internetin yaygınlaşması ve yeni web servislerinin açılması ile arama motorlarına olan ilgi oldukça arttı. Şu son dönemlerde internet tarayıcının adres çubuğuna adres yazmak yerine Google’ın arama modunu kullananlar oldukça fazla. Fakat arama motorlarında arama yaparken bazen istediğimiz bilgi yerine daha farklı içerikler ile karşılaşıyor hatta bazen zor durumlarda kalıyoruz. Halbuki aramalarda bazı noktalara dikkat edersek hem zor durumda kalmayacağınızı hem de istediğiniz bilgiye daha çabuk ulaşabileceğinizin farkında mısınıız? Cevabınız hayırsa bu makalem benden size gelsin :D.

ilk konu güvenlik. Önce bilgisayarımızın güvenliğini sağlamalıyız ki internetin arka sokaklarında rahatca dolaşabilelim. Değilse hem bilgisayarımız zarar görebilir hem de kendimiz. ilk önerim kendi kişisel bilgisayarınızda arama yapacaksanız güzel bir anti-virüs yazılımı bulundurun. Çünkü artık çoğu site zararlı içerik barındırıyor. Bunun için önereceğim program elbette AVS. Tarayıcı olarak da çoğunluğun kullandığı Internet Explorer yerine daha güvenli olan Mozilla Firefox kullanmanız sizin lehinize olacaktır. Çünkü Internet Explorer’da zararlı bir siteye girdiğiniz anda tarayıcınızın giriş sayfası kolayca değiştirilebiliyor. Zararlı içerik bilgisayarınıza kolayca akabiliyor. Başka sitelere kolayca yönlendirilebiliyorsunuz. Ancak Firefox’da bu dediklerimiz yaşanmıyor ve daha güvenli arama yapabiliyorsunuz. Özellikle MP3 arayan kişican ve dişicanlar bu konuda dikkatli olmalı.

Güvenlik sorununu ortadan kaldırdığımıza göre şimdi aradığımız bilgiye kolay yoldan ulaşmanın yollarını arayalım birlikte. Eğer resim, video, kod örneği gibi içerikler arıyorsak Google’ın bize sunduğu ve sadece bu içeriklerin arandığı servislerini kullanın. Örneğin resim aramak için “Resim Arama” servisini kullanın Bunun dışında bedava bir resim galerisi arıyorsak aradığımız bilgiye ekstra olarak “free gallery” gibi aramayı kolaylaştıracak söz grupları girin.

Eğer bir kelime ya da kelime gurubunu aynı kalıpta aratmak istiyorsak ” ” işareti arasına yazmanız yeterli olacaktır. Örneğin “Hamdi Yaman” şeklinde bir arama, arama motorunun aynı kalıptaki siteleri göstermesini sağlar. Eğer Hamdi Yaman şeklinde arama yaptırsaydım hem Hamdi geçen siteleri hem de Yaman geçen siteleri gösterecek ki bu oldukça fazla olurdu.

Bir de herhangibir resim galerisinde ya da video galerisindeyken adres çubuğunda yazan adresin son kısmı rakam ile bitiyorsa işimiz kolaylaşıyor. Çünkü bu tür siteler genelde bir programlama mimarisine sahiptirler. Örneğin “https://www.h-yaman.com/galeri/g?=1” şeklinde bir adres varsa 1 yerine 2 yazarak bir sonraki galeriye geçebilirsiniz. Ya da bir sonraki sayfaya. Eğer site hata verirse bu seride başka içerik kalmamış demektir.

Aradığınız bilgileri forumlar yerine bloglarda aramayı tercih edin. Çünkü forumlarda artık hep aynı bilgiler dönmeye başladı. Bloglar ise bu konuda çok çok daha iyi. istediğiniz konu hakkında bir dökümana ulaşabilir, eğer ulaşamıyorsanız da girdiğiniz blog eğer aradığınız konu ile alakalı ise sahibine iletişim bölümünden mail atabilirsiniz.

Son bir uyarı ki en önemli nokta bence bu!!! Arama yapıyorsunuz ve bir sayfaya yönlendirildiniz. Örneğin Hamdi Yaman- internetsiz Geceler isimli parçanın mp3’nü indireceksiniz. MP3 indirme linkinin üzerine gelince tarayıcınızın durum çubuğunda aktif olan linkin uzantısına mutlaka göz atın. WMA, Mp3, Rar ve Zip dosyası haricinde herhangibir uzantısı varsa siteyi hemen terk edin. Hani olmaz da ben yine olur diye söyleyeyim bir siteye girersiniz ve üst bannerda “Hülya Avşar Bilmem ne Filmi indir” ya da buna benzer birş ifade yer alıyorsa yine siteyi terk edin.Temiz bir tarayıcı, güzel arama sonuçları sizinle olsun.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

3 comments

Gerçekten çok önemli bi konuya değinmişsin ve milletin bilinçlenmesi için çok güzel açıklamışsın.. Ve önerdiğin Mozilla Firefox gerçekten kullanılması gereken bi araçtır.. tekrar vurgulamak istedim 🙂

Bir cevap yazın

*