Uzun zamandır kafamda canlandırdığım yazıyı yayınlayabildiğim için çok mutlu olduğumu öncelikle belirtmek isterim. Yaklaşık bir yıldır düşünüyordum bu yazıyı 🙂 Birçoğumuzun blogu var ya da bir blogda yazarlık yapıyoruz. Bu yazımda kısmen blog yazarlarına da tavsiyelerim olacak ama daha çok blog yönetimi ve düzenlemeleri ile ilgili olacağı için blog yöneticilerini ya da sahiplerini daha fazla ilgilendiriyor. Bloglarımızda neyin yeri nasıl olmalı, blogda neler olmalı ve neler olmamalı üzerine birkaç tavsiyem olacak.

  1.  Blogumuza bir ziyaretçi gözü ile bakmalıyız. Yerleşimleri ona göre yapmalıyız.
  2. Blog içinde sayfa ulaşımları kolay olmalıdır. Yani navigasyon dediğimiz birim mutlaka yer almalıdır ve ziyaretçinin kolayca görebileceği bir biçimde yerleşimi yapılmalıdır.
  3. Blog içi arama motoru mutlaka bulunmalıdır. Hatta mümkünse erişimi kolaylaştırmak için etiket sistemi kullanılmalıdır.
  4. Kişisel ya da blog bilgilerinin bulunduğu bir hakkımda/hakkımızda sayfası ve ziyaretçilerin iletişim kurması için iletişim bölümü bulunmalı.
  5. Tasarım göze hoş gelmeli ama ziyaretçiyi yormamalı.
  6. Para kazanacağız derken ziyaretçiyi de itmemeliyiz. Bazı blogcu arkadaşlar yazıların en güzel yerlerine reklam kodu yerleştirmişler ki ben bu tür blogları sadece RSS’den takip ediyorum.
  7. Bütün blogların bir RSS adresi mutlaka vardır. Bu RSS adresini ufak da olsa bir ikon yardımıyla ziyaretçiye sunmalıyız ki bizi RSS’den takip etmek isteyenler RSS adresimizi aramak için kıvranmasınlar.
  8. Yazılar da mümkünse milliyet gazetesinin haber sayfasından kopyala yapıştır usulü olmamalı. Yani kısacası sahte (çalıntı) içerikten kaçınılmalı. Eğer çok yazarlı bir blogu yönetiyorsak yazarları da bu konuda bilgilendirmeliyiz.
  9. Yorum yazma bölümünü ziyaretçi didik didik aramamalı. Göz önünde bir yerlerde olmalı.
  10. SEO uğruna blogumuzu feda etmeyelim, ziyaretçiye verebileceklerimize yönelelim
  11. Twitter, Flickr gibi internet servislerini kullanıyorsak blogumuza entegre edersek çok güzel olur. Zira Twitter sayesinde anlık durumumuzu gösterebiliriz. Ben kullanıyorum şu anda ve anasayfanın en altında. Ben bunu ilerleyen zamanlarda en üstte alıp daha çok ilgi çekmesini bile sağlamak istiyorum.
  12. Zitaretçilerin geçmite yazılan içeriklere rahatça ulaşabilmesi için Arşiv bölümü oluşturulmalı.
  13. Muhtemel tarayıcı hatalarına karşı gereken önlemler alınmalı ve zaman zaman değişik tarayıcılardan blogumuza bakıp hataları düzeltmeliyiz.
  14. Kendimizin anlayacağı şekilde istatistikler tutmalıyız. Hatta bunu bizim yerimize yapan servisler kullanmalıyız. Bu geçmişimize bakarak ileride blogumuzda nelere yöneleceğimize karar verme sürecini kolaylaştıracaktır. Tavsiyem Google Analytics.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

14 comments

çok başarılı bir yazı olmuş, amatör yada profosyonel tüm blog yazarlarının işine yarayacak bilgiler dolu

Link değişimi konusuna değinmemişsin. Ben link değişimi için mail atan diğer blogcu arkadaşlara onları kırmadan, niye link değişimini kabul etmediğimi, link değişimini nasıl yaptığını bir güzel yazı ile açıklıyorum. inanın, bu mailime geri dönüşler olumlu ve anlayışlı yönde oluyor.

Bir de maillere cevap vermeyen blogcular var. Birşey demiyorum…

@Erdal, link değişimi konusunu ayrı bir yazı olarak ele almayı düşünüyorum.

@Erdal hazırladığın şu güzel yazıyı bizimle paylaşsanda gelip gidenlere aynı cevabı bizde versek. 🙂 Valla ben seviyesizce link isteyenlere cevap bile vermiyorum.

Ayrıca bazı blog’cularımız link konusunda çok pinti davranıyor.. 😛

7. maddeye ek: Bütün bloglardaki tüm yazıların hepsinin birer yorum RSS’si de olmalıdır. Yorum yazdığımız yazılara daha sonra yorum eklenip eklenmediğini kontrol etmek için e-mail uyarısına muhtaç olmamalıyız, ikide bir sayfaya girerek kontrol etmemize gerek kalmamalı.

WordPress’de yorum RSS’si koymaya zahmet etmeyen temalar/blogcular’ın üstesinden gelmenin en kolay yolu, yazının linkinin sonuna /feed/ eklemek. Ama tabi diğer sistemlerde yemiyor. 🙂

Ayrıntılı bilgi: http://www.ubenzer.com/wordpress-ve-yorum-rsssi/

Feed yardımıyla takip ettiğim bloglardansınız. Bu yazınızı görünce yorum yapasım geldi 🙂 Güzel bir yazı olmuş. Bence de Google Analytics, en iyi analiz servisi… Bu tür yazılarınızın devamını dilerim =)

Faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler, ben birde bu listeye şunu eklemek isterim, kararlarınızı çok hızlı almayın, iyice düşünüp tartıp öyle karar alın 🙂

Paylaşım için teşekkürler. Güzel bir çalışma.

Gerçekten bilgilendirici bir yazı olmuş.Bunu bloga başlayan tüm amatör blogcular uygulamalı bence.Ayrıca bu 14 madde daha yukarılara çıkarılabilir.Yani fikirler daha da çoğalabilir.Hatta şöyle bir şey olsa hiç de fena olmaz: Tüm blog sayfalarında(blog sayfaları derken;blogcu,blogger,wordpress vs..) blog açmadan önce bu maddeleri blog açacak kişinin okuayabileceği bir yere koysalar eminim daha bilinçli bir blog kitlemiz olurdu Türkiye adına.Ama kafasının dikine gidenler için bunları söylemek pek de mantıklı olmaz.Sadece ders alabilenler için maddeler olsa iyi olurdu.Yazınız için teşekkürler ayrıca…

Güzel yazı olmuş eline sağlık. Bloglar arama motoru dostu değil, öncelikli olarak ziyaretçi dostu olmalı.

Bir cevap yazın

*