Fizy Kullanın Moruklar!

“Moruk” ağzıma nereden dolandı bilmiyorum ama en kısa zamanda geçse iyi olacak yoksa size moruk demem bilirsiniz. Neyse, son günlerde çevrimiçi müzik ile ilgili gelişmeler olduğunu teknoloji saylarında hep birlikte okuduk. Youtube, bir zaman sonra bir müzik hizmeti ile de karşımıza çıkmaya hazırlanırken Spotify kullanımı aldı başını gitti… Hepsi güzel hoş tabi ki de neden Fizy kullanmıyoruz? Hatta kullanmamakla kalmayıp bütün eleştirileri üzerine atıyoruz.

fizy-logo

Fizy, babasının hayrına elbette yapacak değil bu işi, onların da giderleri ve kazanmaları gereken paraları var. Nihayetinde bu işi zevk olsun diye yapmıyorlar. Böyle olunca Türkcell ile olan evliliği yetmeyip reklam aldı ki gayet mantıklı. Tamamen ücretli yapmak yerine ücretli ve ücretsiz iki seçenek sundu. Ücretsizde şarkıları dinliyorsun ancak reklamlara da katlanıyorsun. Ücretlide ise aylık 5,5 TL’ye  reklam yok, istediğin gibi sınırsız kullan, kısıtlama yok, listelere çevrimdışı ulaşım var.

Hepsini geçtim mobil uygulaması da çok güzel! Tüm bunlara rağmen neden kullanmıyorsunuz şu güzelim servisi anlamıyorum. Kullanın moruklar, gayet güzel işte.. İki gün sonra kapanır mumla ararız da iş işten geçer! Spotify değil Fizy kullanın, öpüyorum.

Turkcell Desteği Fizy’ye Yaradı mı?

Yerli olduğu için  ismini övünerek söylediğimiz müzik servisi Fizy, Müyap ile yaşadağı telif hakları sıkıntısından sonra kapatılmış ardından Turkcell’in desteği ile tekrar yayın hayatına dönmüştü. Bu olay ise Fizy için bir dönüm noktası oldu. Özellikle bu yıl yaptığı iyileştirmeler ve eklediği özellikler sayesinde üst seviye bir müzik servisi olduğunu gösterdi.

2011 yılı sonlarına doğru akıllı mobil cihazlar için ilk resmi uygulamasını yayınlayarak kullanıcılarına bu platformda da hizmet vermeye başladı. Tabi ilk uygulama olmasından dolayı hatalar yaşandı, yavaşlama sorunları ortaya çıktı. Ancak yapılan güncellemeler ile o sorunu ortadan tamamen kaldırdı. Hatta Soy Mobile ile anlaşarak yeni nesil Xperia serilerinde entegre olarak kullanıcısıyla buluştu.

Şu anda benim de test sürümünü kullandığım premium paketleri ortaya çıkardı. Bu paketler ücreti karşılığında satın alınarak sınırsız playlist, Android ve iPhone uygulamarda tam yetki ve ücretsiz indirilebilen yasal müzikleri beraberinde getirdi.

Fizy Mood’u daha önce duymuştuk ama Fizymix de bu yıla damgasını vuran yeniliklerden oldu. Radyo sistemi ile çalışan istenilen tarza göre yayın yapan kanallar ile kullanıcılara kolaylık sağladı.

Arama motorundaki filtreleme seçeneği, yenilenen müzik player, tekrar çalma özelliği, sesli arama yapma özelliği de yeni kullanıcı arayüzünde yerini aldı.

En yeni müzikler eskisi gibi birkaç ay sonra değil hemen anında arama sonuçlarında görünüyor. Bu sayede kullanıcılarına hem yasal hem de hızlı güncellenen bir veritabanına sahip olduğunu gösteriyor.

Fizy’ye her girdiğimizde ise yeni bir albüm tanıtımı bizleri karşılıyor. Buradan da Fizy’nin artık eskisi gibi öylesine bir müzik servisi değil ciddi ciddi işini yapan Türkiye’de müzik denince akla gelen ilk internet platformu olma çabasında olduğunu gözler önüne seriyor.

Özetleyecek olursak Turkcell desteğinden sonra Fizy aldı başını yürüdü. Başarılarının 2013 yılında da devam etmesini temenni ederek yazımı sonlandırıyorum.

 

Google Müzik

Geniş bant internetin yaygınlaşmasının ardından en çok nasibini alan sektörler müzik ve video oldu. Hem olumlu yönde hem de olumsuz yönde nasiplendi her iki sektörde. Olumlu yönü yasal müzik yayını yapan servislerin artması oldu. Olumsuz yönü de korsan piyasasının çok daha rahat hareket etmesine imkan vermesiydi. Artık insanlar para harcamadan müzik dinlemeyi daha çok seviyor şüphesiz.

Kullanıcılarına ücretsiz müzik yayını yapan ilk servislerden birisi Last.fm’di. Ancak servis bir süre bu hizmetini ücretsiz sağladıktan sonra ücretli hale getirdi.

Ben kendim de iki yıl kadar last.fm’i aktif olarak kullandım. Bir süre ücretsiz daha sonra da ücretli olarak dinlemeye başladım. Ancak geçtiğimiz ay ödeme sisteminden çıkarak servisdeki hesabımı pasif hale getirdim. Şöyle düşününce aylık 5 dolar iyi bir ücret. Bir de yaptığım istatistiklerde servisi eskisi kadar kullanmadığımın farkına vardım. Bunun sebebi de Fizy.

Ardından internetten müzik dinleme adına Fizy ile bir devrim yapıldı. Kullanıcılara “playlist” oluşturma imkanı sağlayan ve diğer servislerden çektiği müzikler ile çok geniş bir kütüphane sunan Fizy son zamanların en çok kullanılan müzik servisi olmayı başararak gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde Last.fm’i kısmen iğnelemiş oldu.

Bu pastaya artık bir ortak daha geliyor ki bunun adı Google. Google, dünden itibaren Hindistan’da müzik arama hizmetini sağlamaya başladı. Hizmetin sağlandığı sayfada öneri albümler de yer alıyor. Kullanıcı isteğine göre bunlardan seçim yapabiliyor veya istediği müziği arama yaptırıp dinleyebiliyor. Albümler Facebook, Twitter veya e-posta yolu ile paylaşılabiliyor.

İlerleyen günlerde diğer ülke kullanıcılarının da hizmetine açılacağını düşünebiliriz. Çünkü daha önce Çin kullanıcılarına bu hizmet sunulmuştu.

Fizy’nin ardından Google’ın da böyle bir hizmet vermesi müzik dinlemeyi seven her kullanıcının ilgisini çekecektir. Korsanın da kısmen önüne geçecektir. Çünkü böyle hizmet sunulmuşken kimse forumlarda veya ne olduğu belli olmayan sayfalar içinde “empi3” indirmek için kendini paralamayacaktır. İşin diğer bir ayağı da internet üzerinde dinlenen müziklerin sosyal ağlarda arkadaşlarla paylaşılması ki bu gün geçtikçe önem kazanıyor.