WordPress’in hemen hemen ayda bir veya iki defa yeni sürüm çıkartmasına rağmen ben güncellemeyi sevmeyen birisi olarak 2.0.4’de takılı kalmıştım. Ancak oluşan açıklar ve bana yapılan uyarılardan sonra sürümümü geçen hafta yayınlanan WordPress 2.2.2’ye yükseltmek zorunda kaldım. Yükseltme işlmini Gürkan yaparken ben hataları gidermeye çalıştım. Aslında hazırlıklıydık oluşacak hatalara karşı fakat hiç beklemediğimiz hatalar meydana geldi. Şimdi bu hatalara sıra ile bakalım.

ilk gözümüze çarpan hata RSS’de meydana geldi. RSS atom beslemem çalışmıyordu. Bunun üzerine bir daha böyle bir hatada herkese adres değişikliği yaptırmamak için bir defaya mahsus “feedburner” ile entegre ettik. Son hali ile rss adresim http://feeds.feedburner.com/hyaman oldu. Bundan sonra ne olursa olsun RSS’i bu adresten takip edebilirsiniz. Ve eğer geçmediyseniz size de tavsiye edebilirim.

ilk gün herşey normal iken ikinci gün admin paneline bile giriş yapamadım hatalardan dolayı. Hatanın kaynağı ise locale.php dosyasından kaynaklanıyordu. Sürüm yükseltince önceden düzenlenmiş dosyam hali ile kaybolmuştu. locale.php sitenin tarih tanımlarının bulunduğu dosya ve varsayılan olarak ingilizce olarak geliyor. Bunu Türkçe yapmanız lazım ve benim gibi UTF-8 dil kodlamasındaysanız bir güzel düzenlemeniz gerekiyor. Ben WordPress 2.2.2’nin locale.php dosyasını düzenledim, size de faydalı olacağını düşünerek yazının sonuna ekledim.

Diğer sinir bozucu bir olay ise eklentilerde gerçekleşti. Önceden Page Navi eklentisini kullanırken sayfalamak için artık Pagenation kullanıyorum. Çünkü diğer eklenti yeni sürümle uyumsuzluk yaşıyor. Diğer bir uyumsuz eklenti de etiketler için kullandığım Ultimate Tag idi. Artık onun da yerine Simple Tag eklentisini kullanıyorum. Hem sürüm olarak daha stabil çalışıyor hem de kullanış olarak önceki eklentimden çok çok iyi.

Bir hata daha var ki bizi ençok uğraştıran sorun oldu. Kategorilerin yanındaki yazı sayıları, alta kayıyor ve beni çileden çıkartıyordu. iki gün uzun uzun araştırdık ama bir Allah’ın kulu da gelip şöyledir diye yazmamış. Ancak bu yazıyı yazmamdan sadece 20 dk. önce Hakan ile ona da çözüm bulduk. Çözüm Hakan’ın şuradaki yazısında mevcut. Hakan bir güzel yaptı ve anlattı. Yazıyı okuyunca mevzusu olan dosyayı da yazının sonunda yayınlayacağım.

Son olarak artık eklenti kullanmadan sitede kod yazabilmenin sevincini yaşıyorum. Önceden sitede yayınlayacağımız kodlar için eklenti kullanmak zorundaydık ama artık “code” etiketi sayesinde buna çözüm bulmuşlar. Tabi yeni sürüme henüz teşrif etmemden ötürü bu özelliği de yeni keşfediyorum. Ancak kodları girdiğinizde çıplak kalmış bir insan gibi görünüyor. Ben buna biraz şekil verilmesini düşünüyorum. Bunun için de ufak bi çalışma yaptım. Şöyle ki;

Sitenizin style.css dosyasına aşağıdaki kodu ekleyin.
code{
width: 500px;
margin: 0 20px 0 20px;
background: #FFECFF;
border: 1px dashed Fuchsia;
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
font-size: 11px;
color: #5E5E5E;
padding:0px 3px 3px 0px;
display:block;}

Sonrasında ise yazı yazarken “code” modunda “code” tagları arasına aldığınız yazıları bu şekilde janjansallaştırıyor. Kullanımı ise yazı esnasında “code” takının hemen yanına “class=”code” eklemenizle olacaktır.

Şimdi sıra geldi düzenlenmiş dosyalara. Kendi dosyanızın yedeğini almadan lütfen aşağıdaki dosyalarla değiştirmeyiniz. Önce yedek sonra değişim diyorum 😀

locale.php dosyası (Tarih için)

classes.php dosyası (Yazı sayısındaki kayma için)

Bu dosyaların ikisini de wp-includes klasörü içine atıyoruz.

Sürüm yükseltirken emekleri geçen Gürkan, Cem, Hakan, Mustafa, Erhan (eburhan olanından :)) teşekkür ederim.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

10 comments

Bende yükseltecektim ama bu yazıyı okuduktan sonra korktum açıkçası bu versiyon yükseltme eklentisini kullanıp memnunu kalan varmı acaba

@Hakan, sağol genç

@fatih, abi bildiğim kadarıyla memnun kalan yok eklentiden. Biraz hatalar ziniciri varmış 🙂 Kuruldu ve iptal edildi 🙂

Hocam benim ismimi de yazmışsın utandım valla 😳 Zaman uyuşmazlığı nedeniyle sana pek yardımcı olamadım kusura bakma. Geçmiş olsun 😉

yeni sürüm hayırlı olsun 🙂 code konusunda acizane,nacizane ufak bi tavsiyem olacak. css kodlarında display: block kullanırsanız bence daha hoş durur. çünkü şu an biçimsiz gibi geldi.

Ama tabii ki kendi tercihiniz 🙂

@Ahmet Eyip ARTIR, acele ile yapmamdan dolayı oldu o 🙂 Şimdi biraz daha cafcafladık daha iyi oldu

Bir cevap yazın

*