Bu hafta yazdığım makalelerin ağırlığı Google servisleri oldu. Güzel bir pazar günü ile birlikte de bu seriyi sonlandırıyorum bir yenisini yazıncaya kadar. Dünkü yazımda Google Docs‘da anket hazırlamayı ve bunun yayınlanmasına değinmiştim. Bu yazımda da Google Docs içinde yer alan ve işlerimizi kolaylaştıracağını, fayda sağlayacağını düşündüğüm birkaç detayı aktaracağım. Detayların birçoğu aslında sürekli gözümüze çarpan ama “transit geçtiğimiz” cinsten. Kimisi ayarlar bölümü altında kimisi diğer servislerle organize çalışan türden olacak. Neyse, fazla uzatmadan detaylara geçelim.

Dünkü yazımda Google Docs ile anket oluşturduk ve bunun yanında yayınlama işlemini de gerçekleştirdik. Peki bu anketlere katılımcılar cevap verdiğinde haberimiz olsa güzel olmaz mı? Bunu yapmak için Google Docs hesabımızdan hazırladığımız anket dosyasını bulup açıyoruz. Muhtemelen spreedsheets içinde açılacaktır. Spreedsheets içindeyken sağ üst köşedeki “share” butonuna basıp açılan menüden “Set notification rules” seçeneğini seçiyoruz. Karşılığında ufak bir pencere açılacaktır. Orada ayarları aşağıdaki resimde göründüğü şekilde ayarlarsak e-posta adresimize hatırlatma olarak gelecektir.

Yine anket ile ilgili bir detay; ankete katılanların bilgilerini, anketi spreedsheets içinde açtığımız zaman sütunlar halinde listelenmiş olarak görebiliyoruz.

Şimdi Setting bölümüne göz atalım. Burada ilk detay Track published documents: karşısındaki kutucuk olsa gerek. Eğer Google’ın istatistik servisi Analytics‘i kullanıyorsak takip kodumuzu bu kutucuğa girerek dökümanlarımızla ilgili istatistikler tutabiliyoruz.

Yine aynı sayfada Old Writely Documents seçeneği ve karşısında bir link mevcut. Link, eğer daha önceden kullandığımız bir Google Docs hesabımız varsa mevcut hesabımıza eski belgelerimizi aktarmamızı sağlıyor.

Setting sayfası altında bulunan RSS Feeds sekmesinde ise view feed linkine tıkladığımızda Google Docs hesabımızın RSS görüntüsünü elde edebiliyoruz. Ne zaman hangi dosyanın düzenlendiğini, yeni dosyaları yani kısaca Google Docs hesabına ait detayları RSS ile takip edebiliyoruz.

Başta da söylediğim gibi bunlar ufak ama işe yarayacak, zamandan tasarruf sağlayacak A sınıfı detaylar. Söyleceklerim bu kadar, bir dahaki makalede buluşmak üzere.

Author: Hamdi Yaman

1987 yılında gözlerimi açtığım şu küçük dünyada 2006 yılından bu yana blog yazıyorum. İnternet dünyasının bugünü ve yarını hakkında her zaman ilgili olmuşumdur.

4 comments

Bir cevap yazın

*