Bundan sadece 4 sene önce video kayıtları genel olarak kasete çekim yapan kameralar ile kayıt yapılıyordu. En azından “dijital” dediğimiz çağ bu kadar etkili değildi. Muhtemelen kasete çekilen videolar da yine kasetten ya da cd’ye aktararak izlenebiliyordu. Lakin günümüzde onların hepsi çöpe gitmiş gibi. Artık direkt DVD’ye ya da hafıza kartı dediğimiz alnından öpülesi teknoloji ürünlerine kaydediliyor. Dolayısı ile bilgisayar ortamına aktarmak daha da kolay oluyor. Ancak bilgisayar ortamına girince de işin içine oldukça fazla detay giriyor. Mesela dosya formatı dediğimiz kavram ortaya çıkıyor. Ya da internetten indirdiğimiz bir videoyu bulunduğu formattan başka bir formata dönüştürmek gerekiyor. Bu liste uzayıp gideceği için kısacası çeşitli nedenlerle video formatlarını değiştirmek zorunda kalıyoruz. O vakit de bir video dönüştürücü programa ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımda birkaç ücretsiz video dönüştürme aracına değineceğiz. Araç diyorum çünkü hem masaüstü programları var hem de bu işi yapan internet üzerinde birkaç servis de mevcut.

Programların hepsini tek tek kurup denemem mümkün olmadığı için detaylarını da yazamıyorum. Yani detaydan kasdettiğim şey nasıl kullanıldığı, program arayüzünde neyin ne işe yaradığıdır. Bu konuda da affınıza sığınarak programların destekledikleri video formatları ve indirme adreslerini sıralamaya başlıyorum.

1-Quick Media Converter

Desteklediği Dosya Türleri:FLV, AVI, DIVX, XVID, MPEG, MPEG 2, MP3, MP4, MPEG4,Real Media TS QuickTime, PSP,iPod Iphone, WMV, VCD, 3GP, 3G2, M4A, AMR, H264, H263

İndirme Adresi

2-Super The Ultimate Video Converter

Desteklediği Dosya Türleri:3gp/3g2 (Nokia,Siemens,Sony,Ericsson), asf, avi (DivX, H263, H263+, H264, XviD, MPEG4, MSmpeg4 etc..), dat, fli, flc, flv (used in Flash), mkv, mpg (Mpeg I,Mpeg II), mov (H263, H263+, H264, MPEG4 etc..), mp4 (H263, H263+, H264, MPEG4), ogg, qt, rm, ram, rmvb, str (Play Station), swf (Flash), ts (HDTV), viv, vob, wmv, ac3, amr, mp2, mp3, mp4, mpc, ogg, ra, wav, wma.

İndirme Adresi(Sayfanın en altında)

3-Handbrake

Desteklediği Dosya Türleri:VIDEO_TS folder, DVD image, AC-3, LPCM, MPEG.

İndirme Adresi

4-Format Factory

Desteklediği Dosya Türleri:MPG, AVI, 3GP, FLV, MP4, MP3, OGG, WMA, M4A, WAV, JPG, BMP, PNG, TIF, ICO, Rip DVD.

İndirme Adresi

5-Videora iPod Converter

Desteklediği Dosya Türleri:avi, divx, xvid, flv, x264, vob, mpeg, DVD’s, YouTube, etc, MPEG-4, H.264.

İndirme Adresi

6-xVideo Service Thief

Desteklediği Dosya Türleri: Youtube, Google Video gibi video paylaşım sitelerindeki videoları AVI, MPEG1, MPEG2, WMV, MP4, 3GP, MP3 formatlarına çevirme.

İndirme Adresi

7-Free MP4 to AVI WMV MOV 3GP FLV Converter

Desteklediği Dosya Türleri: AVI, WMV, MPEG, MP4, ASF, VOB, 3GP, iPhone, MOV’dan 3GP’ye dönüştürme.

İndirme Adresi

İnternet Servisleri

1-Vixy.net: Youtube videolarını AVI, MOV, MPEG4, 3GP ve MP3 formatlarına dönüştürüyor. Benim favori servisim de bu.

2-Zamzar: Youtube videolarını istediğiniz ses ve görüntü formatına dönüştürüyor.

3-Movavi: Video paylaşım sitelerindeki videoları iPhone, iPod, cellphone, AVI, MPEG, MOV, FLV, MP4, 3GP, MP3 formatlarına dönüştürüyor.

4-Media Convert: 150 MB’a kadar olan video dosyanızı başka bir video formtına dönüştürebiliyor.

5-vConvert: Youtube videolarını WMV, MP3, 3GP, mov, MP4, MP3 formatlarına dönüştürüyor.

Benim gözüme çarpanlar bu kadar. Eğer sizin kullandığınız araçlar da varsa yorumlarda paylaşırsanız sevinirim. Başka bir makalede buluşmak üzere.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

7 comments

Selamlar. Listede olması gerektiğini düşündüğüm bir de MediaCoder isimli program da var. Açık kaynaklı olması ve düzenli bir şekilde dönüştürülmesinin yanısıra Türkçe arayüzü de var. Ancak önemli olan kısmı bir formattan diğerine yaptığı dönüştürme işleminin kalitesi. Zira bu tür programlarda önemli olan kısım bu bence. Mükemmel görüntülü bir videoyu dönüştürünce kötü görüntüler olabiliyor. MediaCoder’i çinli biri geliştiriyo. Birçok ödül de almış ve inanılmaz ayrıntılı ve aynı zamanda basit ayarları var. Neredeyse ilk çıktığı günden bu yana kullanıyorum ve kalitesinde emin olduğum bir alternatif video dönüştürme yazılımı olduğu için buraya da yazmak istedim.

Evet. Doğrudur. Bu arada yazıyı okumadan, aceleyle göndermiştim. Birkaç hata var. Kusura bakmayın.

Bende MediaCoder’i tavsiye edecektim ki Sağolsun SVG benden önce davranmış. MediaCoder şu ana kadar kullandığım en başarılı yazılım diyebilirim. Açık kaynak ve Türkçe arayüz olmasıda başka bir artısı…

Fakat MediaCoder pek acemi kullanıcılara hitap etmiyor. Genelde profosyonel kullanıma uygun bir kullanım tarzı var. Eğer sürekli video dosyaları ile uğraşıyorsanız kesinlikle MediaCoder kullanın ilk başta arayüzü kullanmada zorlanırsınız ama sonra alışırsınız…

Ben Quick Media Converter’ı indirdim fakar bir türlü mp4 fortmatındaki filmi TS’ye çeviremedim. Diğer formatlara çeviriyor ama sıkıntı yok. Acaba mp4 formatını başka bir formata çevirip daha sonramı çevirmeliyim. Ya da nasıl?Yardımcı olursanız memnun olurum.

Bir cevap yazın

*