Bir taraftan 2007’ye girmek için gün sayarken diğer taraftan da internet üzerindeki servisleri, güzel siteleri ve en önemlisi Web 2.0 teknolojilerini anlatmaya devam ediyoruz. Bu makalemde sanal bir bilgisayardan bahsedeceğim. Evet yanlış duymadınız! Öyle bir sistem düşünün ki kullanıcı adı ve şifrenizle bilgisayarınıza giriş yapıyorsunuz. Sonra da önceden bilgisayarınıza yüklediğiniz bilgileri görebiliyorsunuz. Ofis dosylarını açabiliyor, müzik dinleyebiliyor hatta ve hatta web tasarım yapabiliyor olacaksınız. Bunların yanında yeni bilgiler yükleyebiliyor, eski bilgilerinizi silebiliyorsunuz. Kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi? Tabi ki rüya gibi de geliyor. Rüyaları bir kenara bırakıp gerçeklerle yüzleşmeye ne dersiniz? Çünkü bu bahsettiğim şeyler tamamen gerçek.

DesktopTwo bu dediğim işlevlerin hepsine olanak sağlıyor. ilk yapmamız gereken şey tabi ki sitede kendimize ait bir hesap oluşturmak. Bunun için ad, soyad, e-posta, şifre gibi bilgileri yazarak üye oluyorsunuz. Sonra da kullanıcı adı ve şifrenizi giriyorsunuz. işte herşey bu anda başlıyor. Seçime göre ister yeni pencerede, ister aynı pencerede isterseniz de tam ekran modlarında giriş yapabiliyorsunuz.Şimdi 1Gb alana ve bilgisayarda temel ihtiyaçları karşılayabileceğiniz bir işletim sistemine sahip oluyorsunuz. Bunlara hem internet üzerinden ulaşabiliyorsunuz, hem de ek bir yazılım kurmanıza gerek kalmıyor.Sistemde Ajax ve Flash teknolojisi kullanıldığı için de işlemler çok hızlı yapılıyor.
ilk olarak karşımıza Windows’a benzer, Linux kopyası bir masaüstü geliyor. Masaüstünde de “hard drive”, “mp3 player” gibi sistemde standart olarak kurulu olan online programların kısayolları bizi karşılıyor. Sol alt köşede Windows’daki “Başlat” menüsüne karşılık gelen menü bulunmakta. Kullanıcı adınızın yazdığı yere tıklayınca bu menu açılıyor. en baştaki “Applications” menüsünde sistemde kurulu programlar, “hard drive” yani sanal sabit diskiniz mevcut. Bu menünün altında ise “global setting” yer almaktır. Bu da sistem ile ilgili ayarları yapmanızı sağlıyor. Yani windows’daki karşılığı denetim masası oluyor.Buranın altındaki “developed by” sistemi geliştirenler hakkındaki bilgiyi, “close session” oturumu kapatarak çıkmanızı sağlıyor. Şimdi bu menuleri ve programları daha detaylı olarak inceleyelim.

Applications(Programlar)

Hard Drive: Aynı bilgisayarınızdaki kullandığınız “C” “D” gibi sabit diskinizi yöneten program. Sistem size üye olduktan sonra 1Gb alan veriyor. Buna ister belgelerinizi isterseniz müziklerinizi yükleyebilirsiniz.

Mail: POP3 desteği veren e-posta hesaplarını yönetebiliyorsunuz. Yani bilgisayarımızda kurulu gelen Outlook Express programına denk geliyor diyebiliriz.

Adress Book: Kişi listenizi, adres defterinizi yönetiyorsunuz.

My Website Editor: Temel web tasarım ihtiyaçlarını karşılayan hoş bir editor. Açıkcası ben şaşırdım :D.

Blog: Myblogtwo hesabınız varsa blogunuza yazı yazabiliyorsunuz.

IM: MSN hesabınızı kullanmaya yarıyor.

Mp3 Player: “Hard drive” yüklediğiniz müzik dosyalarınızı çalmaya yarıyor. ister Windows media player isterseniz de Winamp’a denkleyebilirsiniz. işlevleri aynı 😉

Programs: Bu menü altında Microsoft Office programının Excel, Word, Powerpoint bileşenlerinin Linux altındaki karşılığı olan Open Office elemanları bulunuyor. Yani hesap tablolarınızı, dökümanlarınızı, yazışmalarınızı, sunumlarınızı sisteme yükleyebilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Ayrıca Adobe Acrobat Reader da bulunmakta.

RSS Reader: RSS besleme kaynağı olan siteleri takip etmenizi sağlıyor.

Live Chat: Sistem üzerinden sohbet etmenizi sağlıyor.

Programları aynı bilgisayarınızdaki rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Müzik dosyalarınızı, dökümanlarınızı, sunumlarınızı, web site dosyalarınızı sabit diskinize yüklüyorsunuz. Sonra da dinlemek, işlemek için açıyorsunuz.

Başlangıç menüsündeki diğer öğelerden birisi de “Global Settings”. Yazımın başında denetim masasına denk geldiğini söylemiştim. Buradan kendi kişisel bilgilerinizi değiştirebilirsiniz. Bunun yanında “masaüstü” görüntüsünü değiştirebilir, masaüstünüzde görüntülenecek kısayolları seçebiliyorsunuz.

Sistemin Bize Kazandıracakları

En önemli özelliği online erişime sahip olduğu için dosyalarınıza ya da bilgisayarınıza diyelim, istediğiniz yerden ulaşabiliyorsunuz. Bunun yanında dosyalarınızı işleyebiliyorsunuz. Bir internet kafeye gittiğinizde ihtiyacınız için programları aramaya gerek kalmıyor :D.

Hard Drive’a yüklediğiniz dosyalarınızı paylaşabiliyorsunuz. Web Pages dizini altından sitenizi yayınlayabiliyorsunuz.

Adres defterine eklediğiniz kişilerle oluşturduğunuz ağda kişiler arasında dosya alışverişi yapabiliyorsunuz.

Temel ihtiyaçların hepsini karşılıyor sistem. Tek eksiği dışarıdan program yükleyememiz. Kimbilir birkaç gün sonra belki bunu da yaparlar :D. işte o zaman şapka çıkartmamak ayıp olur bu güzel site, hizmet karşısında.

Siteye Işınlan

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

7 comments

Gerçekten çok güzel bir sistem . ekran görüntüleri çok güzel. Hemen deniyorum.

:S başım döndü yazıyı okurken 🙂 Dehşet bir şey bu ya. Ayrıca ellerine sağlık çok iyi anlatmışsın…

Bir cevap yazın

*