Uzun bir zamandan beri birçok meraklısı gibi ben de bekliyordum Google Wave‘i. Nihayet kullanıcılara açıldı ancak davetiye usulü ilerlediği için ilk açıldığı günler değil de bugün kısmet oldu kendi hesabımı kullanmak. Servis daha yeni olduğu için davetiyeler biraz yavaş ulaşıyor. Geç olsun güç olmasın deyip Dalga’yı bugün biraz kurcaladım. İzlenimlerimi de hem ekran görüntüleri alarak hem de detaylı olarak paylaşmak istedim.

İlk olarak kullanıcı arayüzü karşılıyor serviste bizleri. Aşağıdaki resme bakıp ondan sonra devam edelim incelemeye.

1 numaralı kısım navigasyon menüsü. Buradan Gelen kutusuna, geçmişe, spam kutusuna ve ayarlara ulaşabiliyoruz. Renklerini kendimize göre düzeneleyebiliyoruz bu kısımda. 2 numarada arkadaş listemiz var. Gtalk kullananların aşina olduğu bir menü. 3 numaralı kısım da ana işleyişin görüntülendiği kısım. Detaylarına birazdan bakacağız birlikte zaten. 4 numaralı bölüm ise dalga yani “post” görüntüleme veya yazma kısmıdır.

1 ve 2 numaralı kısımlar zaten göründüğü kadar olduğu için çok fazla detaya girmeden 3. kısmın incelemesine geçelim. Bu kısımda bizim kendi dalgamızı veya arkadaşlarımızın bizi kapsamı içine aldığı dalgaları takip ediyoruz. Dalga derken bu aşırıya kaçmasın. Diğer bir girdi, post şeklinde de ifşa edebiliriz. Eğer güncel bir girdiyse üstte yerini alıyor. Yorumlar gelmişse bunu da yeşil bir ikon ile gelen yorum sayısı olarak görüntüleniyor. Zaten “inbox” yazan kısımda ve title bar’da da bunu görebiliriz. Eğer bir resim, dosya, yazı dışında bir içerik ile birlikte paylaşılmışsa ufak ikonlar yardımı ile bu da belirtiliyor.

Buradaki girdilerin sırasını sürükleme yaparak kendimiz değiştirebiliyoruz. Yani biraz esnek. Bir de resimdeki gibi bir araç çubuğu var. Bu araç çubuğunda Mute, akışı durdurmak için kullanılıyor. Hatırlayacak olursak Friend Feed’in ilk temasında ileti yazdığımız kısmın hemen yanında durdurma düğmesi vardı ve ona basınca hiçbir güncellemeyi göstermiyordu. Bu da aynı mantıkla çalışıyor. Spam da seçtiğimiz iletiyi spam kutusuna atmamızı sağlıyor.

Dördüncü bölüm ise dalga oluşturma diğer deyişle girdi yapabileceğimiz pencere. Burada da aynı Twitter, Friend Feed gibi yayınlayacağımız içerikleri giriyoruz. Herhangi bir karakter kısıtlaması şimdilik yok. Metin rengi, şekli, büyüklüğünü değiştirebiliyoruz. Dosya paylaşımı yapabiliyoruz. Ayrıca xml formatındaki araçları da yine girdimizin içine ekleyebiliyoruz.

Bu kısımda benim içime sinmeyen yer ise girdimizi yaptıktan sonra bunları görecek kişileri seçmek. Eğer hiçbir kişi seçmezsek girdimizi sadece kendimiz görebiliyoruz. Bu biraz ilginç bir özellik olmuş. Eğer varsayılan olarak tüm kullanıcıların görmesi seçilse ve eğer kullanıcı sınırlama yapmak istediği kişiler varsa kendisi ayarlasa daha düzgün bir özellik ortaya çıkardı. Burası tekrarlıyorum belki de servisin en kullanışsız özelliği. Şimdi belki listemiz kabarık değil ama kabardığı zaman zor olacak. Bu özelliğin getirdiği kısıtlama ile girdimizi sadece seçtiğimiz kişiler görebilecek. Ayrıca yine onlar cevap yazabilecekler, paylaşımda bulunacaklar.

En çok hoşuma giden kısmı ise girdilerimize yazılan cevapların listelendiği ekran. Cevaplar yazarken bile görüntüleniyor ve dizilim şeması çok iyi. Sanki sohbet edermiş gibi bir hava katıyor henüz sohbet özelliği olmasa da. Bir diğer güzelliği de girdilerimize etiketleme yapabiliyoruz. Resimde alttaki bozukluk benim resmi düzgün kesmememden kaynaklanıyor, servisde gayet düzgün 🙂 Okudumadığımız cevaplar ise biraz daha koyu renkle belirgin oluyor. Ve üzerine gelmeden de okunmuş olarak görünmüyor. Aynı Google Reader’daki sistem var yani.

Girdilerimize Google Maps’den haritalar ekleyebiliyoruz. Ayrıca anketcikler oluşturabiliriz de. Bu özelliği hem anket hem de organizasyonlarda katılma/katılmama durumları için kullanabiliriz. Daha birkaç aracı daha ekleyebiliyoruz ancak ben eklemedim henüz.

Servisin en güzel yanlarından birisi de görüntüleme sırasında sunulan esneklik. Eğer tüm pencereleri görüntülemek istersek biraz büyük bir monitöre sahip olmamız gerekiyor. Ancak netbook ve normal dizüstü bilgisayarlarda ekran küçük olduğu için bunu yapmak imkansız. Çözüm olarak giriş ekranında genişlikleri, yükseklikleri ayarlama şansı veriyor. Bunun yanında tam dağılımlı değil de simge durumuna küçültüyormuşcasına sekmeler halinde göstermesi de çok büyük rahatlık sağlıyor.

Ha bir de istediğimiz pencereyi kapatabiliyoruz. Servise girişte varsayılan olarak zaten kendiliğinden hepsi geri geliyor.

Eksiklikler/Aksaklıklar

Yazı içinde de söylediğim gibi girdilerimize kişi sınırlama getiren fonksiyonun daha çok geliştirilmesi ve kullanışlı hale getirilmesi lazım. Bunun yanında arkadaşlarıma davetiye göndermek istiyorum ama böyle bir yer yok! Bilmiyorum sonradan mı geliyor ama hesabı açar açmaz gelmesi çok daha mantıklı. Gün içinde ara ara gitti geldi servis. Sadece şablon var yani veritabanından hiçbirşey çekmedi. Bu büyük bir aksama. Diğer kısımlar gelse bile çok cevap yazılan girdilere çok yavaş bir şekilde ulaşım sağlanıyor. Kendi kişisel durumumuzu yazdığımız kutucuk sağlıklı çalışmıyor. Oturum içinde birşeyler yazıyorum ve çıkıp yeniden gelince bomboş oluyor 🙂 Nee derece çıkıyorum o da tartışılır. Çünkü “sign out” bir işe yaramıyor. Evet şaka değil çıkış yap dediğimde ana ekrana gidiyor (: Listemdeki kişilerin de çevrimiçi olduğunu videolarda da olduğu gibi gösteren yeşil noktayı göremedim henüz. Tabi her servisin ilk başta eksikliği olur ama durum Google olunca ve bu liste bu kadar kabarık olunca biraz düşündürücü oluyor.

Kişisel Fikrim

Servis için ilk haberler çıktığında Friend Feed’e rakip olacağı söylentileri vardı. Ancak şu haliyle eline su bile dökemez. Friend Feed’de arkadaş listeniz olmasa bile vakit geçirebiliyorsunuz ama burada öyle birşey mümkün değil. Daha çok eksiği var. Genel olarak ben orta derece hoşlandım. Gün geçtikçe eksikler tamamlandıkça daha güzel bir hal alacak elbette.  Eksiklere rağmen kullanmaya değer.

Beni eklemek isteyen arkadaşlar olursa adresim: hamdiyaman {a-t} googlewave.com

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

4 comments

Merhaba, güzel bir inceleme olmuş. Google wave uygulamasının tüm kullanıcılara açıldıktan sonra büyük bir patlama yapacağını düşünüyorum. Özellikle ortak çalışma konusunda büyük kolaylıklar sağlayacak. Aslında wave deki özelliklerin bir kısmı şu anda face de var. Ama wave daha fazla birlikte çalışma ve paylaşma olanağı tanıyo gibi. Ayrıca wave in google ın diğer hizmetleri ile de entegre çalışması (arama, talk, mail vs…) durumunda çok faydalı olacağını düşünüyorum.

İnceleme için teşekkürler. Bakalım bize ne zaman gelecek davetiye 🙂 Dalga’nın kendini ispat etmesi biraz zaman alacak gibi.

@pdfdergi, evet bunu zaten gösteriyor şimdiden. Ancak çok eksiği var ve tamamlanması biraz zaman alacak gibi. Ayrıca google araması şu anda entegre. Yine maps hizmeti de entegre. Elbette diğerleri de entegre olacak.
@nanotürkiye, evet biraz zamanı var.

Bir cevap yazın

*