Eskiden önemli notlarımızı aldığımız, unutulası ve kıymetli bilgileri itina ile kayda geçirdiğimiz ajanda veya defterlerimiz vardı. Teknolojinin ilerlemesi ile ajanda yerine bilgisayarlardaki alternatifler kullanılmaya başlandı. Özel programlar olmasa bile en azından ben Not Defteri ile bu işlevi yapıyordum. Masaüstümde “notlarım” adında bir dosya olur ve içeriğini kayda aldığım notlarım ile sürekli güncellerdim. Bir ufak bilgi, güzel bir söz, bir link veya siteye yazacaklarımı hatırlatacak ufak notlar olurdu içinde. Fakat bu şekilde ne notlarım istediğim düzende oldular, ne aradığımı bulabildim ve en önemlisi; ne de başka kişilerle bu notlarımı paylaşabildim. Di’li geçmiş zaman kullandım çünkü artık hepsini yapabileceğim bir icat kullanıyorum. Web 2.0 odaklı ve bol Ajax’lı hoş bir servis. Belki de Google’ın en az tanıtılan, öksüz çocuk mertebesinde bırakılan fakat bana göre en faydalı servislerinden birisi olan Google Notebook‘u kullanıyorum artık. Bu güzel servisin maharetlerini ise hep birlikte görelim.

Servisten faydalanabilmek için herşeyden önce bir Google hesabımızın olması gerekiyor. Google hesabı ile ortak bütün servislerden faydalanabildiğimizi de atlamayalım (Gmail, Google Reader, Adsense, Calendar…). Eğer hesabımız var ise sadece Google Notebook adresine gidip kullanıcı girişi yapmak yeterli olacak ilk adım için.

Kullanıcı arayüzü ise çok sade ve kullanışlı düşünülmüş. Sol tarafta not defteri isimleri ki bunu kategorize için kullanacağız. Harf veya tarihe göre sıralama yaptırabiliyoruz. Sağ tarafta ise önceden alınan notlar ve yeni alacağımız notlar için metin araçları mevcut (ifşası). Sağ tarafta yer alan notlar bölümüne tıkladığınız anda yeni not için yazı alanını açıyor. Notlarınızı şekillendirebilmek için bir metin araç çubuğu da sistemde mevcut. Bunun sayesinde kalın, italik ve renkli yazılar yazabiliyor, listeler oluşturabiliyoruz. Notlara girilen internet adreslerini de otomatik olarak tanıyıp link şeklinde gösteriyor. Notları silme, taşıma işlemlerini de kolayca yapabiliyoruz. Diğer bir özellik de sürükle/bırak yapma imkanı. istediğiniz notun kulağından çekip istediğiniz kategorinin üstüne getirerek taşıyabiliyoruz. Ayrıca girilen notlar arasında arama yaptırabiliyor böylece istediğimiz nota en kısa sürede ulaşabiliyoruz.

Bana göre en önemli özelliklerinden biriside belirdiğimiz bir not kategorisini diğer insanlarla paylaşma imkanının sağlanması. Notlarımızı paylaşıma açabilmek için; paylaşmak istediğimiz kategoriye tıklayıp sağ üst köşede bulunan Sharing Options linkine tıklamak ve açılan sayfada Publish this notebook (make a public web page) seçeneğini evet olarak işaretlemek yeterli olacaktır. Aynı sayfanın hemen sağ sütnunda Address of the web page yazan kısmın altındaki link ile bu kategoriye ait notlarınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz. Mesela ben Linux ile ilgili örnek olarak girdiğim birkaç notu şöyle paylaşıma açtım.

Son ve en güzel yanı da Internet Explorer ve Firefox kullanıcıları için eklenti ile servisin desteklenmesi. Tüm not alma ve notlarınıza bakma işlemini sadece birkaç tık ile servise uğramadan yapabiliyorsunuz. Yine eklenti sayesinde web üzerindeki herhangibir metni seçip sağ tıkladığınızda Bunu not et seçeneği ile deftere hızlı bir şekilde notunuzu ekleyebiliyorsunuz.

Servis sayesinde hanım kızlarımız ve ablalarımız şarkı sözü arşivi, güzel sözler arşivi yaparken bey oğullarımız da güzel adreslerin kaydını tutabilirler. Hatta günlük bile yazabilirler 🙂 Uzun lafın kısası birçok alternatifi olmasına rağmen en iyisi bence Google Notebook. Bu sayede ben bile daha düzenli not tutmaya başladım. ilerleyen zamanlarda birçok kategori altındaki notlarımı da paylaşıma açacağım. Bir yazımızın daha sonuna geldik. Başka bir makalede daha görüşmek dileğiyle…

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

7 comments

Bir ara denemiştim. Fena değil ancak mantar panoma notları dizmekten vazgeçemedim. Notlarımın her zaman gözümün önünde olmaları daha iyi..

Valla readerda 1000 den fazla site var takip ettiğim buda güzel ama ben outlookcuyum calender sağolsun 🙂

@Hasan Yılmaz; iştegöz önünde dursun diye internet üzerindeki bir servisi kullanmak daha iyidir. Diyelim ki şehir dışına çıktın ve o notlara ihtiyacın oldu. O zaman ne yapacaksın ? 😀

@Eda Suner; Outlook ajanda vazifesi yapmakta. Yani biraz daha tarih-olay ikilisine yakın. Bu serviste öyle bir problem yok. Hem Microsoft Outlook hak verirsiniz ki ücretli bir yazılım ve MS Office ile birlikte geliyor. Google Notebook ücretsiz de 🙂

bu kadar tanıtmışın gaza geldim eve gidince bidaha kullanıcam 🙂

Eklemeyi unutmuşum; ayrıca evde ya da başka bir yerde aldığınız notlarınızı dünyada internetin olduğu her mekandan ulaşabiliyorusunuz 🙂

internetin güzelliği her yerden erişebilmek zaten.
Bu arada not defteri tuttuğumu yazmamıştım. Şehir dışına veya herhangi bir yere giderken not defterini de yanıma alırım. 🙂
Yine de bazı notların Google’da kayıtlı olmadığını söylersem yalan olur.

Özellikle şehir dışına çıktığımda ve kendi bilgisayarımdan uzakta olduğumda Google Notebool çok yardımcı oluyor.

Bir cevap yazın

*