Eskiden yani benim liseye gittiğim dönemlerde toplama diye tabir edilen bilgisayarlar bir hayli revaçtaydı. Bu bilgisayarların konfigrasyonları yani özellikleri; gittiğiniz bir bilgisayarcı tarafından oluşturulur. Bilgisayarcılar ise çoğu teknik eleman olarak görev yapan aslında bu mesleğe okul eğitimini almadan başka bir meslek dalından gelmiştir. Kendi doğrularını tüketiciye de kabul ettirirler. Kasa içinde toplayacağı bilgisayarın performansı onun için önemli olmamaktadır dolayısıyla müşteri memnuniyeti de… Asıl önemli olan ücretidir. Son dönemlerde ise pazar payının artık markalı bilgisayarlara kaydığını, toplama bilgisayarların tahtının sallandığını açıkca görebiliyoruz.

Bu pazar payının kaymasında en büyük etken elbette güvenilirlik. Birçok toplama bilgisayara aldığınız bilgisayarcıdan başkası garanti vermez. Bilgisayarcının da iki üç gün sonra dükkanını kapatıp gideceği tutarsa karşınızda bir muhattap bulamıyorsunuz. Fakat markalı bilgisayarlarda garanti tüketiciye ürünü sunan firma tarafından verilir. Resmi geçerliliği vardır. Bilgisayarı aldığınız mağaza kapansa dahi firmada mutlaka sizin muhatap bulabileceğiniz kişiler mevcuttur.

Bilgisayarı alırken yazılan özelliklerde bir konfigrasyon alamıyorsunuz zaman zaman toplamalarda. Eğer bilgisayardan anlamıyorsanız bilgisayarcıyım diye geçinen bazı kurnazlar içinden kendi lehlerine bazı parçaları değiştirmeyi ihmal etmezler. Böyle birşey yine markalı bilgisayarlarda söz konusu olmuyor. Çünkü firma çıkardığı her model için resmi yerlerden onay alıyor. Hatta büyük çaplı çalışan firmalar garanti koşullarını sağlamak için parçaları dahi onaylatıyor.

Tüketici açısından en önemli unsur ise tabi ki fiyat! Aynı özellikte toplama bir bilgisayar ile markalı bir bilgisayar arasında mutlaka fiyat farkı oluşur. Tüketici bunu marka satma eylemi olarak yorumlar ancak burada çok büyük bir yanılgıya düşer. En başta toplama bilgisayarlarda fiyatı ucuz tutmak için parçaların kalitesi düşük kalabiliyor. Ancak markalı bir bilgisayar müşteri memnuniyeti ve bugünlük değil ileriye yönelik de baktığı için olaya daha kaliteli parçalar kullanacaklardır. Vee dananın kuyruğunun koptuğu yer; yani fiyat farkının çıkmasında en büyük neden markalı bir bilgisayar aldığınız zaman yanında eğer Windows işletim sistemi varsa lisanslı bir de işletim sistemine sahip oluyorsunuz. Toplama bilgisayarların%90’ı bu unusuru gözardı eder yani lisans yoktur konfigrasyonlarda. Bugün bir lisans ücreti 250 YTL civarlarındadır.

Tüketici odaklı çalışan firmalar daima müşteri memnuniyetini ön planda tutar. Çünkü müşteri memnun olursa hemen olmasa bile ileride tekrar bir ürün alacağında tercihleri arasında eğer kendi ürünlerinden memnun kaldıysa onlar da olacaktır. Toplama bilgisayar yapıp satan ağabeylerimiz ise işin bu boyutunu asla düşünmezler. Çoğu kez bilgisayarcı-müşteri tartışmalarına tanıklık yapmışımdır bu konuda. Markalı bir bilgisayar alacaksanız seçtiğiniz model tek sizin için oluşturulmamıştır. Firmanın bilgisayar mühendisleri tarafından birbiri ile uyumlu çalışabilecek parçalarla desteklenmiş belki binlerce adet çıkış yapılacaktır. Yani burada yapılacak bir parça hatası tüm adetleri etkileyecektir ve bazen firmalar bu yönde tüketiciden ürünü geri alıp parçaları ücretsiz değiştirebiliyor. Ayrıca böyle firmaların destek hatları da mevcuttur.

Pazar payının markalı bilgisayarlara kaymasının genel sebepleri bunlarmış. Birçok bilgisayar firması bu sebepleri sunuyor. Bu yazıyı hazırlamamda bana yardımcı olan Escort Computer yetkililerine teşekkür ediyorum.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

11 comments

güzel yazı olmuş hamdi eline sağlık! markalı bir pc almanın tek kötü yanı eğer kendinizde bu işlerden azcık anlıyorsanız kasayı açmak istediğinizde olayın bulmaca çözmeye benzemesidir ancak yinede hazır pc iyidir. Eğer satan firma teknik destek konusunda ilkeli ve başarılı ise dadundan yinmez 🙂

Ha unutmuşum yazarken her marka etiketi olan bilgisayar da markalı bilgisayar değildir. Alırken onu da güzelce araştırmak lazım

Dell marka bilgisayarlar çok güzel sitesinden baktım ve fiyatlarda aslında o kadarda ucuk değil ve bir nebze de olsa konfigurasyon da değişiklik yapılmasına ve o şekilde size teslim edilmesine olanak var.Ama türkiyede satıyorlarmı onu bilmiyorum tabii 🙂

@Can gerek Dell gerekse diğer markalar Türkiye’de satış yaparken üzerindeki parçalarda oynama esnekliği sağlamıyorlar. Eğer bir modelde çoğu kişi tarafından herhangibir özellik değişimi isteniyorsa firma sonraki versiyonda konfigrasyona o özelliği değiştirerek devam ediyor.

Hamdi kardeşim güzel bir yazıya imza atmışsın. Nacizane bende bir iki kısa cümleyle kendi görüşlerimi yazmak istiyorum.

Öncelikle 7-8 yıldır bilgisayar ve bilişim piyasası içindeyim. Yazılım firması ve bilimum web işlerinde çalıştım. Bu nedenle bilgisayara yakın bir insan olduğum için birçok insan gelip bana konfigürasyon yazdırırdı veya bilgisayar tavsiyesi isterdi.

Ben kişinin bilgisayar bilgisine göre iyi bir çeşitleme yazmaya gayret ederdim. Ancak bilgisayardan hiç anlamayan bir insansa ona güzel bir “marka” bilgisayar tavsiye ediyordum.

Şimdi olaya kendi bakış açımdan yaklaşmam gerekirse bu konuda az çok bilgili olduğum için ben her zaman “en iyi bilgisayar kendi topladığın bilgisayardır” mantığını gütmeyi tercih ediyorum. Çünkü klavyesinden, kasasına, işlemcisinden, anakartına kadar birçok bileşene ben karar veriyorum ve parçalarını ben birleştirip kuruyorum. Marka bilgisayarların lisans konusunda bir sıkıntıları yok. Özellikle de Lisanslı işletim Sistemi konusunda. Ancak marka bilgisayarların mevcut garanti sürelerinde oluşabilecek bir aksaklıkta sadece başvurabileceği bir teknik servis var ve sadece garanti süresi bitimine kadar hizmet alabiliyor. Daha sonra almak istediği hizmet ücretli oluyor. Bunu yaşayan bir iki komşumun bilgisayarını açmak istediğimde garanti kapsamında olduğunu ve kasasına yapıştırılmış olan bandrolleri gördüm. Bu nedenle marka bilgisayarların her zaman tüketiciyi koruduğunu düşünüyorum.

Velhasılı, bilenler için bence toplama bilgisayar daha iyi ancak bilmeyen ve özellikle kendi bilgisayarının tamirini yapamayacak kişiler için marka almak en doğrusu bana kalırsa. (Şu anda kullandığım bilgisayarım toplama ve 3 yıldır hiç sorun çıkarmadı) Teşekkürler…

ben halen toplama bilgiayardan yanayım.
nedenlerine gelince
istedigim ve kullanacağım özelliklere göre fonsiyonları düşürebiliyorum.
yani işe yaramayan bir parça için boşuna para vermiyorum.
garanti konusu zaten var parça başına en az 1 yıllık garantileri var.
tek eksi yönü hamdi nin dediği gibi işletim sistemi lisansı olabilir.
Markalı bilgisayarın kasasını açamazsın o ayrı mesele, açarsan garanti dışında kalır. Bu nedenlerden dolayı toplama bilgisayardan yanayım.

bencede toplama bilgisayar daha ii çoğu zaman. çünkü diğer türlü istemediğimiz bir çok şeyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Tam olarak istediğimiz özelliklerde bir şey bulmak da çok zor. Baya bi aramamız lazım bunun yerin toplama yapmak daha ucuz ve daha pratik bence

alınacaksa marka dell
değilse 0 elimle topladığım bişeyden başka birşey güven veremez bana…
gidiceksin mecidiyeköy dereboyu caddesine veya kadıköye
oooo her çeşit her zevk her bütçe ve her dolandırıcıya uygun malzeme mevcut 😉

yok kardesim ya toplama gibisi yok bence 8 yildir bu isin icindeyim cunku aidata ,gold,vestel,casper .. gibi makineler gene bizim elimizden geciyor etikete para vermek istiyosan gider alirsin ona birsey diyemem ama aldigin yoplamadaki parcalarinda en az 2 yil garantisi var.unutmayin… solede diyim ben daha hp ve ibm gibi makina dizen firma gormedim alirsaniz hp , ibm(artik server satiyolar turkiyede) dell, yeni yenide crea cikti oda guzel alin derim

Arkadaşın toplama pc lere hakkındaki serzenişleri, yabana atılır şeyler değil öncelikler bunu belirteyim.
Mahallenizdeki bir yerin kapanma olasılığı olduğu gibi büyük firmalarında batabileceğini unutmayalım. (“Byron var sorun yok” örneğindeki gibi.) Özellikle Çoğu firma büyük kredilerle iş yaptığı için ufak bir patlakta, maalesef tepetaklak oluyorlar.)

Markalı bilgisayarda her zaman bir muhatap bulacağınız varsayılır fakat durum tam tersi gelişebilir. Pc nize ikinci bir disk takmak için ayrıca bir aparat gerektiğini ve bunun için 20eur ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Veya Piyasada 50 ytl ye 1 gb. ram varken 100 ytl ödemekle, garantiniz araında tercih yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Bir pc nin bileşenleri içerisinde en önemli unsur Power’dır. Ucuz toplama sistem toplayan arkadaşlar 20-45 usd. arası bir kasa alıp kullandıkları takdirde, etiketi her ne olursa olsun mevcut PSU kararlı çalışmayacaktır. Ve muhtemelen 2 yıl içerisinde mutlaka sorun çıkartacaktır.

Örneğin, 0,20 cent maliyetten kaçarak ucuz PSU (Power Supply) içinde kalitesiz fan kullandıklarında yetersiz soğuma sonucu kondansatörlerde şişme meydana gelecektir ve sistem dayandığı yere kadar dayanacaktır. Bu bazen anakart CPU besleme kondansatörlerinin de arızalanmasıyla sonuçlanabiliyor. Özellikle anakart ASUS ise durum daha da vahim olabilir.

Yetersiz kimselerin toplayacağı sistemlerde bir takım önemli ayrıntılar atlanır, çoğunlukla kar amaçlı oluşturulan sistemlerin sonu tüketiciyi yıldırmaktaktadır. Çin’deki üretim sürecinden Türkiye’de toptan satışa kadar bir çok açamasını canlı olarak görmenin bende oluşturduğu kanaat; işi bilen biri tarafından oluşturulan bir Pc nin daha iyi olacağıdır.
Marka Pc almak ta bir çözüm olarak düşünülebilir. Fakat Casper i, vestel i, Crea yı vb.. marka olarak görmek yanlıştır. Casper ın topladığı bir sistemi marka diye alacağınıza kendi sisteminizi kendiniz oluşturun daha iyi. Aslında bu konuda söylenebilecek o kadar şey var ki.. neyse lafı uzatmaya gerek yok..

Ancak HP, IBM gibi markalar “markalı” olarak sayılabilir. Kullandıkları donanım parçaları, çoğunlukla (stabil) kararlı çalışan bileşenlerden meydana gelmektedir.
Hocamdan öğrendiğim üzere, Intel üretim bandından çıkan A ve B kalite CPU ları genelde bu markalar kendi sistemlerinde kullanırken, Piyasada gezen CPU lar C kalitededir. Bu yüzden testlerinizin düşük çıkmasına da şaşırmamalısınız. Intel işlemci üretirken 2ghz. 2.2 ghz veya 2.3ghz. üretiyorum diye bandı çalıştırmaz. Üretimden çıkan CPU ların performans ve değerlerine göre ürünleri sınıflandırır. Ve piyasaya takdir edersiniz ki, en düşükleri gelir.

Ramlare gelince, Kaliteli bir marka Ram aldığınızı düşünürsünüz, halbuki aldığınız Ram yanlız etiketten ibarettir.

1-Öncelikle iyi bir bilgisayar demek pahalı bir bilgiayar demek değildir.
2-Lisans olması elbette kanuni bir zorunluluktur. Fakat kalite belgesi değildir.
3-Kullanmak üzere alacağınız bir Pc tüketim malzemesidir. Onu bir yatırım gibi görüp te “almışken en iyisi” diyerek paranızı sokağa atmayın, ülke ekonomisini dışarıya savurmayın. Gelecek teknolojinin -istemesiniz de- sizinki ile uyumsuz olacağına kendinizi hazırlayarak, ihtiyacınıza göre bir bilgisayar toplayın veya satın alın..
4- Evinizin elektrik tesisatını ve topraklamanızın var olup olmadığını veya yeterli olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Bu güzel yazı için teşekkürler. Ama bir küçük noktaya değinmek istiyorum.

(Ancak markalı bir bilgisayar müşteri memnuniyeti ve bugünlük değil ileriye yönelik de baktığı için olaya daha kaliteli parçalar kullanacaklardır)

Bu ibareye katıldığımı söyleyemem…Özelikle isim vermeyeceğim bilinen ve çok tercih edilen bazı markalarda kullanılan bazı bileşenler bir çok toplama bilgisayardan daha kalitesiz. Ayrıca marka bilgisayarlarda konfigurasyon dengesizliği söz konusu.

Bir cevap yazın

*