Facebook, ilk açıldığında masum birçoğumuzun gözüne masum bir arkadaşlık sitesi olarak görünse de günümüzde “sosyal ağ” denince hepimizin aklına ilk gelen bir marka olma özelliğini taşıyor. Her gün yeni bir özelliğin eklendiği bu mecrada arkadaşlık, iletişim, reklam, oyun ve daha aklımıza gelmeyen birçok konuda içimize işlemiş durumda. Hatta birçoğumuzun günlük yaşantısının önemli bir bölümünü de işgal ediyor. Hal böyle olunca Facebook sadece kişisel değil ticari kullanıma da açık bir hale geldi. Yani kısacası Facebook sadece gerçek kişilerin değil işletmelerin de ilgisini çeken, birikimlerini aktaran, ürünlerini sunan, tüketicisi ile temasa geçmesini sağlayan bir platform.

facebook

İşletmeler fırsatı değerlendirmek için paylaşımlarını yaparlarken birçok yanlışı da bilmeden yapabiliyorlar. Yazımda, bunlardan gözüme çarpanları derleyip çözümlerini aktarmaya çalıştım.

1- Mutlaka “Sayfa” Olmalı!

En çok karşılaştığım hatalardan bir tanesi işletmenin bir kişiymiş gibi hesap açılıp yine bu hesap üzerinden arkadaş ekleme yöntemi ile çevresine ulaşma çabası aslında. “Yaman Ticaret” işletmesi bir kişi olarak müşterilerini ekliyor veya müşterileri işletmeyi…  Kişi olarak bir avantajının olup olmadığına baktığımızda ise hiçbir avantajı yok. Aramalarda sayfalar daha belirgin yer alırken, kişi olarak devam edilmesi halinde belli bir arkadaş sayısına ulaşınca ekleme yapılamıyor ki bu bütün emeğin çöpe gitmesi demek. Bu yöntemin yerine “sayfa” olarak yayın hayatına başlamak ve bu şekilde devam etmek hem daha kurumsal bir görünüm kazandırıyor hem de önündeki bütün engelleri aşmış oluyoruz. Tabi ki söylediğim şeyler gruplar için de geçerli. Grupların temsil ettiği şeyler aslında çok daha farklı.

2- Sayfa İçeriği Amacına Uygun Olmalı

Eğer işletmemizi Facebook’ta doğru ifade etmek istiyorsak bunun altın kuralı doğru içerikleri bulup paylaşmaktan geçiyor. Sattığımız ürün ya da verdiğimiz hizmetlerle ilgili içerikleri paylaşmak da en doğrusu. Örneğin beyazeşya satan bir mağazanın Facebook sayfasında alışılagelmiş “bu fotoğrafa tıklarsan sevdiğin senin olacak” tarzındaki içerikleri ya da işletme ile hiçbir ilgisi bulunmayan bir klibi paylaşması gerçekten itici olabiliyor. Sayfa üyelerinin sayısı açısından bu gerçekten çok önemli.

3- Görsel Öğeler Önemli

Sayfada kullanacağımız kapak resmi ve profil resmi de başarılı ve kurumsal olmak zorunda. Profil resmi olarak kişisel bir resim değil işletmemizin logo ya da bizi temsil eden bir resmin olması daha mantıklıdır. Yine aynı şekilde kapak resmi de bu doğrultuda olmalıdır. Yine örneklendirecek olursak yerel bir pastanenin sayfasında profil resminde logo kapak resminde pastanenin bir resminin olması oldukça şık duracaktır. Belki bunlar önemsemediğimiz ancak takipçilerin aklında yer eden önemli görsellerdir.

4- Bilgiler Tam ve Doğru Olmalı

Facebook’ta bir sayfa oluştururken kategorilerden çalışma saatlerine kadar birçok bilgi alanı karşımıza çıkıyor. Bunları eksiksiz girmek lehimize olacaktır. Adresimizi doğru yazdığımızda “yer bildirimi” yapılırken işletmemiz listede görünecektir. İletişim bilgilerinin doğru olması müşteri veya üyelerimizin bize ulaşmasını sağlayacaktır. Yine çalışma saatleri de üyelerimize işletmemizin açık ve kapalı olduğu saatlerde uyarı verecektir.

5- Bir Markanın Şubesi Olmak

Herhangi bir markanın yerel mağazası ya da şubesi olmak ve Facebook’ta kendi işletmemizle birlikte bu markanın gücünü de kullanarak yer almak hem avantajlı hem de çok büyük sorumlulukları beraberinde getiren bir durumdur aslında. Yapacağımız paylaşımlar hem kendi işletmemizi hem de bağlı olduğumuz markayı doğrudan ilgilendirecektir. Bu durumda kurumsallık kavramı daha belirgin ortaya çıkmaktadır. Eğer böyle bir yapıya sahipsek markamızın resmi Facebook sayfasına bir göz atmak yararlı olacaktır. Kullandığı kapak resimleri ve profil resimlerini yeri geldikçe kullanabiliriz. İçerik konusunda ise yine markamızın sayfasında paylaştıklarını kendi sayfamızda paylaşarak hem kurumsal bütünlüğü bozmadan hem de bir hata yapmadan üyelerimize aktarma şansını yakalamış oluyoruz.

6- Kontrol Gerekli

Sayfamızı yukarıdaki maddelere göre kurduğumuza ve uygun içerikler paylaşmaya başladığımıza göre geri dönüşler almaya başlayacağız. Yorumlar, beğeniler, mesajlar ve istatistikler karşımıza çıkmaya başlayacaktır. Tüm bunlarda ne kadar hızlı cevap verebilirsek o kadar iyi bir izlenim bırakırız. İstatistiklere göre paylaşacağımız içerikleri seçmek yine kontrolün bir parçası.

7- Üslubumuz Nasıl Olmalı?

Yapılan yorumlarda ve mesajlarda cevap vermemiz gereken yerlerde “…. bey, …. hanım, @kullanıcı” gibi hitaplarla başlamak doğru tercihtir. Çünkü çok samimi bir tavır hoş görünmeyebilir. Kullanıcıların hassasiyetini göz önünde bulundurduğumuzda en küçük bir açığımızda bile bizi yerden yere vuracağından emin olabiliriz. Kullanacağımız kelimeleri iyi seçip üyemizin anlayabileceği bir şekilde anlatmak makuldür.

7- Vereceğimiz Bilgilerin Doğruluğu Hayati Önem Taşıyor

Bir bilgiyi ister içeriklerimizde ister yorum ve mesajlarımızda paylaşalım bunu yapmadan önce doğruluğunu iyice araştırmamız ve emin olmamız gerekiyor. Vereceğimiz her yanlış bilgi bize geri dönecektir. Hatta reklam yapmak isterken bir tüketici mahkemesi ile karşı karşıya kalmak istemiyorsak %100 doğru bilgileri paylaşmamız gerekiyor.

8- Bağlantı Paylaşımları

Sayfamızdan kendi internet sayfamıza veya başka bir internet sayfasına bağlantı vereceğimizde kirliliğe sebebiyet vermemek için bağlantı adreslerinin kısaltılması daha uygun olacaktır. Bu kısaltmayı yapabilen Google da dahil olmak üzere birçok internet servisi mevcut ancak benim tavsiyem bitly olacaktır. Hem bağlantıları Facebook tarafından spam olarak görünmüyor hem de tıklanma sayıları ile ilgili istatistiklere daha rahat ulaşılabiliyor.

9- Kendimizi Unutturmayacağız Ama İnsanları da Bıktırmayacağız

Paylaşım sıklığına elbette ihtiyaca göre kendimiz karar vereceğiz ancak çok fazla paylaşım insanları boğacaktır ve üye kaybıyla hatta müşteri kaybıyla sonuçlanabilecek zararlara uğrayabiliriz. Tabi ki hiç paylaşım yapmamak da unutulmamıza ve sayfamızın gerçek amacına ulaşamamasına sebep olacaktır. Bu yüzden günde bir veya birkaç güzel paylaşım yaparak “biz buradayız” mesajı verebilmeliyiz.

10- Güncel Olmalıyız

Sayfamızı her haliyle güncel ve dinamik tutmalıyız. Bunu da güncel kapak resimleri ve güncel iletilerle sağlayabiliriz. Bunun yanında bayram, kadınlar günü, anneler günü gibi önemli günleri kesinlikle hatırlamalıyız.

Bunların dışında eğer çok kapsamlı bir işletmemiz varsa sosyal medya ajansları ile çalışmak bu konuda söylediklerimden daha fazlasını önümüze serebilir. Reklam verme, etkin kullanma gibi konularla ilgili önerilerimin bulunacağı bir sonraki yazımda buluşmak ümidiyle…

 

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

3 comments

Bir cevap yazın

*