Uzun bir süredir elimde bulunan fotoğrafları yeniden paylaşıma açmak için araştırma yapmaktaydım. Bilgisayarımda bulunan ve sürekli yeni fotoğraflar çekerek arşivime eklediğim fotoğrafların, internet bu kadar üst seviyede hizmetler sunarken bilgisayarda saklayıp tozlandırmamnın hiçbir anlam taşımadığını anladım. Daha önce Erhan’ın kendi alanımı ve sistemimi kullanarak WordPress’e eklenti olarak kurduğu FGallery’i kullanıyordum. Fakat sunucumum güvenlik ayarlarından dolayı FGallery maalesef sorun çıkarttı. Sonrasında birkaç eklenti daha denedim fakat hiçbiri zevk vermiyordu. Bütün bunlar ile birlikte geniş çaplı bir araştırmaya da kalkışmış oldum. Ve nihayet yeniden Galeri‘yi aktif hale getirdim.

ilk önce kendi sitemde çalışabilecek eklentileri araştırdım fakat hepsi hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Ya ben onları beğenmedim ya da onlar beni 😀 Bu yüzden bu işi kendi sitem üzerinden yani kendi alanımı kullanarak yapmaktan vazgeçtim. Bu hizmeti sunan servisleri incelemeye başladım. Bir süredir aklımda olan Flickr’ı da kenarda en iyi alternatif olarak tutmaya devam ediyordum. ilk önce birkaç adı duyulmamış servise gözattım fakat hepsi hüsran. Hiçbirinin WordPress ile ilgili bir eklentisi ya da entegre için bir avuç kodu bile yoktu. Asıl amacım; dışarıdan bir servisi kullanıp eklentisi ile WordPress’e entegre etmek ve güzel bir şekilde kullanmaktı. isteklerimin doğrultusunda sıra iki dev servise bakmaya gelmişti.

Google Picasa Web albüm ile biraz seviştikten sonra bana uygun olmadığını anladım. Albüm güzel, sınırlama yok herşey mükemmel fakat eklenti bulabilmek gerçekten çok yorucu. Birkaç eklenti elde ettim etmesine fakat bunlar da ya RSS ile alıpsadece albüm başlıklarını gösteriyor ya da benim seçtiğim herhangibir albümdeki resimleri sitemin uygun bir yerinde değiştirerek göstermeye yarıyordu. Benim aradığım yine bu değildi. Ben FGallery’nin yerini tutabilecek bir eklenti ve buna uygun bir servis arıyordum.

Picasa’dan da ümidi kesince kenarda tuttuğum Flickr‘a el attım. Flickr‘ı kenarda tutmamın yegane sebebi ise albümlerin yerini alan “photoset” olayının ücretsiz sürümde sadece üç tane ile sınırlandırılmış olmasıydı. Onca fotoğrafı üç kategoride nasıl sunabilirdim? Onun yanında günlük yüklemede sınırlama olması ve yine toplam alanın da sınırlandırılmış olması Flickr‘a en son bakmama neden olan sebeplerdi. Çevremde ücretli hesabı kullanmaları ve verdikleri referanslardan sonra da Flickr‘a biraz daha ısındım. Ve nihayetinde 24.95$ ücret ödeyerek özel hesaba ben de geçtim. Flickr‘ın ücretli hesabında kullanıcılara sunduğu olanaklar ise çok güzel. Sınırsız “photoset”, sınırsız yükleme ve aynı anda oldukça fazla dosyayı yükeyebilme olanağı… Hepsi gerçekten mükemmel. Verdiğim ücretin yıllık olduğu düşünülürse aylık 2$ civarında bir ücret ile mükemmel bir fotoğraf galerisine sahip olmuş oluyorum.

Flickr‘dan ücretli hesaba geçmekle herşey bitmiş olmuyor tabi ki. Asıl amacıma, yani WordPress ile düzgün çalışabilen bir eklentiyi bulup sitemde Flickr altyapısını kullanarak bir galeri oluşturmaya çalışıyordum. Flickr‘ın kendi yardım sayfasında önerdiği Falbum eklentisini inceledim ve Gürkan ile birlikte kurduk. Sonrasında temaya entegre etmede birkaç problemin dışında büyük bir olay yaşamadım. Herşey tam istediğim gibi olmuş, hatta beklediğimden daha fazlası da oldu. Sitemden Galeri linkine tıklandığında fotoğraf galerim açılıyor ve sanki fotoğraflar kendi sunucumdaymış gibi görünüyor. Üstelik yeni nesil janjan oyuncağı “lightbox” da unutulmamış. Resim açılışlarında ve gereken geçişlerde kendisi kullanılmış. Şu durumda fotoğraflarımı Flickr hesabıma yüklüyorum, gereken ayarları orada yapıyorum ve eklenti sayesinde sitem üzerinden güzel bir şekilde yayınlayabiliyorum. Sitemin alanından ve baş belası bandwithden kayıp yaşatmadığı düşünülürse gerçekten ayda 2$ gibi komik bir rakam ile güzel bir fotoğraf galerisine sahip olmuş oldum.

Falbum eklentisi ise gayet başarılı. Sayfada albümleri istediğiniz düzene göre sıralıyor. Son eklenen fotoğrafları en üstde bir albüm olarak göstermesi de güzel düşünülmüş. Fotoğraf bilgilerini eğer siteye yönetici olarak girerseniz direkt kendi siteniz üzerinden değiştirmeniz mümkün kılınmış. Albümlere girince fotoğraflara, fotoğraflardan da açıklama sayfası ve büyük haline geçiş yapabiliyorsunuz. Eklentinin ayarlarında ise ajax kullanımı opsiyonel olarak sunuluyor. Sayfada kaç albüm, albümlerde kaç fotoğraf gösterileceğini de siz ayarlayabiliyorsunuz. Bunun yanında fotoğrafın değişik boyutlarına ilişkin linklerde her fotoğrafın detay sayfasında ziyaretçi ile buluşturuluyor. Albümleri slayt gösterisi olarak izletebiliyor. Eklenti şimdilik ingilizce fakat vakit bulunca Türkçe’ye çevireceğim.

Sonuç olarak Flickr‘dan özel hesap almakla doğru bir karar verdiğimin farkına vardım. Eğer ücretini karşılayabilirseniz gerçekten bir an bile düşünmenize gerek yok, hemen Flickr‘dan bir özel hesap edinin. WordPress ya da başka bir sistem kullanıyorsanız da eklentiler ile sayfanıza entegre edip birlikte çalıştırın. Sitemin galerisine şuradan, Flickr hesabıma da buradan ulaşabilirsiniz.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

2 comments

Oh be açıldı sonunda valla herkes baksın süper galeri yapmış Hamdi baba ellerine sağlık dostum

hamdi birkaç yer türkçeleştirmek gerekiyor 😉 Bir ara ona da ek atarsın, eline sağlık, güzel olmuş

Bir cevap yazın

*