WordPress ile yakından ya da uzaktan temas kuran herkes mutlaka bir sorunla karşılaşmış, birilerine sorunu için yardım istemiştir ya da isteyecektir. Fakat WordPress ile ilgili sorunlarımızı çözerken biraz daha gayretli olmamız gerekiyor. Peki bu nasıl olacak? WordPress ile ilgili sorunumuzu nasıl çözeceğiz?

Buradaki işlemleri belli adımlara göre sıralayacağım. Problem çözümünde hangi yöntem ile başlayacağımızı…

  1. Eğer bir hata alıyorsak; bu durumu ilk önce kendimiz internette araştırmalıyız. Tabi ki ilk bakacağımız yer WordPress Türkiye’nin forumu olacak. Ama burada da biraz kendimiz çaba göstermeliyiz. Hemen sorun için bir başlık açmak yerine önce forumda problemimizi arama motorunu kullanarak arattırma yapılmalı. Zaten sık karşılaşılan bir sorun ise karşımıza birçok başlık çıkacaktır.
  2. Peki başlık çıkmıyorsa ne yapmalı? Tabi ki yine hemen başlık açılmamalı. Bu sefer Google’ın Türkçe sayfalarında aratılmalı sorun. Belki birileri bu problemle karşılaşmıştır daha önce. Cevabını Google’da bulmak da muhtemeldir.
  3. Yine sonuç alamıyorsak foruma konu başlığı en uygun biçimde seçilerek yeni bir konu açılabilir. Konuda da açıklamalı olmak gerekiyor tabi ki. Bazen öyle şeyler görüyorum ki başlık farklı, konuyu zaten anlayabilene aşk olsun. Sonuçta biz derdimizi başka kişilere çözmesi için buraya yazıyoruz. Kendimiz yazdığımızı anlayabiliriz fakat önemli olan karşıdaki insanın onu anlamasıdır. Bunun için sorunu ya da konuyu en açıklayıcı biçimde yazmalıyız. Sorun ne zaman ortaya çıktı, tam olarak verdiği hata nedir vs. bilgileri de mutlaka yazmak gerekiyor. Hatta mümkünse sorunun görülebilecek adresini de notlara yazmak icabet eder.
  4. Konuyu açtım foruma diye yan gelip yatmak yok tabi ki. Sorunla kimse ilgilenmeyebilir. Çünkü kimse sizin sorununuzla ilgilenmek zorunda değildir, bunu aklımızdan çıkartmamak lazım. Diğer taraftan araştırmalara devam etmek gerekiyor. Yine Google kullanılabilir bu konuda. Bu sefer Türkçe içerik aramak yerine yabancı kaynaklarda aratma yapmak daha doğru olacaktır. Çünkü yabancı sitelerde konular daha ayrıntılı, resimli, videolu anlatılıyor olabilir. Eğer yine bulamamışsak WordPress’in genel forumuna bakabiliriz. Zaten bu forumda mutlaka o hataya ulaşmış kişiler vardır. Sorunu arattığımız zaman önümüze yüksek ihtimalle sonuçlar çıkacaktır. Çünkü WordPress Türkiye’nin forumuna açtığımız konu ile ilgilenen insanlar da buralara bakacaklardır ilk olarak.
  5. Eğer sorun bunların hepsini aştıysa hiçbir cevap bulunamamışsa WordPress’in genel forumunda da bir başlık açabiliriz.
  6. Eğer bu aşamaya kadar sorunumuzu çözdüysek WordPress Türkiye forumunda açtığımız konuya geri dönüp sorunun çözümünü de güzel bir biçimde yazmak en güzelidir. Hem sorunun çözüldüğünü diğer insanlar anlar hem de bu hata ile sizden sonra karşılaşabileceklere yol göstermiş olursunuz.
  7. Mutlaka bu işlemlerden sonra bir çözüme ulaşacağız.
  8. Eğer sorunumuz tema ile ilgiliyse ya da tasarım ile ilgiliyse bu zaten WordPress’i çok ilgilendirmiyor. Mesela temadaki yazı alanını genişletmek vs. bunların hepsi CSS konusuna girer. Onun için temadaki style.css dosyası açılıp “width” değerleri ile oynamalıyız. Ya da buna benzer şeyler. Tema ile ilgilenmeden önce HTML bilmemiz de gerekir. Hatta CSS de bilmemiz gerekir. Çünkü bazen öyle sorular soruyoruz ki karşıdaki insandan resmen otur benim temamı sen düzenle diyoruz. bu şekilde çözüme ulaşmamız da olanaksız.
  9. Eğer bu bilgilerimizin hiçbiri yoksa ne yapacağız? Hayata küsüp WordPress’i terk mi edeceğiz? Elbette hayır. Yine forumda uygun yere uygun başlıkla konu açmalıyız. Sonrasında ise yapmak istediğimiz yazmalıyız. Bunu yapmak istediğimiz fakat yapamadığımız sitenin de adresini mutlaka belirmeliyiz. Bunda amaç karşıdaki insan siteye girip bilgilerine yapısına bakabilsin. Hatta şunu da yapmalıyız; ilgili tema dosyasının kodlarını pastebin.ca‘ya yükleyip onun da linkini vermeliyiz.
  10. Bunları yaptığımız taktirde bir şekilde çözüm alacağımızdan emin olabiliriz. Foruma başlık açarken dikkat etmemiz gereken tek şey soruna karşıdaki bir insanın gözü ile bakmaktır.
  11. Eğer yine olmuyorsa WordPress ile ilgilenen sitelere ya da WordPress ile ilgilenen kişilerin bloglarından o insanlarla iletişim kurup soruyu sormak olacaktır. Ben seve seve cevap veririm emin olun.
  12. Son olarak herhangibir WordPress blogunda gördüğümüz birşey hoşumuza giderse onu forumlarda şurda burda arayacağımıza o blogun sahibi ile iltişim kurup yardımı ondan istemek daha mantıklı olacaktır. Yabancı/Türk blog fark etmez mutlaka soruyu oraya yöneltelim. Hem daha hızlı cevap verilecektir hem de en kesin çözüm olacaktır.

Bu yazdıklarımla WordPress-TR ekibinin hiçbir ilgisi yoktur. Tamamen kendi düşüncelerimi yazdım. Ha yazdım diye ben en üst makamdan mı çalıyorum? Elbette hayır. Ben de binlerce WordPress hatası ile karşılaşıyor ve yukarıda anlattığım yollardan çözüm bulmaya çalışıyorum.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

3 comments

Sorun çözmek için iyi yöntemler.. WP Türkiye ‘de neredeyse aranılan tüm sorunlara cevap çıkıyor.

Valla on numara yöntemler 🙂 ilk zamanlar stres ve karmaşa içindeyken şimdi daha rahatım 😉

Bir cevap yazın

*