Şimdiye kadar ben bile birçok web 2.0 servisi sizlere anlatmaya çalıştım. Bunların tabi çok büyük çoğunluğu hatta tamamına yakını yabancı dilde ve yabancı kaynakları kullanan servislerdi. Türkçe web2.0 servislerin sayısı parmak sayılarını geçmezken dış ülkelerde günde onlarca servis açılıyor ve gün geçtikçe havuzda biriken servisler büyük bir dizin oluşturuyor. Peki hiç merak ettiniz mi acaba neden Türkçe servislerin sayısı bu kadar az? Neden dış ülkelerde binlerce servis hizmete geçirilirken bizler sadece onları kullanmakla veya tanıtmakla yetiniyoruz. işte bunları toparlayıp internet dünyasından tanıdığımız kişilere sorduk. Cevaplar ise acı ama gerçek mahiyetinde.

Türkçe web 2.0 servislerin az olmasının sebebi nedir?

Hakan Demiray
Site giderleinin çok olması. Web 2.0 servisleri genelde iyi donanım gerektirir. Host makinasını yorabilir bu nedenle azar işitmemek ya da kavulmamak için kendi makinanın olması en güzeldir. Böyle olunca ise, maliyet fazladır. iyi bir geliri olmayan kişi, bunun riskine girmez isim yapacam die. Yani bu işlerde kodlamadan önce “para konuşur”. Kodlama bilmesen bile eğer paran varsa, en iyi programcıya istediğin ya da hayal ettiğin web 2.0 projesini hazırlattırabilirsin ya da hazırını satın alabilirsin. Bence para konuştuğı için böyle. Herşey çok pahalı bizim memlekette.

Elvir Salmanov

Bence web2.0 siteleri bir nevi lükstür. siteyi açanlar gelir modelini düşünmeden bile tonlarca para yatırıp çok güzel siteler yapıyorlar. Onların internetinde para var ve vardır bir çaresi diye paraya değil ürüne odaklanıyorlar. Biz ise bandwidth ve lisans masraflarını ödememiz gerektiğini göz önünde bulundurarak gelir yapmasını beklediğimiz siteler yapmaya çalışıyoruz. Çok güzel fikrim var ama bu sitenin masrafı çok olur diye fikir rafa kalkıyor veya böle birşey olsa çok süper olur ama nası para kazanacak sorusu oluşuyor ve parlak fikir diğer parlak fikirlerin yanına, yani rafa kaldırılıyor.

Yiğit Demirel

Türk milleti keyfine düşgün ve hazırcı olduğundan dolayı bu web2.0 servisi hazırlayacak kadar boş vakti olmadığını düşünmesi.. Ve yeteri sayıda bilgili adamın olmamasından diye düşünüyorum.

Gürkan OluçProjelere sponsor olabilecek yeterli sayıda kurumun bulunmaması ve Türkiye’deki internet altyapısının yavaşlığıdır.

Emre

internet kültürü ve programlama ile ilgili olanların az olması. Çünkü internette genelde chat , oyun amaçlı insanlar var Türkiye’de

Yasemen Karakoç

Yeni teknolojilere pek açık olmamak, ve ayak uyduramamak.

Mustafa Türksavaş

Türkiye’deki insanların gelir durumlarının diğer birçok ülkeye göre düşük olması bence bundaki en büyük etken. insanlar uzun vadeli projelerden çok kısa vadeli ve gelir getiren projeleri kendileri için daha uygun görüyorlar. Bu da insanları yeni şeyler öğrenmekten çok bildikleriyle kısa vadede gelir getiren projelerle uğraşmaya itiyor. Gerçi ben Türkiye’de web 2.0 projelerin artacağını düşünüyorum. Çünkü insanlarımız adsl yaygınlaştığından beri artık bilgiye daha aç, okumaya daha yatkın. Bireysel olarak çalışanların yanında şirketler de bu tür işlere fazla yatırım yapmıyor çünkü onlar da ellerindeki işlerleyetinip yeterince kazanabiliyorken bunlarla uğraşmaya pek yanaşmıyorlar. Bence yine de Türkiye’deki web 2.0 projeleri yaygınlaşacaktır ama bunu sağlayanlar şirketlerden çok bireysel çalışanlar olacaktır.

Mustafa Kalkan

Bence hali hazırdaki web 2.0 servislerinin ihtiyacı karşılaması,karşılamadığını düşünenlerinde yeni bir servis için elini taşın altına koymaması. Zaten yeni bir servis kurmak türkiyede baya masraflı olacaktır. Dmry’ın Türkiyeden Youtube çıkar mı yazısında bunu apaçık görmüştük.

Eray (Eloy)

Yeterli destek yok. Açılan tüm yeni servisler ilk önce bir eleştiri bombardımanına tutuluyor. Bunun yanında maliyet ve yetişmiş eleman sıkıntısı. Bunun sıkıntısını bende çok çektim. Bi de sanırım Web 2.0 bizde sadece görünüm olarak anlaşılıyor. etiketler, butonlar, arka planlar vs. web 2.0 bundan çok daha farklı.

Erhan Yakut

Eskiden sade html siteler ile oldukça gelişmiş siteler aynı kategoride tutuluyordu. Web 2.0 ile “gelişmişlik” söz konusu oldu. Artık bir form gönderirken tüm sayfanın gönderilmesine gerek yok denilmeye başlandı veya flash kullanmadan sadece kod ile oldukça güzel efektler ortaya çıktı. Tabi bu durumda gerçek programcılar Web 2.0’a ayak uydururken diğerleri eski usulde kaldı. Senin sorundaki “Türkiye’de” düşüncesini bence genişletmek lazım. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada Web2.0 servisleri öyle düşünüldüğü kadar fazla değil. Bunun sebebi yukarıda bahsettiğim gibi teknolojiye ayak uyduranlar ile uyduramayanların ayrılması.

Hasan Karaboğa

Arkadaşlara katılıyor 😀

Hamdi Yaman (ben)

Türkiye’de hayatın pahalı olması ve bilhassa bu pahalılığın teknoloji sektöründe yaşanması bu konuya ilk darbeyi vuran neden diye düşünüyorum. Türkiye’de host ücretleri oldukça pahalı ve bandwith problemleri ile karşılaşıyoruz. Benim de bir aralar bir projem olmuştu Alanya ile ilgili ve çevremdeki birkaç arkadaşa danışmıştım. Maalesef bu araştırmanın sonunda hayallerim suya düşmüştü. Böyle bir ortamda her ne kadar geliştirici sayısı fazla olsa da kimse cebinden para çıkartmak istemiyor ve birçok proje daha düşünce aşamasındayken suya düşüyor. Bir de Türkiye’de bu tür girişimleri destekleyecek bir kurumun olmaması büyük bir eksik. Gereken finansal kaynağı sağlayacak birkaç kurum olsa daha değişik bir durumdan bahsediyor olacağımız kesin. Mesela bankalar bu tür fikirlere sahip çıksa ve finansal destek sağlansa Türkçe web2.0 servislerin sayısında artış olacağına inanıyorum. Aslında bu konuda bir eksik daha Türkiye’de internet kültürü sadece msn, kız tavlama, mp3 indirme ve Youtube’dan ilginç videoları izlemek olduğu için geliştirici sayısında da eksik var.

Benim ulaşabildiğim kişiler az zamanda bu kadar oldu. Konu ile ilgili düşüncelerinizi yorumlarda paylaşırsanız farklı bakış açılarının ortaya çıktığını göreceğiz ve eksiklerimizin neler olduğunu belki de daha iyi anlayabileceğiz. Bir sonraki yazıda bululmak ümidiyle…

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

15 comments

Ellerine sağlık Hamdi, çok güzel yazı çıkarmışsın, bizim yardımımızla tabi:) yoksa bu bir user generated content proje denemesi miydi:)
Walla arkadaşlar çok doğru tespitlerde bulunmuşlar, umarım zamanla bunlar aşılır ve Türkiyedeki gençler potansiyellerini ortaya koyacak ortam elde ederler.

Bence bu tip yazılar gerçekten yararlı oluyor. Herkesin aynı başlığı açıp ayrı ayrı yazmasındansa arada bir, bir kişinin yorumları toplayıp yayınlaması daha uygun bence. Ayrıca yukarıda yazılanlara ve kendi yazdığıma 🙂 katılmamak elde değil

Bence türkiye de web2.0 ı bilen kişi sayısı, mevcut web tasarımcılar içerisinde çok az kalıyor. Yukardakil bi yorumda belirtildiği gibi eski usül yöntemleri(table , flash siteler vb..) kullanan yüksek bir kesim var. Öncelikli olarak yenilikleri takip edip bunlara zaman harcamak istemeyen bi kesim olduğunu düşünüyorum.

Diğer bir neden varolan bazı servislerin gayet yerinde ve yeterli olduğudur.Örneğin Google ig ve Netvibes gibi sayfalar varken ben Türkiye’de yapılacak veya yapılmış bir başlangıç sayfası kullanmak istemem, daha iyi özellikler getirmedikçe.(bu konuda anasayfa.us sayfası var mesela) Bence boşa emek harcanmış bir proje olur.

Onun yerine daha farklı yeni projeler ortaya atılabilir veya var olan sistemler daha iyi hale getirilebilir. Örneğin bi gmail’i gördükçe , mynet’in e-posta servisi neden örnek almıyor diyorum. bi rss hizmeti dahi e-posta servisine henüz eklenmemiş bildiğim kadarıyla.

@Elvirs, hep birlikte güzel bir yazı hazırladık evet 😉

@Musty, eh öyle 🙂

@Ahmet Eyip ARTIR, görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz 😀

Kısa vadede para kazandırmaması ya da uzun vadede yatırılan yatırımın anca karşılanması, yani kısaca dediğiniz gibi PARA $$$

host ücretleri çok farklı değil ama türkiye lokasyonlu makinalarda bw sorunu yaşıyoruz malum telekom…
ayrıca bi web 2.0 projesi wareze düşsün güzelim türk coderi bakın neler yapıyor 🙂

Ben de Hakan Demiray ve Hamdi Yaman ile aynı fikirdeyim. Türkiye’de sunucu fiyatları bu kadar yüksek olduğu sürece pek olacağını da sanmam. Yurtdışında bir sunucu kiralama fiyatı, buradaki orta paket bir hostun fiyatına denk. Belki yurtdışından sunucu kiralanarak böyle bir hizmet olabilir ama bu sefer de sağolsun Türk Telekom’un yurtdışı çıkışları malum.

Yani bir süre daha Türk Web 2.0 hizmetleri göremeyecek gibiyiz…

işin içine para girince mahvoluyor herşey. sponsporluk sistemi de daha gelişmedi Türkiyede

Web 2.0 ın fazla gelişmemesinin host ücretleriyle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Kaynak bir şekilde bulunur. Zaten projeniz basit ve orjinal olmayan bir projeyse ziyaretçi bulamayacaktır. Bu yüzden zaten bandwith yemeyecektir. Bir proje başlatılıyorsa öncelikle küçük bir kaynakla bu işe başlanabilir. Eğer ilgi çeken bir projeyse gelirini en az 1 ay içinde kendisi kazandırır. internette çoğu tanıdığım kişi hosta aylık 15-20 ytl vermenin bir enayilik olduğunu düşünüyor. Bir işe yatırım yapmadan başarı kazanılamaz.

Bence en büyük sorun türk insanının üretmeye üşenmesi, sürekli hazıra konmak istemesi. Yeni teknolojileri öğrenmeye üşenmemiz. Yabancıların ürettiklerini kopyalamayla uğraşmamız. Kısacası tembel olmamız. Ama yabancılar üretmeye çalışıyor sürekli.
Ayrıca ülkemizin yakuter,dmry,hasan vb.(Piyasadaki kişilerin adlarını çok bilmiyorum) gibi bilgili kişinin az olması ve onlar gibi bilgiyi paylaşanların az olması.
Ayrıca web 2.0 bilen bir insanın para sıkıntısı çekmesi imkansız birşey bana göre. Umarım ilerde web 2.0 ülkemizdede gelişir özgün , kaliteli siteler piyasaya çıkar.

Bir cevap yazın

*