Son günlerde sosyal ağlar bir hayli popüler olmaya başladı. Her yerde “sosyal ağ” tanımlamasını görüyoruz. Peki hiç araştırdınız mı sosyal ağ nedir? Hangi siteler bu grup içine dahil edilebilir? Eğer bakmadıysanız ben kısaca değineyim. Sosyal ağ; belli bir konunun hedef alındığı, insanların üyelik sistemi yardımı ile hedef seçilen konu hakkındaki bilgilerini ya da eleştrilerini diğer üyelerle paylaşmasına imkan sağlayan servislerdir. Mesela Youtube bir video paylaşım sitesi olmasının yanında aynı zamanda bir sosyal ağdır. Çünkü eklenen bir videoya yorumlar yazabiliyor, arkadaşlar edinebiliyorsunuz. Ya da geçtiğimiz yıl Pilli’nin devreye soktuğu Sosyomat’ı da örnek olarak verebiliriz. Yazımıza vesile olan DinleBul da yukarıda bahsi geçen türden bir sosyal ağdır.

DinleBul da konu olarak müzik ele alınmış. Sevdiğiniz sanatçıları işaretleyebiliyor, diğer insanları arkadaş olarak ağınıza ekleyebiliyor ve bunun yanında yarışmalar ile müzik bilginizi diğer insanlara göstermiş oluyorsunuz. ilk işlem her servisde olduğu gibi üyelik oluyor. insanı sıkmadan çok kısa bir işlem ile üye olunması servisin en büyük artısı. Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra sıra kişisel ayarlarınızı yapmanıza geliyor.

DinleBul‘un size ayırdığı sayfadayken birkaç tane kısım gözümüze çarpıyor. Bunlar yarış bul, dinlediklerim, müzik severler, top 100 üye olarak karşımıza çıkıyor. ilk kısım yarış bulu en sona bırakıyorum ve dinlediklerim bölümünden devam ediyorum. Dinlediklerim bölümünü açtığınız zaman yerli ve yabancı birçok sanatçının isminin bulunduğu bir liste ile karşılaşıyoruz. Bu listeden şarkılarını dinlediğiniz sanatçıları “bunu dinlerim” diyerek kendinize ait sayfanızda “dinlediklerim” bölümünde görüntülemek üzere seçebiliyorsunuz. Ayrıca kendinize ait sayfada (bu sayfa servis içindeki üyelik sayfanız) bir kenarda sizin müzik zevkinize yakın üyelerin görüntülenmesine de vesile oluyor. Yine dinlediklerim kısmında alt sayfa olarak “dinlediğim müzik türleri” yer alıyor. Oradan da dinlediğiniz müzik türlerini seçerek yine aynı işlemlerin yapılmasını sağlıyorsunuz. Kısacası bu bölümdeki tanımlamalarınız diğer üyelerin sizin ne tür müzikleri dinlediğiniz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyor.

Müzik severler kısmında ise diğer üyeleri görebiliyorsunuz. ister etiket bulutundan gezinti yapabiliyor isterseniz direkt üye adı ile arama yapabiliyorsunuz. “Online Üyeler” sekmesinden de site içinde o an bulunan üyelere göz atabiliyorsunuz. Top100 üye ise site içinde aktif olan, yarışmalarda yüksek puanlar alan üyelerin sıralandığı listeyi önümüze getiriyor.

Sitenin belki de en güzel düşünülmüş kısmı evlere şenlik “yarış bul” ile yapılan müzik bilgisine dair test. Yarışmaya başladığınız anda size bir parça dinletiyor ve o şarkının kime ait olduğunu soruyor ya da kim olduğunu da size söyleyip hangi parça olduğunu soruyor. Dediğim gibi servisin en iyi düşünülmüş yanı bu fakat soruların tamamen yabancı şarkılara ait olması bir eksi diye düşünüyorum. Soruları Türkçe ve yabancı içeriklere göre karma şekilde yapmış olsalar eminim ki birçok kişinin tiryakisi olduğu bir servis şeklini alacaktır. Yarışmada aldığınız puan ve bildiğiniz/bilemediğiniz sorular sayfanızda ifşa ediliyor.

DinleBul‘a üye olduğunuz anda aynı zamanda Kolay Cevap‘a da üye olmuş oluyorsunuz. Kolay Cevap da bir sonraki yazımda ele alacağım. O da en az DinleBul kadar eğlenceli bir servis 😉

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

1 comments

evet gercekten eğlenceli ve güzel bir siteye benziyor daha incelemedim yazıyı okumaktan şimdi onu inceliyim sonra yine ugrarım:D bilgilendirmen için tşkler yaman diğer yazınıda beklerim iyi akşamlar

Bir cevap yazın

*