Yüksek hızda internetin gelmesiyle birlikte işyerimizdeki veya evimizdeki radyolar yerini çevrimiçi canlı yayın yapan radyoların sitelerine bıraktı. Aslında internetten radyo dinlemek çok avantajlı. Çünkü bulunduğumuz bölgede çekmeyen radyoyu bile canlı dinleyebilme şansına sahip oluyoruz. Ülkemizde çok fazla sayıda radyo var ve bunların canlı yayınlarını dinleyebildiğimiz internet portalları var. Bu yazımızda bilinen radyoların sitelerini inceleyeceğiz. Genel olarak durumun vahim olduğunu şimdiden söylemem mümkün.

1-Kanal Türk Radyo: İlk sıraya en beğendiğimi yazmak istedim. Kanal Türk Radyo Türk Sanat Müziği yayını yapan bir radyo ancak en beğendiğim yönü bu değil. En beğendiğim yönü bütün tarayıcılarda hiç sorunsuz çalışan, canlı yayınınında kalite kokan ve  sadeliği ile ön plana çıkan bir sayfaya sahip olması. Diğer radyoların sitelerinde birazdan bakacağız tarayıcılarda sorun yaşarken Kanal Türk’de böyle bir sorunumuz yok. Sayfa yerleşimmi olarak canlı yayın aracı tam olması gereken yerde. O anki yayını ve çalan parçayı gösteren bir kayan yazı mevcut. Sayfanın en altında da frekanslar yer alıyor. Yani bir tek sayfa ile birçok sayfada yapılabilecek işlev sağlanmış. Renkler ve grafikler de çok başarılı. Benim en çok beğendiğim radyo sitesi oldu.

2-Radyo D: Renk olarak kurumsal seçenekler kullanılmış ve tasarım olarak da fena sayılmaz. Anasayfa yerleşiminde teknolojik ve müzik haberleri, ayın allbümü kısmı ve popüler şarkıların göstergesi oldukça iyi düşünülmüş. Programlar, iletişim ve frekanslara ulaşım için kullanılan navigasyon da başarılı sayılır. Ancak herşey “Canlı Yayın” butonuna tıklandığında ortaya çıkıyor. Internet Explorer dışındaki tarayıcılarda canlı yayına erişim sağlanamıyor. Bu kadar bilinen ve sevilen bir radyonun internet sayfasındaki bu durum çok düşündürücü.

3-Power Türk: Eskiden beri çok beğendiğim bir radyo sitesiydi. Ancak son hali açıkcası beni şaşırttı. Tasarım olarak mevsime uygun bir tema seçilmiş ama pek de başarılı bir çalışma olmamış. Radyo sitesinde beklenilen biraz da sadeliktir. Zaten sayfanın en tepesindeki reklam içler acısı bir yerde. Anasayfada yer alan slider fena değil. Müzik haberleri, yeni çıkan albümler, ayın albümü kısmı çok başarılı düşünceler. Yine popüler parçaların gösterildiği kısım da buna dahil. Ancak içler acısı bir bölüm daha var. Canlı yayın için Power Türk bünyesindeki herhangi bir radyonun linkine tıkladığımız zaman çalıcı çalışmıyor. Görüntü var ses yok cinsinden. Üstelik hiçbir tarayıcıda çalışmıyor.

4-Slow Türk: Doğan Yayın Grubu’nun bir diğer radyosu olan Slow Türk’ün tasarımını açıkcası beğenmedim. Radyo olarak çok bilinir bir radyo ancak hem renk bakımından hem anasayfa yerleşimi açısından çok  çok geride. Aynı Radyo D gibi canlı yayın aracı da Internet Explorer dışındaki tarayıcılarda çalışmıyor.

5- Best Fm: Eskiden beri bildiğim bir radyodur. Açıkcası Kanal Türk’den sonra en beğendiğim radyo sitesi oldu. Canlı yayın aracının tarayıcılarda kusursuz çalışması artık iyi bir artı diyebiliriz. Renk uyumu ve tasarım açısından oldukça başarılı. Anasayfada popüler parçalar, günlük yayın akışı ve radyo programcılarının şerit dizilimi çok yerinde. Ancak sliderda yer alan haberlerin gündem değil de müzik haberleri olmasını yeğlerdik. Çünkü gündem haberlerini sunan binlerce site var ve müzikle ilgili bir siteye gündem haberin alınması çok uygun kaçmamış. RSS ile takip etme ve üyelik sistemi de artıları. Hem tasarım hem de işlev olarak çok iyi bir site.

6- Radyo Vatan: Arabada rastladıkça dinlediğim radyolardan biridir. Kaliteli parçaları buluşturuyor müzik sevenlerle. Ancak internet sayfası için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Siyah ve mavi ağırlıklı renk seçimi tamamen yanlış. Çünkü logosunda kırmızı renklerin hakim olduğu bir radyonun hele ki bu kadar bilinen bir radyonun bu kadar karamsar bir tasarım seçmesi ve bu tasarımın da artık nimet sayılan div değil de tablo yerleşim ile oluşturulması çok üzücü. Tek elle tutulur yanı canlı yayın aracının sorunsuz çalışması, çalışmasa bile Winamp veya Media Player ile dinleme seçeneğinin sunulmuş olması.

7- TRT Radyoları: TRT hem tv hem de radyo için aynı siteyi kullandığı için eleştriye çok da gerek kalmıyor. Radyoları için kısa yayın akışını veriyor ve ortak bir canlı yayın aracı kullanıyor. Ancak radyo kısmının sitesi için kendisini bir hayli geliştirmesi gerekiyor. Canlı yayın aracını da Silver Light eklentisi yükledikten sonra dinleyebiliyoruz Internet Explorer dışındaki tarayıcılarda.

8-Show Radyo: Yine çok beğendiğim radyo sitelerinden birisi oldu. Bir aralar içler acısı bir hali vardı ancak şu anda hem rakiplerine göre hem de eskisine göre çok iyi durumda. Haberler bölümü altında yayınlanan müzik haberleri, haftanın klipleri, haftanın albümü ve yeni çıkanlar bölümleri güzel düşünülmüş. Anket oldukça iyi yerde. Canlı yayın aracı tarayıcılarda sorunsuz çalışıyor. Biraz da siyah renkten kurtulsa daha güzel olacak ve yanar döner bannerlardan da aynı oranda kurtulması lazım.

9-Süper FM: İlk ofsaytı giriş sayfasında veriyor. Artık popüler sayfalarda yönlendirme ya da karşılama sayfası bulunmuyor ancak radyonun sitesinde “siteye giriş” yazan bir karşılama sayfası var. Anasayfa yerleşimi çok kötü ve banner sayısı çok fazla. Artık böyle şeyler kalmadı. Canlı yayın aracı da maalesef çalışmıyor. Belki de listenin en kötü siteslerinden diyebiliriz.

10- Joy Türk: Süper FM’in bulunduğu grupta yer alan bir diğer radyo kanalı da Joy Türk. Pop yayını yapan güzel bir radyo. Sitesine bakılınca Süper FM’e göre çok daha başarılı. İlk olarak diğer radyolarında klasik görüntülerinden sıyrılmış ve gri siyah tonlardan arınmış tek radyo sistesi olarak renk seçimini listenin en başarılısı olarak görüyorum. Müzik haberleri, popüler parçalar, yayın akışı bölümleri iyi ancak biraz daha belirgin olması gerekiyor. Anasayfada bulunan resim afişlerin bir kısmından sıyrılıp daha kullanışlı olan slider kullanılabilir. Tabi bunlardan önce Internet Explorer dışındaki tarayıcılarda da canlı yayın aracının çalışır hale getirilmesi gerekiyor.

Sonuç

İncelemeye göre radyolar kendi bünyelerindeki bilgi işlemcilere değil de bu işi profesyonellere bırakması gerekiyor bu işi. Birçoğu kendi bünyesindeki webmasterlara yaptırıyor ancak görüldüğü üzere ortaya güzel bir manzara çıkmıyor. Bir de siyah renk takıntısından kesinlikle kurtulmak lazım. Internet Explorer dışında tarayıcıların olduğunu da sağlam bir yere not almak ve düzenlemeyi ona göre yapmak lazım.

Benim nacizane fikirlerim bu kadar. Bir dahaki yazıda görüşmek ümidiyle, hoşçakalın.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Yazınızı beğendim sanırım ilk okuyanlardan biriyim ama bende hastalık dercesine gelen birşey var hata bulmak bana kızmayın sakın ama 😀 power türk tema seçimini yanlış olabilir bağlantı konusunda en sorunsuzu diyebilirim bence müzik türüne göre radyo sayfasıda hatrı sayılmayacak derecede degil İnternet explorer, Firefox ve Operada denedim ve gerçekten sorunsuz bir site ikinci olarak radyo vatan gerçekten dediğinize katılıyorum siyahtan kurtulmak gerek artık ama onunda baglantısını sadece İnternet explorerda dendim ve sorunsuz bir yayınakışı var

Her ne kadar radyo dinleme alışkanlığım olmasada (derlemeler) dursun bir köşede (: Sağolsun ofistekiler akşama kadar canlı müzik yapıyor, gerek kalmıyor yani. 🙂

Bir cevap yazın

*