USB’den 3D Görüntü İzleme

Günümüz teknolojisini takip etmek bir hayli zor olsa gerek. Her gün yeni bir sistemle karşımıza çıkan elektronik cihazlar beraberinde birtakım sorunları da önümüze taşıyabiliyor. Bunlardan bir tanesi de 3D görüntü özelliğine sahip televizyonlar… Almamak bir dert almak bin dert. Bunun sebebi de henüz oturmamış ülke görüntü sistemimiz bulunurken çok üst teknolojiye sahip cihazlara sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Aynı 4G telefonlara sahipken daha çok düzgün bir şekilde 3G hizmetini alamadığımız gibi.

Hali hazırda 3D görüntüyü ücretsiz veren bir kuruluş maalesef yok. Ücretli olanlar da birkaç kanalı geçmiyor ve fiyatları el yakıyor. Hatta dört kanal dışında HD yayını bile ücretsiz izleyemiyoruz. Müşteri olarak gittiğimiz mağazalarda da “normal görüntüyü 3D’ye çevirebiliyor”, “USB’den istediğiniz görüntüyü 3D izleyebilirsiniz” gibi satışı kolaylaştıracak adımlar atılınca, bir de bunun üzerine mağazadaki demoları izleyince ikna olup alıyoruz televizyonu ve götürüyoruz eve.

Sorunlar bu anda başlıyor. Ne yaparsak yapalım mağazadaki görüntüyü alamıyoruz. Sonra da stres başlıyor, önce müşteri hizmetlerini sonra da aldığımız yeri suçlamaya başlıyoruz. İşte tam bu sırada teknolojiye bilinçli sahip olmamız gerektiğini anlıyoruz. Elimizin altında “internet” gibi çok önemli bir kaynak varken yeterli araştırmayı çoğu zaman yapmadan ürüne sahip oluyoruz.

Sorunlarından en büyüğü de 3D görüntü oluyor. 2D görüntüyü 3D’ye çevirme özelliği şudur; sadece normal izlediğimiz görüntüye biraz daha derinlik katıyor. Aslında yalancı bir 3 boyutlu görüntümüz oluyor. Gerçek 3D tabi ki bu değil! İndirdiğimiz 3D görüntüyü de televizyonda USB yardımıyla aktarmak istediğimizde sorunlar sarıyor yine etrafımızı. Bu sorunun temel kaynağı format uyumsuzluğu oluyor. “mp4” formatında bir 3D görüntüyü USB’den çalıştırsak bile gözlük devreye girmiyor yani görüntüyü tam anlamıyla yine izleyemiyoruz. Bazı televizyonlarda bu formatın da desteği olsa da genel olarak bakıldığında 3D görüntüyü USB’den “mkv” formatı yardımıyla ağız tadımıza uygun şekilde izleyebiliyoruz.

3D televizyonların birçoğu Smart Tv olma özelliğine sahip. Bu televizyonlarda Youtube gibi video paylaşım sitelerindeki 3D videoları da gerekli ayarları yaptıktan sonra izleyebiliyoruz.

Yeni CGI Teknolojileri ile Sanal Karakterlerin Geldiği Uç Noktalar

Yayına girdiğinden beri yenilikleri ve görüntüsüyle dillere pelesenk olan Avatar ile, animasyon teknolojisinin nerelere geldiğini biraz daha net gördük. CGI (Computer-generated imagery, Bilgisayar ile üretilmiş resim) merkezinde yardımcı hareket yakalama teknikleri kullanılarak oluşturulmuş karakterler hayatımıza gireli uzun süre olmuştu aslında, yüzüklerin efendisi filmindeki gollum karakteri, polar express filmindeki Tom Hanks’in makinist performansı benzer teknikler ile yansıtılmıştı.

Karakterler kadar mekanların da bu teknolojiler yardımı ile hazırlanması belki mavi ekran önünde oynayan oyuncuların performanslarını zorluyor olabilir ama bize belki hayal bile edemeyeceğimiz ortamların içine kolaylıkla sürükleyebiliyor.

İşte bu tarz gerçekçil karakter ve mekan tasarımına sahip animasyonlardan bir kaç örnek,

The Third & The Seventh

http://vimeo.com/7809605

9


http://www.youtube.com/watch?v=Rp3T0qjY04Y

Terminus


http://www.youtube.com/watch?v=667slY8WIyo