Bundan birkaç sene önce rahmetli Sakıp Sabancı (nur içinde yatsın) katıldığı bir programda sunucunun şu sorusuna çok güzel bir cevap vermişti:”Efendim sizin şirketiniz Microsoft’un çok daha öncesine dayanıyor.Peki nasıl olur da Microsoft gibi kısa süreli bir şirket dünyanın en büyüğü olur”.Bu soru karşısında Sabancı ise “bilgi dünyadaki en büyük sermayedir.Ve Microsoft bugün bilgi satıyor ve dolayısıyla en büyük sermayeye sahip” ifadesine benzer şeyler söylemişti.Gerçekten de öyleydi Microsoft bilgi satıyor ve bunun karşılığını da alıyordu.Ancak son dönemlerde tek el olma stratejileri şirketi birazcık olsun geriletti.Tabi tek sebep bu değil.En büyük tehdit tabi ki rakiplerden geliyor.

Şu anda dünyada çok az kişinin Windows işletim sistemi dışında bir program kullandığını hepimiz biliyoruz.Ancak yavaş yavaş diğer işletim sistemlerine de göçler başladı.Özellikle de açık kaynak kodlu Linux dağıtımlarına büyük rağbet olduğunu gözlemliyoruz.Bunda artık donanım desteğinin, multimedia öğeleri Windows’dan eksiksiz şekilde barındırması ve tabi ki içinde her türlü değişikliğin yapılabilecek olması etkisi büyük.Artık profeyonel bilgisayar kullanıcılarının yanında amatör diye tabir edilen ya da başlangıç seviyesinde diyebileceğimiz kullanıclıar bile Linux’un uygun sürümlerini mükemmel şekilde kullanabiliyorlar.Son çıkan Ubuntu ve Türkiye’nin gururu Pardus bahsettiğim kullancılıarın çoğu tarafından tercih edilmeye başlandı.Tabi ki birçok kişi tarafından tercih edilme sebebi ise Windows’da varolan şeylerin içinde dönüp durmanız.Halbuki Linux ile birkaç kod ile mükemmel şeyler ortaya çıkartabiliyorsunuz.Windows içinde uzun ve zahmetli işlemlerin çabuk ve zahmetsiz yapılması da tercih sebepleri içinde.

Bir de her resmi kuruluşun tek tercihi Windows oluyor.Ancak güvenlik açıklarının dayanılmaz noktalara gelmesi bardağı taşıran en büyük damlalar oluyor.Bu sebepten olacak ki Almanya’daki resmi kuruluşlar Windows yerine Linux’u tercih etmeye başladılar.Geçen hafta okuduğum bir habere göre Almanya’daki bütün resmi kuruluş bilgisayarları Linux’a geçirilecekmiş.Bunda en büyük etken tabi ki güvenlik ancak bir de maliyet kısmı var.Şu anda bir Windows Xp lisansı 200 YTL civarında (sürümlere göre farklı olduğu için aşağı yukarı fiyatı).Ancak Linux bedava.Yani bütün bilgisayarları hesaba kattığınız zaman inanılmaz rakamlar ortaya çıkıyor.YAkın zamanda Türkiye de bu kervana katılacak.Linux tabanlı işletim sistemimiz Pardus’u artık resmi kuruluşlarda görmek olacak.

Son karşılaştırmayı da yeniliklerde yapabiliriz.Açık kaynak kodu ile oluşturulan programlar işletim sistemleri olsun hepsi yenilikler ile dolu.Ancak Microsoft bünyesindeki yazılımlarda yenilikler yapmak yerine varolan şeyleri farklı bir versiyon olarak gün yüzüne çıkarıyor.Üstelik ücretleri de el yakar derecede…

Şimdi kendi değerlendirmeme geldi sıra.Bana göre Microsofoft gibi bir dev asla bitmez.Ancak çevresindeki baskıların, rakiplerinin baskıların karşısında oldukça zor günler yaşayacağı da kesin.Ancak kafayı tazeleyip güzel fikirleri ve yenilikleri sunarsa da eski günlerine geri döneceğini tahmin edebiliyorum.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

6 comments

Hamdicim çok az bir kısım windows harici bir işletim sistemi kullanıyor demişsin,
Özellikle avrupa ülkeleri ve diğer gelişmiş ülkelerin windows kullanıcısı kadar olmasada hatrı baya bir sayılır macosx kullanıcısı var.

Ayrıca bir o kadarda unix tabanlı işletim sistemi kullananlar var. Yani microsoft zaten çoktan zorlanmaya başladı, bakarsanız vista bir türlü çıkamıyor erteleniyorda erteleniyor çünkü rakipleri daha hızlı güncelleniyor, ve daha güvenli daha özellikli.

Unix tabanlı sistemlerin şimdilik dez avantajı şudur; yeni başlayan biri için windows ‘a göre zordur, araştırmak öğrenmek ister, ve mac ve windows kullanıcıların kullandığı çoğu programın unix sürümü yoktur.

Oyun oynamakta bir hayli zordur. Ve bilgisayarı sırf oyun için kullananların sayısı neredeyse P ddir. Hepside windows kullanırlar ve asla diğer platformlara geçmezler buda open source sistemler için bir dez avantaj.

Ama şu varki bill amca ve şirketi artık tekelciliğini kaybetmeye başladı. Ve bazı konularda özgür yazılımların gücünü kabul etti. Bakınız firefox örneği ve mac ve linuxtan esinlenmiş özellikleri ile vista…

Geri bildirim: Driver info » Matroska

aslında avantajları ve dezavantajları başlığı altında toplsaydınız daha iyi olurmuş..

Bir cevap yazın

*