Anlık bloglama servisi Twitter her yönü ile kullanıcısına esneklik sunabiliyor. Bunlardan en önemlisi de tasarım. Twitter, tasarımı kullanıcının kendi seçeceği renk ve arkaplan desenine göre ayarlamasına olanak sağlıyor. Bu da hem kullanıcının kendisini farklı biçimlerde ifade etmesini hem de bloglarımız gibi tasarımının farklı olmasını sağlıyor. Bu yazımızda Twitter hesabımızın tasarımını nasıl değiştiriceğimize göz atacağız.

Twitter hesabımıza giriş yaptığımız zaman sağ üst köşedeki menüde “setting” bağlantısına tıklıyoruz. Karşımıza gelen ayarlar sayfasında yine sekmeler göreceğiz. Bu seklemerden “design” yazana tıklıyoruz. Sayfa bizi servisin kendinde hazır bulunan temaları ile karşılıyor. İster bu tasarımlardan birini seçebiliriz istersek de “Change background image” ve “change design colors” seçenekleri ile kendimize özel bir tasarım yapabiliriz.

“Change background image” seçeneğini açtığımız zaman bize resim yüklememiz için bir dosya yükleme alanı açıyor servis. Buraya kendi istediğimiz bir arkaplan resmini yükleyebiliriz. Tabi arkaplanın  konumlandırma şekli ekranımızın çözünürlüğüne göre değişiyor. Mesela benim Twitter hesabımın arkaplanında 1280×1024 büyüklüğünde bir resim var. Bu resim işyerindeki 17″ monitörde bir kısmı görünmemek şartıyla az da olsa görünüyor. Evde ise 19″ monitör kullandığım için ve 1280×1024 çözünürlük seçtiğim için resmin tamamını görebiliyorum. Onun için arkaplanı ayarlarken değişik çözünürlüklerde deneyerek en iyi ölçülerde bırakmamız gerekir.

Bir de desen olarak yapılmış arkaplan resimleri var. Ufak bir resim ve arkaplan olarak ayarlandığında tüm ekran o resimle kaplanıyor. Mesela kumaş desenleri buna örnektir. Bu tür desenler bulmak için TwitterPatterns‘i kullanabiliriz. Burada çeşitli desenler bulunuyor. Yapmamız gereken beğendiğimiz deseni bilgisayarımıza indirip Twitter’a arkaplan olarak yüklemekten başka birşey değil. Bunun yanında desen olarak değil de büyük resim olarak birşeyler yerleştirmek istiyorsak arkaplana Twitter Image sitesinden faydalanabiliriz.

Şimdi sıra “Change design colours” seçeneğine tıkladığımızda nelerle karşılaşacağımıza geldi. Bağlantıya tıkladığımız zaman hemen bağlantının alt kısmında renk seçimine dair bir alan ve renk paletini görüyor olacağız. Twitter hesabımızla ilgili tüm renk seçimini buradan gerçekleştireceğiz.

Alan üzerinde “Background” kutucuğuna tıkladığımız zaman yan taraftaki renk paletinden istediğimiz rengi seçiyoruz. Eğer arkaplanda bir resim kullanıyorsak bu renk seçimini arkaplanda en çok kullanılan renk tonuna ayarlamak daha hoş görünmesini sağlayacaktır. Zaten arkaplan kullanıyorum bunun ne önemi var derseniz farklı ekran çözünürlüklerinde resmin dışında kalan alanın görüntüleneceğini hatırlatmak isterim. “Text” kutucuğu, Twitter yazı rengimizi seçmemize yardımcı oluyor. “Links”, Twitter’da yer vereceğimiz bağlantıların, “Sidebar” ise yan menünün arkaplan rengini ifade ediyor. “Sidebar Border” da yine yan menünün çerçeve rengini belirlememizi sağlıyor. Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra “Save Changes” butonuna da mutlaka basılmalı.

Arkaplan resmini yükledik, renk ayarlarını yaptık fakat Twitter sayfamızı açtığımızda yine eski halindeyse birkaç defa sayfa yenilenmelidir. Çünkü değişik tarayıcılarda algılama türü değişmektedir.

Son olarak renk seçimlerini yaparken renk kombinasyonları veren sitelere uğrayıp oradaki renk seçeneklerini denemekte fayda var. Colour Lovers bunlardan sadece biri. Buradaki renkler ile seçim yaparsak sanırım göze daha hoş gelen tasarımlar ortaya çıkacaktır. Şimdi sıra sizde ve özelleştirdiğiniz Twitter görünümlerini yorum ile aşağıda paylaşmakta. Tekrar görüşmek ümidiyle…

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

Güzel anlatılmış Tebrik ederim.. Ayrıca ismime tıkladığınızda benim twitter hesabıma gidebilirsiniz.

Bir cevap yazın

*