Beğeni Sitelerimizi Kolayca LinCut ile İşaretleme

Uzun zamandan beri beğendiğim bağlantıları kolayca bir arada tutabileceğim, işaretleyip yanına da o site ile ilgili notlarımı alabileceğim bir servis arıyordum. Aslında bu türde gerek Google, Delicious gibi servisler gerekse daha küçük çaplı servisler hizmet veriyor ama beni tatmin etmiyordu. Daha kolay kullanabileceğim bir servis gerekiyordu aynı LinCut gibi.

LinCut‘un diğer servislere göre avantajları, üye olmadan çok basit bir mantıkla hesap sahibi olmak (ID), bağlantı eklemenin kolay olması, profil sayfasının ister herkese açık istersek şifreleme yaparak sadece izin verilenlere özel hale getirilmesi, kullanım rahatlığı.

Servisin kullanımından bahsedelim biraz da. LinCut anasayfasındaki kısayolu tarayıcımızın yer imleri çubuğuna doğru sürüklüyoruz. Artık yer imlerindeki Lincut butonuna bastığımızda sayfa eklemek üzere ufak bir pencere açılacak ve başlık, adres, yorum (not) bilgilerini girip kaydediyoruz. Bir diğer kullanım şekli de adresi girmeden tarayıcımızda açık olan bir sayfayı eklemektir. Bunun için yer imleri çubuğundaki LinCut butonunu tarayıcımızın adres çubuğuna sürüklüyoruz ve adresin üzerinde bırakıyoruz. Başlık ve adres bilgileri otomatik olarak dolduruluyor ve bize sadece notumuzu iliştirmek kalıyor.

Profil görüntüleme esasında çok basit ancak bu tür servislerin az olmasından dolayı biraz karmaşık gelebiliyor gözümüze. Kaydediyoruz ama nereden göreceğiz bağlantılarımızı sorunu soruyoruz kendimize? İşte bunun yanıtı en başında kaçırılıyor. LinCut anasayfasında yer alan kısayol kutusunun hemen altındaki “your Lincut link” kısmında yer alan adres bizim bağlantılarımızı görüntüleyebileceğimiz yer. Onun dışında profilimizi yer imindeki Lincut butonuna basınca karşımıza gelen küçük penceredeki “view my bookmarks” bağlantısını takip ederek görebiliriz. Aslında bu bağlantı bizim profilimize çıkıyor.

Şimdi bir de şunu düşünelim; her oturduğumuz bilgisayarda yeni hesap almak zorunda mıyız? Tabi ki hayır. Oluşturduğumuz kullanıcı ID numarasını bir yere not ediyoruz ve diğer bilgisayarlarımızda LinCut sayfasına gidip LinCut ID kutucuğuna numaramızı yazıp “login” butonuna basıyoruz. Hepsi bu kadar, artık diğer bilgisayarlarımızda da aynı profili kullanabiliyor olacağız.

Bir de işin gizlilik kısmı var. Bu profili sonuçta herkes görüp müdehale edebilecek durumda. İşte burda da işin içine PIN kodu giriyor. Kendimizin oluşturacağı PIN numarası ile istediğimiz bağlantılarımızı veya profilimizi şifreleyerek gizleyebiliriz.

Genel olarak güzel ve kullanışlı bir servis olduğundan şüphemiz yok. Ancak her ne olursa olsun bir hesap paneli bir de kullanıcı ekranı yapılsa sanki daha güvenli ve daha güzel olacakmış gibi duruyor. Ama yine de kullanılmaya değer bir servis.