum ancak çok sağlıklı değildi birçoğu. Sağlıklı olsa da istediğim gibi değildi. İstediğim eklenen her bir fotoğrafı (herkese açık olan) Facebook profilimde yeni bir öğe olarak göstermesiydi. Ancak ben çözümü eklentilerde ararken Flickr’ın kendi içinde buldum. Önce Flickr hesabına giriş yapıyoruz ve http://flickr.com/account?tab=extend bağlantısına gidiyoruz. Karşımıza gelen sayfada Facebook ile ilgili bir bağlantı uyarısı çıkacaktır. “connect” butonu ile Flickr hesabımızı vereceğimiz izin seçenekleri ile Facebook’a bağlıyoruz. Tüm işlem tamamlandıktan sonra eklediğimiz fotoğraflar Facebook profilimizde ayrı ayrı yayınlanıyor. Hepsi bu kadar (:

Çok Görselli Yazıları Hazırlarken…

Yazılarımızda en önemli öğelerden birisi de kullandığımız görsellerdir. Görseller yazıdakilerin anlatılmasında büyük rol oynar. Ancak bu tür yazılar nedense fazla zaman alır. Bunun nedeni de kullanılacak görsellerin Photoshop’da boyutlandırılması, ayarlanmasından kaynaklanır. Özellikle ekran görüntülerinin yer alacağı yazılar bazen çileye dönüşebiliyor. Önce ekran görüntüsünün alınması, Photoshop veya bu tür bir programda boyutlandırılması ve daha sonra da sunucuya yüklenmesi derken bakmışız ki saatler geçmiş.

Geçtiğimiz hafta yayınlandığım 65 kullanışlı footer yazımın bir kısmını Windows Xp yüklü işyerindeki bilgisayardan bir kısmını da Windows 7 yüklü netbookumdan hazırladım. İşyerindeki bilgisayardan ekran görüntülerini tek tek alıp resim işleme programında boyutlandırdım. Ama bu işlem çok uzun sürdü. Akşam olup diğer bilgisayarıma geçince Windows Vista ve 7’de hazır olarak gelen Ekran Alıntısı Aracı’nı çalıştırdım. İnanılmaz derecede işlemleri kısalttı.

Ancak 500 pixel genişlikte olması gerekiyordu resimlerimin. Ben zaten resimleri kendi sunucuma değil Flickr’a yüklüyor ve buradan aktarıyorum. Flickr ise bizlere öyle bir güzellik yapıyor ki hangi boyutta olursa olsun 500 pixel genişlikte bir boyutunu almamızı sağlıyor yüklediğimiz resimlerin.

Böylece normalde 4-5 saatte yapmam gereken işi 2 saate yakın bir süre zarfında tamamladım. Eğer işyerindeki bilgisayardaki taktikle devam etseydim eminim ki o yazıyı halen yazıyor olacaktım 🙂

Boyutlandırma işlemi WordPress’de de var aslında. Resimleri sunucuya aktardıktan sonra resim detaylarından yüzde (%) olarak boyutlandırma var. Ve istediğimiz kadar resmimizi oransal olarak küçültebiliyor. Bu da Ekran Alıntısı Aracı’nın gerçekten çok işe yaradığının göstergesi.

Tavsiyem kesinlikle bu aracın kullanılmasından yanadır. Başlat/Programlar/Donatılar altında Windows 7 ve Vista’da bu araca ulaşmak mümkün.

Bir diğer tavsiyem de resimlere bağlantı vereceğimiz yazılardan yana olacak. Örneğin 65 kullanışlı footer yazımda her resimde ait olduğu siteye gitmek için bağlantılar bulunuyor. Özellikle resimlerini benim gibi dış bir kaynağa yükleyenler için resimleri numaralandırmak ve bir not defteri açıp oraya da numarayı hemen yanına da bağlantı adresini yazmak yine hız kazandıracaktır. Çünkü her resmin bağlantısını hafızada tutmak çok güçtür ve aşırı vakit kaybına neden olur.

Benim tavsiyelerim bu kadar, sizinkileri de dinlemeye her zaman hazırız. Yorumlarınızı esirgemeyin 🙂

Flickr Resim İndirme Aracı:Bulkr

En beğendiğim ve aktif olarak kullandığım resim paylaşım ağı Flickr resim indirme konusunda biraz cimri davranıyor. Cimri derken kendi resimlerimizi bile indirirken dört sayfaya uğrayıp resimlere ulaşabiliyoruz. Tabi bu işlem biraz fazla sıkıcı ve zaman alıcı. Şimdi bahsedeceğim araç yardımıyla bu süreyi zayi etmeden ve o kadar sayfanın arasında kaybolmadan indirebiliyoruz resmi. Araç Adobe Air tabanlı ve oldukça kullanışlı.

Araç genel olarak bakınca;

  • Kendi dosyalarımızın orjinal boyutlarını
  • Favori resimlerimizi
  • Herhangi bir fotoğraf koleksiyonunu
  • Kendi fotoğraf koleksiyonlarımızı
  • 6 farklı boyutta yine kendi fotoğraf koleksiyonumuzu
  • Arama sonuçlarında çıkan resimleri

İndirme imkanı sunuyor.

Bulkr adındaki bu aracı indirmek için buraya uğrayıp “install now” butonuna basmak yeterli.

Flickr’da Blog This Ne İşe Yarar

Yıllardır Flickr servisini kullanırım hem de paralı olan hesap türünden. Ama bir defa bile “Blog This” butonunu kullanmışlığım yoktur. Sabah hesabıma giriş yaptığımda fark ettim ben de bunu ve tıkladım. İlk tıklamada bir hesap türü seçip, hangi fotoğrafta bu butonu kullanıyorsak o fotoğrafın yayınlacağı servisleri önceden hesabımıza ilave etmek gerekiyormuş.Bunu yapmak da çok basit. Yayınlanmacak servisler listesinden servisi seçiyoruz. Buradan istediğimiz servisi seçiyoruz ki ben Twitter’ı seçtim. Daha sonra ilgili servisin Flickr ile olan protokolü ekranımıza gelecektir. Kullanıcı adımız ve şifremiz ile onay veriyoruz. Hepsi bu kadar. Bundan sonra Blog This butonuna basınca bir sayfaya yönlenip fotoğrafın yanına açıklmasını yapabileceğimiz ve “post” yapabileceğimiz yerde bulacağız kendimizi. Çok kullanışlı.

Fotoğraf-Pazar

Bir pazar gününü daha ziyaretler ve yeşillikler içinde geçirdim. Mutluyum, sevinçliyim. Solucanlarla dörtlü okey filan çevirdik. Naturel diye tabir edilen meyvelerden tattım ağaçlarından bizzat kopararak. Güzeldi yani. Resimlere şurdan veya Flickr‘dan ulaşabiliyorsunuz.

Çok Kullanılan 10 Servisin Cep Telefonu Sürümlerinin Adresi

Bir aralar çok yükselişte olan cep telefonundan internete bağlanmak ücretlerden dolayı bir süre kendini nadasa almıştı. Sonrasında kablosuz ağ sistemi yeteneği olan cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte yeniden yükselişe geçti. En sonunda ülkemize yeni gelen 3G ile tam bir tırmanış yaşandı. Yapılan telefon kampanyaları, internetin yaygınlaştırılmasına çok büyük bir vesile oldu. Haliyle internet servislerinin kullanımı da büyük önem kazandı. Birçok internet servisi için mobil sürümler hazırlandı ve aktif olarak kullanılıyor. Şimdi bunlara göz atacağız.

Continue reading