Kendi Chrome Temamızı Yapıyoruz

Yaygın olarak kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome’u güçlü kılan özelliklerinden birisi de özelleştirmelerin diğer tarayıcılara göre daha kolay yapılabilmesidir. Bu özelleştirmelerden birisi de temalardır. İndirilen değişik renk ve resim kombinasyonundaki temalar tarayıcıyı görsel açıdan daha iyi seviyelere getirmektedir. Bu yazımda ise kendi istediğimiz resim ve renklerde kendi temamızı nasıl yapacağımızı anlatacağım.

İlk olarak My Chrome Theme eklentisini indiriyoruz. Ardından tarayıcı ekranında bulunan “Chrome Temam” bağlantısına tıklıyoruz.

1-Resim Yükleme

Bilgisayarımızdan veya kameramızdan aktaracağımız resmi arkaplan olarak kullanacağız.

2-Resim Konumu ve Düzenini Ayarlama

Resmi tüm ekrana kaplatma, döşeme veya alt,üst,orta, gibi konumlara küçük resim olarak yerleştirme imkanını buluyoruz.

3-Renk Düzenini Ayarlama

Baloncuklara tıkladığımız zaman istediğimiz yerin renk düzenini belirleyebileceğimiz renk paleti ile karşılaşıyoruz.

4-İsim Verme ve Kaydetme

İsim ve açıklamaları ekledikten sonra temamızı kaydediyoruz. Temamızı bu aşamadan sonra ister bağlantı adresini kaydedip paylaşabilir istersek hemen indirip kullanmaya başlayabiliriz.

Facebook Mesajlarını Tek Tıklama ile Silme

Her gün özelliğine özellik katan Facebook’un en büyük eksiklerinden bir tanesi mesajların topluca silinmesine imkan sağlamaması olsa gerek. Mesajları silme bölümünde kişilerin her yazdığı mesajı tek tek silmek gerekiyor. Ancak bu uygulama kullanıcıların sadece mesajları silmesi için birkaç saat ayırmasına neden oluyor. Bu durumdan yakınan benim gibi kullanıcıların imdadına küçük bir Chrome eklentisi yetişiyor.

 

Mesajları tek tıklama ile nasıl sileriz?

1- Chrome için Facebook Fast Delete Messages eklentisini indiriyoruz ve kuruyoruz.

2- Facebook Mesajlar bölümünde eklentiyi kurduktan sonra Delete All butonu karşımıza çıkacaktır. Butona bastığımız anda o sayfadaki bütün mesajlar temizleniyor.

l

İnternet Tarayıcılarında Son Durum

İnternet tarayıcısı geliştiricileri son günlerde çok yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken tarayıcıların çekişmesi de görülmeye değer bir hal aldı. Şöyle biraz eskilere gidip Internet Explorer kullandığımız günlerde birkaç sayfa açıldığında oluşan görüntü kirliliğini hepimiz hatırlıyoruz. Bunun ardından Firefox sekme yapısı kullanan bir tarayıcı olarak karşımıza çıktığında ise bu özelliğini çok beğenip hücum ederek Firefox’u Internet Explorer’ın en güçlü rakibi haline getirdik. Derken Opera, Safari, Chrome ve daha irili ufaklı pek çok tarayıcı arenadaki yerini aldı. Ancak arenada en fazla tutulanlar ayakta kalabildi.

Şüphesiz şu anda en fazla kullanıcıya sahip tarayıcı Internet Explorer. Windows içerisinde varsayılan tarayıcı olarak gelmesinden dolayı birçok kullanıcı (bu kullanıcıları internet bilgisi bakımından alt sınıf olarak değerlendirmek de mümkün) bu tarayıcıyı tercih ediyor. Geçtiğimiz günlerde Internet Explorer 9 Beta yayınlandı. Yayınlanmasıyla birlikte en çok ilgiyi de web geliştiriciler gösterdi. Sebebi de web standartlarını daha önceki sürümlerde kendi kafasına göre algılayan, geliştiricileri kodlama esnasında duvara tırmandıran yapısının değişip değişmediğini görmek oldu. CSS3 tanıma gibi önemli bir özelliği barındırsa da çok fazla ses getiren bir olay olamadı. Yani rakiplerinin yanında şimdilik kan kaybetmeye devam edeceği aşikar.

Firefox cephesinde de durum çok farklı değil. Geçtiğimiz yıllarda tek dişli rakibi Internet Explorer iken son iki yıldır Google Chrome ile de kıyasıya bir rekabet içinde. Hatta son dönemlerde kullanıcıların şikayeti ile Firefox’u bırakıp Google Chrome’a geçenlerin sayısı bir hayli fazla. Kullanıcı şikayetleri de genelde fazla sistem kaynağı kullanımı, gereksiz çökmeler, yavaşlık ve bir dönem adından çokça bahsettiren Flash Player kaynaklı çökmeler oldu. Halbuki sekme yapısını yaygınlaştıran tarayıcı olarak kullanıcıların gönlünde taht kuran Firefox’un bu duruma düşmesi çok üzücü. Şu sıralar Firefox 4 üzerinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ederken 6 Beta sürümü de geçtiğimiz günlerde kullanıcılarla buluştu. Ancak yine çok sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Görünüm olarak Chrome’u kopya eden bir yapıya sahip olan tarayıcı için geliştiricilerin söyledikleri daha hızlı olacağı yönünde. Ancak şu anki değerlendirmeler pek de onu göstermiyor. Gerçi henüz stabil sürüm çıkmadı ancak gidişata göre iyi şeyler söylemek zor.

Google cephesi ise tarayıcı Chrome ile altın bir çağ yaşıyor diyebiliriz. Internetteki reklamları, duyuruları ve hızı sayesinde birçok kullanıcı şu anda Chrome kullanıyor. Sistem tüketimi bakımından Firefox’dan iyi seviyede olması Firefox’dan çok göç almasına sebep oldu belki de tarayıcı için. Ayrıca hız, kullanıcı arayüzü ve çok hızlı gelişen ve çoğalan eklenti desteği ile şu an en çok tercih edilen tarayıcı durumuna geldi. Web geliştiricileri güzel eklentileri için Firefox’u tercih ederken aynı eklentilerin Chrome için uyarlanmasıyla birlikte ilgi odağı oldu. Şu an her kesimden insanın kullandığı bu tarayıcı hakkında yapılan anketlerde de aynı sonuçları veriyor. Bir çok sitede yapılan anketin sonucuna göre şu anda en çok kullanılan tarayıcı Chrome. Onun da bir takım sorunları var elbette ama diğer tarayıcılar gibi darmadığın olmadı henüz. Tüm bu sebeplerden dolayı bir süre daha Chrome liderliğini sürdürecek ve eğer Firefox 4 bekleneni vermezse Internet Explorer’ın en ciddi rakibi olacak.

Safari ve Opera ise diğerlerine göre çekişmede biraz daha mütevazi duruyorlar. Opera yılların tarayıcısı olmasına rağmen yenilikleri çok hızlı yapamıyor. Daha çok mobil kullanıcıların tercih ettiği de göz önünde elbette. Safari’yi de yine belli bir kitle kullanıyor. Bu yüzden de adından çok fazla söz ettirmiyor.

Özetleyecek olursak şu an en çok adından söz edilen tarayıcı Google Chrome. Chrome’un gidişatı da diğer tarayıcıların beklentilere cevap verme oranına bağlı gibi görünüyor şu anda.

Firefox’dan Chrome’a Göç Var!

İnternetle ilk tanıştığımda her yiğit gibi ben de Internet Explorer kullandım. Hem de uzun süre… Blogumu kurduktan sonra Firefox ile tanıştım ve bir daha da bırakmadım. Önceleri bir sorununu görmedim ancak son 6-7 aydır hep sorunlar yaşadım. Ardı arkası kesilmeyen çökme sorunları en başta yer alıyordu. Hiç sebebi yokken kendi kendine çöken bir tarayıcı oldu son zamanlarda. Ancak eklentilerinden dolayı da bir türlü bırakamıyordum kendisini.

Bir taraftan da Google Chrome cephesindeki gelişmeleri izliyordum. Son yapılan Beta güncellemesi ile tarayıcı biraz daha güzelleşmişti. Bunun ötesinde eklenti dizininin duyurulması ve çok çeşitli eklentilerin burada yer alması beni ortadan ikiye böldü. Bir tarafta yıllardır kullandığım ve bir türlü vazgeçemediğim Firefox, diğer tarafta ise yenilikleri takip eden Chrome…

Üç tane kullandığım bilgisayar var ve hepsinde her iki tarayıcı da yüklü. İş yerindeki bilgisayar hantal olmasından dolayı Firefox’u açtığım zaman beni çileden çıkarıyor. Sadece Firefox açıkken bile düzgün video izlenmiyor, yeni web görsellerine sahip teknolojileri barındıran sitelerde kitlenme problemi yaşıyorum. Örneğin Friendfeed ve Facebook açıkken kasayı tekmelemek istiyorum çok derinlerden.

Netbook ise uzun zamandır Firefox’dan memnundu ancak son yaptığım birkaç eklenti güncellemesinden sonra bir türlü rayına oturmadı. Tema kullanıyordum ki onu iptal etmeme rağmen dikiş tutmadı bir türlü.

Evdeki bilgisayarımda ise bir sorun yok. Firefox da aynı seviyede çalışıyor Chrome da. Ancak diğer bilgisayarlarımı göz önüne aldığımda Firefox’un gerek işlemciyi gerekse diğer bileşenleri çok fazla rahatsız ettiği, ikinci bir program açtığım zaman bilgisayar işlemcisi kaç çekirdekli olursa olsun %100 etkilediği aşikar. %100 deme sebebim, Firefox’un açık olduğunu tamamen hissettirmesinden dolayıdır.

İşte tüm bunları göz önüne aldım, aynı makinelerde Chrome ile de denemeler yaptım. Dün akşam saatleri itibariyle tamamen Chrome tarayıcısına geçmiş oldum. Firefox’da kullandığım birçok eklentiyi de buldum tabi ki geçiş esnasında. Bu kullandığım eklentileri kategorilere ayırarak yazacağım zaten.

Şimdi işyerindeki bilgisayarda Chrome açıkken birkaç program daha açabiliyorum. Videoları takılmadan izleyebiliyorum internet üzerinden. Ayrıca FriendFeed, Twitter, Facebook ve yanında birkaç site daha açıkken tüm işlerimi halledebiliyorum. Netbook ise halinden çok memnun. Evde zaten sorun yoktu ama şimdi daha iyi oldu.

Kesin kararımı ise burada tekrar belirteyim; Firefox 4 çıkıncaya kadar Chrome’un son beta sürümünü kullanacağım. Firefox 4 çıktığında elbette deneyeceğim. Aynı sorunlar devam ediyorsa ebediyen Firefox’dan elimi ayağımı çekeceğim. Yok düzelmişse, Chrome gibi hızlı davranabiliyorsa yeniden barışabiliriz.