jQuery 1.4.3 yayınlandı

Hafta sonu jQuery’nin yeni versiyonu olan 1.4.3 yayınlandı. 1.4 versiyonunda bulunan bazı hataların düzeltilmesinin ve performans arttırımın yanı sırada 4 tane de yeni fonksiyon eklenmiş durumda. Ayrıca kütüphanenin tüm kodlama standartları JSlint kontrolünden geçecek şekilde tekrar düzenlenmiş ve bazı bağıl metodlardan kurtulunarak kütüphane içinde tam modülerlir sağlanmış.

Yenilikler içerisinde en göze çarpan  kısımlar ise, HTML5 data desteğinin eklenmesi ile CSS modülün baştan yazılması olmuş.

Yeni eklenen fonksiyonlardan belki de en önemlileri, jQuery.type() ve jQuery.isWindow() fonksiyonları olmuş. Bu iki özellikden birincisi, ilgili nesnenin türünü ve boşsa geri dönecek değerin “undefined” mı yoksa “null” mu olacağını kestirebilmenize yarıyor. Özellikle kontrol mekanızmalarında fonksiyonun doğru çalışmasını sağlayabilecek bir fonksiyon olmuş. jQuery.isWindow() fonksiyonu ise, kodunuzun gerçek bir tarayıcı penceresinde mi yoksa iframe içerisinde mi çalıştığı kontrol etmeye yarıyor.

jQuery 1.4.3 sürümü ile alakalı tanıtım yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Yeni eklenen ve yenilenen fonksiyonlara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Eklenti Kurmadan Alabileceğiniz 5 WordPress Güvenlik Önlemi

WordPress blog aleminin dominant yazılımı olmaya devam ediyor ve yeni çıkan 2.9 versiyonu ile gelen birçok yeni özelliği ile tahtını daha uzun süre kimseye kaptıracak gibi durmuyor. Yazılım bu kadar popüler olunca, saldırıları ve güvenlik açıklarını bulma çalışmaları da oldukça fazla oluyor. Ama basit önlemler ile wordpress yazılımınızın ve blogunuzun güvenliğini sağlayabilirsiniz.


Resim: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

1. Güvenli bir şifre kullanın

WordPress’in yönetim paneline erişilmesinde saldırıyı yapan kişinin önüne koyacağınız en büyük engellerden birisi güvenli bir şifre kullanmaktır. Otoritelerce güvenli kabul edilen şifreler ise en az 8 karakterden oluşmuş ve içeriğinde büyük ve küçük harfler, sayılar ve noktalama işaretleri ile özel karakterler bulunan şifrelerdir. Örnek olarak qB)27w$i% güvenli kabul edilebilecek bir şifredir. Bu tarz güvenli bir şifreyi sadece yönetim paneline erişim şifreniz olarak değil, aynı zaman da veritabanınız için de kullanmanız güvenliğinizi daha da arttıracaktır.

Güvenli bir şifre oluşturmak için geçen yıl yayınladığımız şifre üreticinin yeni versiyonunu geçtiğimiz günlerde çıkarttık. 8, 10, 12 ve 14 karakterli güvenli şifreler oluşturmak için bu programı kullanabilirsiniz.


Resim: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

2. Dosya güvenliğinizi sağlayın

Dosya güvenliğinizi sağlamanın en basit yöntemlerinden biri .htaccess yardımı ile dosyalarınızın doğrudan erişimini sınırlamaktır. Örneği wordpress konfigurasyon dosyanıza (bu dosyanızın içerisinde veritabanı erişim bilgileriniz ve wordpressiniz için güvenlik anahtarlarınız bulunuyor) doğrudan erişimi engelleyebilirsiniz. Yapmanız gereken, .htaccess dosyanızın en sonuna aşağıdaki kodu eklemek.

# protect wpconfig.php
<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

Konfigurasyon dosyanızın yanı sıra, wordpress kurulumunuz bittikten sona mutlaka kurulum dosyanızı silin. Kurulum dosyanız wp-admin klasörü içerisinde bulunan install.php dosyasıdır.


Resim: djcodrin / FreeDigitalPhotos.net

3. Güvenlik anahtarlarınızı belirlemeyi ihmal etmeyin

WordPress konfigurasyon dosyanızda 4 farklı güvenlik anahtarınız bulunmakta, bunlar şifreleriniz veritabanına saklanırken ya da wordpress cookie dosyalarınız şifrelenirken, şifreleme işlemine katılan ekstra güvenlik anahtarlarıdır. Bu anahtarları ne kadar karmaşık ve uzun yaparsanız güvenliğinizi o kadar arttırmış sayılırsınız. Bu anahtarları belirtmediğiniz de wordpress tarafından kurulum esnasında belirtilen halleriyle kalacaklar ki (bunlar her kurulumda standart olarak kalıyor) davetsiz misafirlere kapınızı biraz açık bırakmış sayılıyorsunuz. Bu anahtarları değiştirmek için, wp-config.php dosyanızın 45 ile 48. satırları arasındaki kodları değiştirmeniz gerekiyor.

define('AUTH_KEY', 'put your unique phrase here');
define('SECURE_AUTH_KEY', 'put your unique phrase here');
define('LOGGED_IN_KEY', 'put your unique phrase here');
define('NONCE_KEY', 'put your unique phrase here');

Orjinal halleri yukarıdaki gibi olan anahtarlarınız da ‘put your unique phrase here’ kısmını tırnakları silmeden belirleyeceğiniz kendi anahtarlarınız ile değiştirebilirsiniz. İsterseniz bu anahtarları belirlemek için wordpress’in kendi güvenlik anahtarı üretme servisini kullanabilirsiniz, isterseniz yine bizim hazırlamış olduğumuz şifre üreticide bulunan “blowfishes” kısmından oluşturabileceğiniz 32 yada 64 karakterli anahtarlardan birini kullanabilirsiniz.

4. WordPress yazılımınız güncel tutun

Her bilgisayar programında olduğu gibi, en güvenli sayılan sürümün en güncel olan sürüm fikri wordpress için de geçerli. WordPress kullanımı sırasında karşılaşılan problemlerin giderilmesi ve yeni güvenlik önlemlerinin oluşturulması her yeni versiyon ile gelişmekte ve hatalar giderilmekte. Güncel versiyon kullanarak daha az hatalı ve daha güvenli bir yazılım sahibi olarak blogunuzun sorunsuz çalışmasını garantiye almış oluyorsunuz.


Resim: Danilo Rizzuti / FreeDigitalPhotos.net

5. Yüklediğiniz eklentilere dikkat edin

Eklentiler belki de wordpressin bu kadar popüler olmasının ana ögelerinden biri. Ama aynı zamanda wordpressinizin bozulmasının ya da düzgün çalışmamasının ana sebeplerinden biri de olabilir. Bir eklentiyi blogunuza eklediğiniz, o eklentinin bütün sisteminize ve veritabanına erişmesine izin vermiş oluyorsunuz, bu yüzden kimin tarafından hazırlandığını bilmediğiniz ya da güvenliğinden emin olmadığınız bir ekletiyi blogunuza kurmayın. Kullanacağınız bir eklentinin wordpress tarafından onaylanmış ve wordpress’in eklentiler sayfasında yayınlanmış bir eklenti olmasına dikkat edin.

Yeni CGI Teknolojileri ile Sanal Karakterlerin Geldiği Uç Noktalar

Yayına girdiğinden beri yenilikleri ve görüntüsüyle dillere pelesenk olan Avatar ile, animasyon teknolojisinin nerelere geldiğini biraz daha net gördük. CGI (Computer-generated imagery, Bilgisayar ile üretilmiş resim) merkezinde yardımcı hareket yakalama teknikleri kullanılarak oluşturulmuş karakterler hayatımıza gireli uzun süre olmuştu aslında, yüzüklerin efendisi filmindeki gollum karakteri, polar express filmindeki Tom Hanks’in makinist performansı benzer teknikler ile yansıtılmıştı.

Karakterler kadar mekanların da bu teknolojiler yardımı ile hazırlanması belki mavi ekran önünde oynayan oyuncuların performanslarını zorluyor olabilir ama bize belki hayal bile edemeyeceğimiz ortamların içine kolaylıkla sürükleyebiliyor.

İşte bu tarz gerçekçil karakter ve mekan tasarımına sahip animasyonlardan bir kaç örnek,

The Third & The Seventh

http://vimeo.com/7809605

9


http://www.youtube.com/watch?v=Rp3T0qjY04Y

Terminus


http://www.youtube.com/watch?v=667slY8WIyo

Yeni Nesil Popuplar 1: jQuery Lightbox Eklentileri

2000li yılların ilk başlarında yaşadığımız popup kabuslarından sonra popup engelleyici programların çoğalması ile yazılımcılar yeni arayışlara başladılar. Asıl amacı yeni nesil bir popup gösterici olmasa da, birçok yazılımcı için 2006 yılında Lokesh Dhakar‘ın hazırladığı lightbox fotogaleri uygulaması sadece fotogaleriler için yeni bir dönemi değil aynı zamanda popuplar ve websitesi uygulamaları için kullanılmaya başlayacak bir çok uyarı, tanıtım ve işlem pencerelerinin de hazırlanmasına öncülük etti. Continue reading

Yeni Başlayanlar için jQuery

Son yıllarda javascript kütüphanelerinin artması ve gelişmesiyle web sayfalarının çehresi oldukça değişti. Artık javascript animasyonlarının daha kolay yapılabilmesi, kütüphaneler ve eklentileri sayesinde hazırlanan aksiyonların tekrar tekrar kullanılabilmesini sağladı. İleri seviyede yapılan çalışmalarla flash animasyonlara taş çıkaran javascript tabanlı siteler hazırlanmaya başlandı. Ayrıca sayfalarımızın vazgeçilmezi olan bir çok uygulamanın da (lightbox, tooltip, ajax) ana kaynağı oldu bu kütüphaneler.

Şimdiki yazımızda, bu kütüphanelerden en çok bilinenlerinden biri olan ve eklenti bakımından en zengini sayılan jQuery kütüphanesinin sayfalarımıza eklenmesinin nasıl yapılacağını öğreneceğiz. Continue reading

Projelerinizde Kullanabileceğiniz 11 jQuery Araç İpucu (ToolTip) Eklentisi

Web sayfalarını hazırlarken kimi zaman yerden kazanmak için, kimi zaman bilinmeyen bir terimi açıklama için, kimi zaman da yapılması gerekenleri anlatmak için, arayüz tasarımcıları bolca araç ipucu baloncuklarını kullanırlar. Genel olarak metin bazlı içeriğe sahip olan bu araç ipuçları, tasarıma ve kullanım yerlerine göre farklı içerik ve görünümlere sahip oluyorlar. Hepsinin bilinen ortak özellikleri arasında ise, metin bazlı içerik, fare ilgili alan üzerine gelince görünme bulunuyor. Kullanışlı olduğunu düşündüğümüz jQuery javascript kütüphanesi kullanılarak hazırlanmış 11 tane araç ipucu eklentisini derledik. Continue reading

PHP Çalışmalarınız İçin Apache, PHP ve MySQL Kurulumu

Blogunuzda, hazırladığınız web sitesinde yapacağınız bir çok değişikliği, dosyalarınızı her seferinde sunucuya yüklemeden önce kendi bilgisayarınızda kuracağınız bir lokal sunucu ile kontrol edebilirsiniz. Özellikle son yıllarda kullanımı çok yaygınlaşan bloglar ile hemen hemen her blog sahibi bir lokal sunucuya ihtiyaç duymaya başladı. PHP derslerimizin birinci adımı olarak bu ilk dersimizde bilgisayarımıza XAMPP programı yardımı ile bir lokal PHP sunucusu kuracağız. Continue reading

Google’dan DNS hizmeti

Geçtiğimiz gün Google herkesin kullanımına açık bir dns hizmetini duyurdu. Yaptıkları açıklamaya göre bu interneti daha hızlı hale getirmek için yaptıkları çalışmalara katkı sağlayacakmış. Henüz beta aşamasında bulunan hizmetlerini 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 DNS adreslerinden veriyorlar. Hizmet yeni başladığı için OpenDNS ile sahip olduğumuz gibi bir yönetim paneli ve gelişmiş kullanıcı arayüzü bulunmuyor. Sadece DNS adreslerini yazıp internette gezmeye başlıyorsunuz. Continue reading

Bugün ikinci bir “Merhaba Dünya” yazısı yazıldı

Herkese merhaba,

Bir kısmınız beni tanıyordur, bir kısmınız ile de yeni tanışacağız. Hamdi dün twitterda bir süprizden bahsetti, o süprizin bir kısmı benim (kendimle alakalı kısa bir tanıtım yazdım tabi ki), kalan kısmını ise twitter, facebook gibi mecralardan Hamdi’yi takip edenleriniz tahmin edecektir belki, bir aksilik olmazsa yıl başı itibariyle sitede tasarım değişikliğinden, kapsam ve işleyiş değişikliğine kadar bir dizi yeni düzenlememiz olacak.

Continue reading