Bir cihaz ile internete bağlandığımız anda cihaza bir IP adresi atanır. Bu IP adresi her bağlantıda değişebildiği gibi ihtiyaç duyulduğunda sabit IP uygulaması yardımıyla her bağlantıda aynı adresi kullanılabiliyor. Günümüz teknolojisinde internete bağlanan cihazların fazlalığı nedeniyle mevcut sistem yetersiz kalabiliyor. Hem internetin büyümesi hem de cihaz sayısındaki artış IPv4’ü yetersiz kılıyor.

Şu anda dünya üzerinde yaklaşık olarak 4.3 milyor IPv4 adres bulunuyor. Akıllı telefonlar, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tabletler, televizyonlar hatta buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlar bile artık internete bağlanabiliyor. Bunu göze aldığımızda IPv4’ün daha da büyümesi gerekli.

Sonuç olarak IPv4 adresleri tükendi ve bugün itibariyle IPv6 lanse edildi. Tabi bu hemen IPv6’ya geçileceği anlamına gelmiyor. Öncelikle servis sağlayıcıların kendini hazırlaması gerekiyor. Sonra da kullanıcıların hem donanım hem de yazılım olarak hazırlıklı olması gerekiyor.

Eğer sisteminizin IPv6 için hazır olup olmadığını merak ediyorsanız buradaki testi uygulayabilirsiniz.

 

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

Bir cevap yazın

*