Şu yandaki turuncu şekilli simgeyi internette çok mu sık görüyorsunuz? Her yerde “RSS”, “feed” gibi kelimeleri mi duyuyorsunuz? O zaman tam yerindesiniz efendim. Bu yazımda RSS’nin ne olduğunu, nasıl kullanılabileceğini anlatmaya çalışacağım ancak önce bu yazıyı yazma sebeplerini anlatayım birazcık. Yakın çevremde internet kullanan insanların RSS’yi bilmemeleri bu yazıyı yazmama vesile oldu. En son ablama sorduğumda “o ne be” demişti. Ben de o andan sonra siteme önce RSS besleme butonu eklemeyi sonra da RSS hakkında kısa bir tanıtım yazısı yazmayı planlamıştım. ilk hedef olan RSS butonunu yukarıdaki menüye yerleştirdim. Şimdi ise ikinci plandaki “RSS nedir” sorusunun cevaplandığı makaleyi yazmaya geldi sıra. Okuduğunuzdan da anlayacağınız gibi onu da hallettim. Evet daha fazla geyik yapmadan, arayı soğutmadan RSS hakkında birşeyler öğrenmeye başlayalım.

RSS’nin iki tane açılımı var. Birincisi “Rich Site Summary” zengin site dağıtımıdır. ikincisi ise Gerçekten basit dağıtım anlamına gelen “Really Simple Syndication”. ilk olarak 1999 yılında alem-i internette görünse de gereken patlamayı son iki yıl içinde yapmıştır. Bunun sebebi de insanların doğru bilgiye en kısa sürede ulaşma çabalarıdır.

RSS, RSS beslemesi olan sitelerin güncellenip güncellenmediğini, yeni yazılar eklenip eklenilmediğini, yapılan yorumları siteye girmeden bir merkezde toplamak için varolmuştur. Örneğin benim sitemin RSS beslemesi var ve RSS ile takip eden ziyaretçilerimiz de var mutlaka. Ben yeni bir yazı eklediğimde RSS ile takip eden ziyaretçilerimiz siteye uğramadan direkt RSS üzerinden eklediğim yazıları okuyabilir. Eğer bu ziyaretçinin benim gibi hergün ziyaret ettiği 10 site olsa bile hepsine tek tek girip güncellemeleri kontrol etmek gerçekten yorucu bir iştir. Ancak RSS sayesinde yapılan yenilikleri hemen görebiliyor, eğer güncelleme yapılmamışsa siteye girmiyorsunuz.

Faydaları Nelerdir?

Bu konuya ben kendimden örnek vereyim. Her gün takip ettiğim yakşık 46 tane site ya da blog mevcut.Sabah ilk iş olarak bu sitelerin veya blogların güncellendiğini, yeni yazı veya yorum eklendiğini kontrol etmek oluyor. Eğer RSS olmasaydı bu işlem için sabahtan öğleye kadar olan tüm zamanımı bu iş için haracamam gerekirdi. Ancak şimdi ise RSS okuyucum sayesinde başlıklara göz atıyor ve sadece yarım saat gibi bir süreyi kullanıyorum. Ayrıca aradığım bilgiye çok kısa sürede ulaşabiliyorum. Tabi ki RSS’nin siteye de katlıkarı vardır. Mesela birinci desteği ziyaretçinin siteye kolay ulaşmasını sağyalarak sık gelmesidir.

Nerelerde Bulunur?

Benimki gibi WordPress altyapısını kullanan veya kullanmayan birçok blogda bulunur. Gazete, dergi sitelerinde, haber portallarında bulunur. Daha doğrusu RSS kelimesini duyduğunuz, yukarıdaki turuncu simgeyi gördüğünüz her yerde RSS’ye ulaşabilirsiniz.

RSS Okutturmak için Ne Kullanmalıyım?

Şahsen ben Firefox‘un RSS okuyucusu ile takip ediyorum siteleri şuradaki gibi. Ancak RSSOwl ismindeki program da birçok kişi tarafından tercih eilmektedir. Bir de Netvibes, Google Reader gibi online olarak bu görevi üstlenen kahramanlarımız mevcut. Hatta internet üzerindeki RSS okuyucularına dünyanın istediğiniz yerinden erişebilir, sitelerinizi her yerden takip edebilirsiniz.

Senin Sitende Var mı Bu RSS’den?

Olmaz mı tabi ki var. Yuklarıdaki menüden ya da şuradan ulaşabilirsiniz. Takip etmek için RSS programınıza ya da online RSS okuyucunuza RSS adresimi girmeniz yeterli olacaktır.

Benden şimdilik bu kadar. Az çok RSS hakkında bilgi sahibi oldunuz galiba :). Eğer bu konu ile ilgili sorularınız varsa ister yorumlara isterseniz “iletişim” bölümüne çekinmeden sorabilirsiniz. h-yaman hayırlı bir sörf diler RSS iniş takımlarınızı sağlamlaştırmanız konusunda sizleri uyarır :).

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

20 comments

Hamdi ablan bu gidişle seni öldürecek :). Yok iddiaya girdim yendim, yok RSS’yi sordum bilemedi filan. Kendine dikkat et bence 😀

bu yazıyı http://www.netteyeniyim.com sitesinde kullanmak istiyorum. Hatta kullandım bile 🙂 tabiki linkini vererek. Eğer bir mahsura varsa kaldırabilirim. kaldır lan bu yazıyı diye yorum yaz altına paşa paşa kaldırırım.

Geri bildirim: H-Yaman » RSS Nedir? (2)

Merhabalar.
Benim bir kişisel sitem var. Makaleler yayımlıyorum. Peki beni siteme RSS sayfası koymak istesem bunu nasıl yapacağım?
Saygılarımla.

Ellerine sağlık.. sitemde RSS Besleme diye bir kutu var ne anlama geldiğini bilmiyordum .. bölelikle çözdük sağol 😀

Bir cevap yazın

*